Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αττική λόγω κορωνοϊού - Από 20/1 οι εμβολιασμοί - Θεοφάνεια με ανοικτές τις εκκλησίες και μέτρα Χριστουγέννων

«Κόκκινος συναγερμός» στην Αττική λόγω κορωνοϊού - Από 20/1 οι εμβολιασμοί - Θεοφάνεια με ανοικτές τις εκκλησίες και μέτρα Χριστουγέννων
Συναγερμός για κορωνοϊό με αυστηρό lockdown έως 11/1 - Στο κόκκινο η Αττική - Ανοίγουν μόνο δημοτικά και νηπιαγωγεία
(Συνεχές upd) Ευρύτατη διασπορά του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα αποτυπώνουν τα χθεσινά 5/1 στοιχεία του ΕΟΔΥ, με 44 περιφερειακές ενότητες να βάζουν την υπογραφή τους στον πίνακα των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Προεξάρχουσα στη γεωγραφική κατανομή είναι για ακόμα μία ημέρα η Αττική με 324 θετικές διαγνώσεις από το σύνολο των 928 περιπτώσεων που σημειώθηκαν, οι διασωληνωμένοι ανήλθαν στους 405, ενώ είχαμε και 40 θανάτους.

Τετραπλάσια τα τεστ – Διπλάσια τα κρούσματα

Από χθες 5/1 αρχίζει να διαφαίνεται η πραγματική εικόνα της επιδημίας στη χώρα, με τον αριθμό των τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο 24ωρο να ανέρχεται σε 31.996, δηλαδή σχεδόν τετραπλάσια από αυτά της Κυριακής (8.282).
Η  επιτροπή των λοιμωξιολόγων εκτιμά πως αρχίζει πια να ξεκαθαρίζει το τοπίο, όσο περνούν οι ημέρες των γιορτών και βαδίζουμε προς την αποτύπωση του ιικού φορτίου από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Πονοκέφαλος για τους ειδικούς παραμένουν οι 405 διασωληνωμένοι λόγω επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19, καθώς ο ρυθμός αποσυμπίεσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εξελίσσεται βραδύτατα. Ενδεικτικό είναι ότι από τις 22 Δεκεμβρίου που σημειώθηκε η πρώτη πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων κάτω από 500, μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να υποχωρήσει κάτω των 400.

Φόβος για την Αττική

Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πρωτεύουσας για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα.
Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.

Έξαρση στην περιφέρεια

Συνολικά 16 περιοχές της επικράτειας σημείωσαν σήμερα διψήφιο αριθμό περιπτώσεων κορωνοϊού.
Η Ροδόπη εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα με 55 νέα ενεργά κρούσματα, ενώ την κούρσα συνεχίζει η Βοιωτία με 36. Στον δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων της Βοιωτίας, μάλιστα, επιβλήθηκε νωρίτερα το απόγευμα αυστηρό lockdown έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Θεοφάνεια με ανοικτές τις εκκλησίες αλλά με «μέτρα Χριστουγέννων» - Τι θα κάνει η Αστυνομία

Με ανοικτές τις εκκλησίες αλλά τηρώντας τα μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος ότι θα γιορτάσει σήμερα τα Θεοφάνεια.
Είναι προφανές ότι η Εκκλησία δεν αποδέχεται τα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο για λειτουργία ανήμερα των Φώτων χωρίς πιστούς στις εκκλησίες.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ότι δεν προτίθεται να παραστεί στον Αγιασμό των υδάτων στο Μοσχάτο και δεν θα επιτρέψει πουθενά λειτουργία και αγιασμό εκτός των ναών.
Την ίδια στιγμή η Αστυνομία από ό,τι φαίνεται θα επιβλέψει την αυστηρή τήρηση των μέτρων με ηχητικά μηνύματα προς τους πιστούς, με στόχο την τήρηση των μέτρων, αλλά δεν προτίθεται να βάλει πρόστιμα σε όσους παρευρίσκονται έξω ή μέσα στους ναούς.

Παρατείνεται το lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη - Αυστηρότερα μέτρα σε Σητεία και Ροδόπη

Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης  με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19,  έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:
Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)

Επίσης:

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας ,Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης  για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν

α) από την Τετάρτη  06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας , Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης
β) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου  
γ) από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης
οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σε 16.233 ανέρχονται οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα - Πώς κατανέμονται ανά περιοχή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το εθνικό σχέδιο εμβολιασμού «Ελευθερία», καθώς από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση 16.233 άτομα.
Από αυτά, τα 5.415 έγιναν στον κεντρικό τομέα των Αθηνών, τα 2.621 στη Θεσσαλονίκη, τα 1.300 στον βόρειο τομέα Αθηνών, τα 1.213 στην Αχαΐα και τα 917 στη Λάρισα.
Image
Ακολουθούν, τα Ιωάννινα με 903 εμβολιασμούς, ο δυτικός τομέας Αθηνών με 654, η Ανατολική Αττική με 502, η Δυτική Αττική με 336, ο Πειραιάς με 309, τα Χανιά με 295, η Καρδίτσα με 240, το Ηράκλειο με 231, η Κοζάνη με 228, η Πέλλα με 202 και τα Τρίκαλα με 200.
Την έναρξη των ραντεβού για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στις 11 Ιανουαρίου, μέσα από την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που συμμετείχε για την πορεία του εθνικού σχεδίου «Ελευθερία» στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προσταστίας.
«Εμβολιάζουμε περίπου 5.000 συμπολίτες μας την ημέρα και είμαι σίγουρος ότι με τους ρυθμούς αυτούς θα τηρήσουμε τον προγραμματισμό, έτσι όπως αυτός έχει καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών, αλλά και από την Οργανωτική Επιτροπή της επιχείρησης “Ελευθερία”» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τόνισε δε ότι «από τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ξεκινώντας με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής».
Image
Λιγότερα εμβόλια έχουν χορηγηθεί σε Πιερία, Άρτα, Ημαθία, Αιτωλοακαρνανία και Κορινθία.   

Μητσοτάκης: Γιγαντιαίο project που απαιτεί ομαδική δουλειά

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προσταστίας υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εμβολιασμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πρόκειται για ένα γιγαντιαίο project που απαιτεί ομαδική δουλειά, ενώ φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος του εμβολιασμού των 5.000 υγειονομικών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η χορήγηση των εμβολίων στον γενικό πληθυσμό με έμφαση στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών.  
Image
Στους 5.051 οι θάνατοι

Στα 928 ανέρχονται τα σημερινή 5/1 κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19),  σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Απο αυτά, 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 141.453, εκ των οποίων 52,3% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.517 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 42.416 (30%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Στα 405 τα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.
Οι 270 (66,7%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
Image
To 83,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, 907 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 40 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.051 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2.999 (59,4%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου

Τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων αρχής γενομένης στις 11 Ιανουαρίου από τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Κεραμέως είπε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.
Σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το πότε θα μπουν ξανά στις τάξεις τους οι μαθητές, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς προκειμένου να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00.
«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.
Η κα. Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει:
-Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
-Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.
-Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.
Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
-Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Τι αναφέρει το υπ.Παιδείας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) ξεκινά από τη Δευτέρα 11/1/2021.
Επίσης συνεχίζεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).
Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η διά ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη.
-για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
-για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Ανοιχτοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου

Μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1 θα επαναλειτουργήσουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση για όλα τα παιδιά θα γίνει με την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων και των οδηγιών.

Ειδικότερα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι

1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
3) Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Ελπίδα από τα εμβόλια - Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού στις 11 Ιανουαρίου - Πώς κλείνετε ραντεβού

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλεόυς η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν τρεις τρόποι να κλείσει κάποιος το ραντεβού του.
1. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα τους έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους.
2. Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr μπορεί κάποιος με το ΑΜΚΑ του να δει αν είναι στις ομάδες που εμβολιάζονται και να κλείσει ραντεβού.
3. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακεία και ΚΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης