Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία, παρά το lockdown - Σε κλοιό ΗΠΑ, Ευρώπη – Στους 1,86 εκατ. οι νεκροί

Ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία, παρά το lockdown - Σε κλοιό ΗΠΑ, Ευρώπη – Στους 1,86 εκατ. οι νεκροί
Σκληρό, καθολικό lockdown έως τις 15/2 η Αγγλία αλλά και ρεκόρ 60.000 κρουσμάτων – Να μην αλλάξει η στρατηγική για τα εμβόλια ζητά η FDA
Σε κλοιό παραμένουν Ευρώπη και ΗΠΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς και παρά την αισιοδοξία που έχουν καλλιεργήσει τα εμβόλια, καταγράφονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιστρέφουν στη λογική των lockdown, και η Βρετανία μάλιστα κατέγραψε το μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού από την έναρξη της πανδημίας: πάνω από 60.000 νέες μολύνσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Αγγλία εισέρχεται στο τρίτο και αυστηρότερο lockdown της που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου (κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο), η Αυστρία ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως τις 24/1, η  Γερμανία αναμένεται να το παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Γαλλία.
Και ενώ η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από την επιστροφή στο lockdown, στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών, γεγονός που αναδεικνύει και το πόσο τεράστιο και δύσκολο στοίχημα είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμός υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα για το πώς πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί και αν πρέπει ή όχι να αλλάξει η στρατηγική όσον αφορά τη δοσολογία των εμβολίων έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Όχι από την FDA στην αλλαγή της δοσολογίας – Υπάρχει κίνδυνος

Την αντίθεση της στην αλλαγή της δοσολογίας των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ή στην καθυστέρηση χορήγησης της β’ δόσης εκφράζει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η αρμόδια εποπτική αρχή των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα και λόγω αφενός του περιορισμένου αριθμού εμβολίων αφετέρου των μελετών που δείχνουν πως η χορήγηση της α’ δόσης παρέχει σημαντική προστασία, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με την αλλαγή στη δοσολογία των εμβολίων, δηλαδή είτε να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων από δύο σε μια είτε να περιοριστούν στο μισό οι δύο δόσεις είτε να καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Επίσης, η FDA χαρακτήρισε «λογικούς» τους σχετικούς προβληματισμούς των επιστημόνων που περιλαμβάνουν και τον συνδυασμό δόσεων από διαφορετικά εμβόλια (ελλείψει και επαρκών εγκεκριμένων εμβολίων μέχρι στιγμής) και οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν σε μελλοντικές κλινικές δοκιμές.

Πρόωρη η συζήτηση

Όμως στην ανακοίνωση της τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή η πρόταση για αλλαγές στις δόσεις ή στο χρονοδιάγραμμα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί από την FDA (σ.σ. Pfizer/BioNTech και Moderna), είναι πρόωρη και δεν εδράζεται στέρεα στα διαθέσιμα δεδομένα».
«Χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα που να υποστηρίζουν τέτοιες αλλαγές στη διαχείριση των εμβολίων, διατρέχουμε σημαντικό κίνδυνο να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υποσκάπτοντας την ιστορική προσπάθεια εμβολιασμού για προστασία του πληθυσμού από την Covid-19», αναφέρει η FDA τονίζοντας ότι «για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech απαιτείται μεσοδιάστημα 21 ημερών ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ενώ για το εμβόλιο της Moderna 28 ημερών».
Η FDA τονίζει ότι για να διασφαλιστεί η αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα της τάξης του 95% που έδειξαν οι δοκιμές των δύο ανωτέρω εμβολίων, είναι σημαντικό αυτά να χορηγούνται χωρίς τροποποιήσεις στην ποσότητα ή στον χρονισμό των δόσεων τους.
Όπως επισημαίνει, από τα ανεπαρκή στοιχεία των κλινικών δοκιμών των εμβολίων με βάση όσους εθελοντές δεν έκαναν δύο δόσεις, «δεν μπορούμε να συμπεράνουμε οτιδήποτε βέβαιο σχετικά με το βάθος ή τη διάρκεια της προστασίας μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου».

Κίνδυνος πρόκλησης βλάβης

«Αν οι άνθρωποι δεν ξέρουν πραγματικά πόσο τους προστατεύει ένα εμβόλιο, υπάρχει πιθανότητα για πρόκληση βλάβης, επειδή μπορεί να υποθέσουν ότι είναι πλήρως προστατευμένοι, ενώ δεν είναι, και κατά συνέπεια να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, αναλαμβάνοντας περιττούς κινδύνου.
Εωσότου οι κατασκευαστές των εμβολίων διαθέτουν στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν οποιαδήποτε αλλαγή, συνεχίζουμε να συνιστούμε με έμφαση όπως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας ακολουθούν το εγκεκριμένο από την FDA πλάνο δόσεων για κάθε εμβόλιο κατά της Covid-19» αναφέρει η FDA.
Σημειώνεται πως πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που ακόμα και η πρώτη δόση προσφέρει σημαντική ανοσία, τότε θα πρέπει να την κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και έλλειψη εμβολίων.
Ήδη η «πρακτική» αυτή ακολουθείται στη Μεγάλη Βρετανία όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν την χορήγηση τόσο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όσο και της AstraZeneca που άρχισε να χορηγείται από προχθές 4/1.
Στις ΗΠΑ αν και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci είχε αναφέρει πως οι αμερικανικές Αρχές είναι αντίθετες σε αυτό το σενάριο, ο Moncef Slaoui, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εξετάζεται η χορήγηση δύο μισών δόσεων (αντί για δύο ολόκληρων) του εμβολίου της Moderna.
Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/Astra Zeneca) απαιτούν δύο δόσεις, με τις κλινικές δοκιμές να έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις ήταν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Αν και εκτιμάται ότι κάποια προστασία δημιουργείται μετά την πρώτη δόση, είναι ασαφές πόσο ισχυρή και διαρκής είναι.

BioNTech: Η μέγιστη προστασία κατά του κορωνοϊού επιτυγχάνεται με την χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου

Η μέγιστη προστασία κατά του κορωνοϊού επιτυγχάνεται με την χορήγηση της β’ δόσης του εμβολίου υποστηρίζει η BioNTech με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανακύψει σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στη δοσολογία του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, η BioNTech προειδοποιεί ότι η μέγιστη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της Covid-19 δεν είναι αποδεδειγμένη για την περίπτωση που η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου καθυστερήσει.
«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε άλλα χρονοδιαγράμματα δοσολογίας, εκτός της χορήγησης των δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών που εφαρμόσθηκε στις κλινικές δοκιμές» τονίζει η BioNTech.
«Ακόμη και αν τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μερική προστασία 12 ημέρες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η προστασία διατηρείται πέραν των 21 ημερών.
Εκτιμούμε ότι η χορήγηση δεύτερης δόσης είναι αναγκαία για την δημιουργίας μέγιστης προστασίας κατά της νόσου.
Ωστόσο, οι αποφάσεις για εναλλακτικά πρωτόκολλα δοσολογίας λαμβάνονται από τις εθνικές αρχές με τις οποίες το εργαστήριο βρίσκεται σε συνεχή διάλογο» ανακοίνωσε η BioNTech.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 86.201.194 και οι νεκροί σε 1.863.699
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 20.981.023 και σε νεκρούς με 356.228
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 196.561 και τρίτη σε κρούσματα με 7.753.752
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 149.850 και τέταρτο το Μεξικό με 127.757
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 75.680 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 75.547 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.226.758, πέμπτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.721.622 και έκτη η Γαλλία με 2.717.059
- Έβδομη η Τουρκία με 2.255.607 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.166.244
- Ένατη η Ισπανία με 1.958.844 και δέκατη η Γερμανία με 1.796.216
Image
Σε τρίτο σκληρό lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου η Αγγλία - Ρεκόρ κρουσμάτων οι 60.000 νέες μολύνσεις

Σε τρίτο και αυστηρότερο lockdown έως τα μέσα Φεβρουαρίου εισέρχεται από τις 5/1 η Αγγλία με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Boris Johnson να προειδοποιεί ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολες.
Τα στοιχεία δείχνουν πως εάν δεν ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, τότε οι θάνατοι θα ξεπεράσουν τους 100.000 έως τα τέλη του μήνα.
Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η Αγγλία να μπει στο τρίτο της lockdown, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει 7 εβδομάδες και ενώ διαμηνύεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση πριν από τις 22/2.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κλείνουν τα σχολεία, θα λειτουργούν μόνο τα άκρως απαραίτητα καταστήματα (π.χ. τρόφιμα, φαρμακεία) και επιτρέπεται μόνο η σωματική άσκηση μια φορά την ημέρα.
Ο Johnson εκτίμησε ότι έως τα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχουν εμβολιαστεί 12,2 εκατομμύρια Βρετανοί, ανάμεσα στους οποίους θα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς πληθυσμοί άνω των 70 ετών.
Σημειώνεται πως προχθές 4/1 η Μ. Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που χορήγησε το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο διατηρείται σε απλά ψυγεία, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου και του οποίου η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Αγωνία και ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία από την εκτόξευση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς ο αριθμός τους ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 60 χιλιάδες, φτάνοντας τα 60.916.
Πολύ μεγάλη αύξηση, κατά 830, κατέγραψαν και οι νεότεροι θάνατοι λόγω του ιού.
Συνολικά πλέον τα θύματα της COVID-19 στη χώρα έχουν ανέλθει σε 76.305.
Πρόκειται για επιβεβαιωμένους φορείς που έχασαν τη ζωή τους εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.
Image
Προς παράταση έως τις 31/1 το lockdown και στη Γερμανία

Να αποτιμήσουν το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού επιχειρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αν και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως τα περιοριστικά μέτρα όχι μόνο θα παραμείνουν, αλλά θα επεκταθούν και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ήδη η Αυστρία ανακοίνωσε την παράταση κατά μια εβδομάδα του lockdown έως τις 24/1 ενώ και στη Γερμανία αναμένεται το καθολικό lockdown να επεκταθεί έως τις 31/1 μια και υπάρχει έντονη ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων.
Η παράταση των περιοριστικών μέτρων, τα οποία λήγουν την ερχόμενη Κυριακή 10/1, αναμένεται να αποφασιστεί κατά τη σημερινή σύσκεψη που θα έχει η καγκελάριος Angela Merkel με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, μια και η Γερμανία αδυνατεί να περιορίσει τη διασπορά του ιού.
Εφόσον, υπάρχει νέα παράταση του lockdown, αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά των τροφίμων, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι πολιτιστικοί χώροι αναμένεται να παραμείνουν κλειστοί τις επόμενες εβδομάδες, όπως και η πλειονότητα των σχολείων.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την επιδημία καταγράφεται στις περιοχές κυρίως της πρώην ανατολικής Γερμανίας, με την κατάσταση να περιγράφεται ως κρίσιμη στη Σαξονία, η οποία άργησε να λάβει περιοριστικά μέτρα.
Σημειώνεται πως έως χθες  περισσότεροι από 264.000 ηλικιωμένοι και υγειονομικοί έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, γεγονός πάντως που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις για την αργή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος.
Την ίδια στιγμή στην Ιταλία, από μεθσήμερα Πέμπτη 7/1 αναμένεται να ανοίξουν δημοτικά και γυμνάσια ενώ στις 11/1 θα επαναλειτουργήσουν και τα λύκεια, παρά τις αντιδράσεις σε πολλές περιφέρειες για την ανάγκη να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.
Πριν λάβει την όποια νέα απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να αξιολογήσει τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στις 8 Ιανουαρίου.
Σημειώνεται πως έως τις 15 Ιανουαρίου, οι Ιταλοί δεν θα μπορούν να βγουν από την περιφέρεια στην οποία ζουν μόνιμα (εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας ή επαγγελματικός) ενώ επιτρέπονται επισκέψεις δύο μόνον ατόμων σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου είναι και η Ολλανδία ενώ το σενάριο ενός τρίτου εθνικού lockdown μελετά και η Γαλλία, όπου και έως τις 7/1 διατηρούνται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Image
Η Κομισιόν σε συζητήσεις με Pfizer/BioNTech

Σε συζητήσεις με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το παρόν συμβόλαιο της Κομισιόν προβλέπει την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων.
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Stefan De Keersmaecker υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».
«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».
Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 353.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού

Ξεπέρασαν τους 353.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 1.900 θάνατοι.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης περισσότερα από 180.000 νέα κρούσματα με το σύνολο τους να προσεγγίζουν τα 21 εκατομμύρια, ενώ οι νοσηλευόμενοι με covid έφτασαν στους 128.210, καταρρίπτοντας ένα ακόμα ρεκόρ.
Είναι χαρακτηριστικό πως για 34η συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid είναι πάνω από 100.000.
Την ίδια στιγμή, προχωρούν και οι εμβολιασμοί καθώς σύμφωνα με στοιχεία των CDC (των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ), μέχρι στιγμής έχουν διανεμηθεί 15,42 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ενώ τουλάχιστον 4,56 δόσεις έχουν χορηγηθεί σε πολίτες.

FDA: Κίνδυνος να δίνουν λάθος αποτελέσματα τα PCR τεστ

Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα PCR τεστ (μοριακή μέθοδος ανάλυσης) να δίνουν λανθασμένα αποτελέσματα για το εάν κάποιος είναι θετικός ή όχι στον κορωνοϊό προχώρησε η FDA, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως στην παραδοχή αυτή έχουν ήδη προχωρήσει τόσο το Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci.
Κυρίως η προειδοποίηση του FDA επικεντρώνεται στις περιπτώσεις εκείνες που τα τεστ βγαίνουν αρνητικά και για αυτό προειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές και προσωπικό να τηρούν πιστά το πρωτόκολλο και τις οδηγίες όσον αφορά τη διενέργεια των τεστ.
Image
Τα δύο τρίτα των εμβολίων δεν έχουν χρησιμοποιηθεί

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των 15 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19, που έχουν σταλεί σε νοσοκομεία στις ΗΠΑ, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί, την ώρα που οι κυβερνήτες της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα προειδοποίησαν ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν γρήγορα τα εμβόλια.
Στη Νέα Υόρκη τα νοσοκομεία πρέπει να χορηγούν τα εμβόλια μέσα σε μία εβδομάδα αφού τα λάβουν, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλεται πρόστιμο και θα μειώνεται ο αριθμός των επόμενων δόσεων που πρόκειται να λάβουν, δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Andrew Cuomo.
«Δεν θέλω τα εμβόλια σε ένα ψυγείο ή σε έναν καταψύκτη.
Τα θέλω στο μπράτσο κάποιου.
Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε δημιουργούνται ερωτήματα για την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου» ανέφερε ο Cuomo.
Συνολικά τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης έχουν χορηγήσει λιγότερες από τις μισές δόσεις που τους έχουν διανεμηθεί.
Στη Φλόριντα, όπου προτεραιότητα στον εμβολιασμό έχει δοθεί στους ηλικιωμένους έναντι πολλών εργαζομένων πρώτης γραμμής, ο κυβερνήτης Ron DeSantis ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα δίνει περισσότερα εμβόλια στα νοσοκομεία που τα χορηγούν πιο γρήγορα.
«Τα νοσοκομεία που δεν κάνουν καλή δουλειά στη χορήγηση του εμβολίου θα δούνε τις δόσεις τους να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία που κάνουν καλή δουλειά» είπε ο κυβερνήτης, τη στιγμή που εκτιμάται πως στη Φλόριντα έχει χορηγηθεί λιγότερο από το ένα τέταρτο του 1,14 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν δοθεί στην πολιτεία.
«Το πραγματικό πρόβλημα είναι να πάει το εμβόλιο στους ανθρώπους που το θέλουν.
Δεν βρισκόμαστε στο σημείο που θα θέλαμε.
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό.
Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ρίξουμε τις ευθύνες στην επιφυλακτικότητα των πολιτών απέναντι στα εμβόλια» υποστήριξε από την πλευρά του ο Anthony Fauci.
Image
Ραγδαία αποκλιμάκωση του κορωνοϊού στην Ινδία – Μια ανάσα από τους 150.000 οι νεκροί

Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν πολύ λιγότερα από 20.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.375 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο τους να υπολογίζεται σε 10.356.844.
Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι άλλοι 201 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 149.850.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 231.036.
Η επιδημία είναι σε φάση πτώσης τους τελευταίους μήνες και αφού έφτασε στην κορύφωση της τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο μεταλλαγμένος ιός και στη Βραζιλία – Ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca το Μεξικό

Στο κόκκινο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, τη στιγμή που εντοπίστηκε στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που θεωρείται κατά 70% πιο μεταδοτικό.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της μεταλλαγμένης παραλλαγής του κορωνοϊού στην Πολιτεία του Σάο Πάολο.
Στη Βραζιλία το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 543 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 196.561.
Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 20.006 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει πλέον τους 7.753.752.
Εν τω μεταξύ, το Μεξικό ενέκρινε προχθές Δευτέρα 4/1 το εμβόλιο της AstraZeneca για κατεπείγουσα χρήση του.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 6.464 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα 544 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά το Μεξικό μετρά 127.757 νεκρούς επί συνόλου 1.455.219 μολύνσεων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης