Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Η υπερβολική ανάληψη επενδυτικού κινδύνου πρέπει επιτέλους να σταματήσει

El - Erian: Η υπερβολική ανάληψη επενδυτικού κινδύνου πρέπει επιτέλους να σταματήσει
To νέο στέλεχος του κορωνοϊού θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις ανά τον κόσμο οικονομίες, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El - Erian
Να βάλουν stop στην υπερβολική ανάληψη κινδύνου εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προτρέπει τις κεντρικές τράπεζες ο διακεκριμένος οικονομολόγος και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El - Erian.
Καθώς η μετάλλαξη του κορωνοϊού προκαλεί αυστηρότερους περιορισμούς σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των ανθρώπων, καθίσταται σαφές ότι ο δρόμος προς την ανοσία της αγέλης δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.
Σε αυτό κλίμα, η μεγάλη αποσύνδεση μεταξύ της κερδοφόρας Wall Street και της ασθμαίνουσας αμερικανικής πραγματικής οικονομίας (Main Street) είναι λογικό να προκαλεί περισσότερο άγχος, αναφέρει ο El - Erian, προσθέτοντας:
Η τρέχουσα κατάσταση θα πρέπει να αναγκάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις αγορές να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα τρία κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εποχής:
-την ασυνήθιστα μεγάλη διασπορά στις επιδόσεις των μεγάλων οικονομιών
-την επιδείνωση των ανισοτήτων
-βαθύτερα οικονομικά στίγματα που άφησε η πανδημία.

Επικίνδυνη η νέα μετάλλαξη

Δυστυχώς, ο ρυθμός εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα γρήγορος.
Η νέα μετάλλαξη έχει μεταβάλει τις εκτιμήσεις του υγειονομικού κινδύνου αλλά και το πόσο αυτός θα επηρεάσει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Οι οικονομολόγοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους για την οικονομική ανάκαμψη του 2021.
Αναπόφευκτα, το νέο στέλεχος θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις ανά τον κόσμο οικονομικές επιδόσεις.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη σημαντικά προβλήματα στην κίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, όταν ολοένα και πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας ανάκαμψη τύπου W (double dip recession).
Έτσι, είναι πιθανό να δούμε αδιανόητες διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγάλων οικονομιών, επισημαίνει ο διακεκριμένος οικονομολόγος.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει διαφορές έως και 2% σε ετήσια βάση μεταξύ του G7 και της Κίνας για το 2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου.
Ακόμη και εντός του G7, οι διαφορές θα είναι σε εξαιρετικά μεγάλες.
Για άλλη μια φορά, οι πλούσιοι θα επωφεληθούν εάν οι κεντρικές τράπεζες νιώσουν την υποχρέωση να εισάγουν ρευστότητα στις αγορές.
Για άλλη μια φορά, οι μεγάλες εταιρείες με πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές θα επωφεληθούν εις βάρος μικρότερων εταιρειών που βασίζονται στις τράπεζες.
Για άλλη μια φορά, οι ανισότητες θα ενταθούν καθώς κάποια σχολεία θα συνδεθούν στο Διαδίκτυο και άλλα όχι, ενώ οι νέοι άνεργοι θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της μακροχρόνιας ανεργίας.
Επειδή η νέα μετάλλαξη της Covid-19 επιδεινώνει την άμεση οικονομική κατάσταση των κρατών και καθυστερεί την επακόλουθη ανάκαμψη, τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα είναι πιο πιθανό να γίνουν διαρθρωτικά και, επομένως, θα καταστεί πιο δύσκολο να επιλυθούν.
Εάν δεν ελεγχθεί, οι περισσότερες χώρες θα παρουσιάσουν χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας, υψηλότερη οικονομική ανασφάλεια και υψηλότερο κίνδυνο χρηματοοικονομικής αστάθειας.
Εν τω μεταξύ, στην παγκόσμια σκηνή, η ανισότητα ως προς τις οικονομικές επιδόσεις θα επιδεινώσει τις διασυνοριακές εντάσεις, οδηγώντας σε δασμούς και εμπορικές κυρώσεις…

Τι πρέπει να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, χρειαζόμαστε καλύτερη πολυμερή διαβούλευση και συντονισμό πολιτικής.
Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέξουν τις απαντήσεις που θα δώσουν, δίνοντας έμφαση στην προληπτική εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η υπερβολική ανάληψη κινδύνου πρέπει να σταματήσει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης