Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικός ενεργειακός γίγαντας εξορύσσει Bitcoin με σχεδόν δωρεάν ενέργεια

tags :
Ρωσικός ενεργειακός γίγαντας εξορύσσει Bitcoin με σχεδόν δωρεάν ενέργεια
Τεράστια κατανάλωση ενέργειας για εξόρυξη Bitcoin - Πώς η Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα
Δύο πράγματα φαίνονται φουτουριστικά, Bitcoin και ενεργειακή απόδοση.
Δύο πράγματα που είναι διαμετρικά αντίθετα, το Bitcoin και η ενεργειακή απόδοση.
Η εξόρυξη του Bitcoin μπορεί να μην ακούγεται σαν μια διαδικασία εντάσεως πόρων, αλλά στην πραγματικότητα απαιτεί σχεδόν απίστευτα τεράστια ποσά ενέργειας.

Τεράστια κατανάλωση ενέργειας για εξόρυξη Bitcoin

Προκειμένου να παρακολουθεί το συγκλονιστικό ενεργειακό αποτύπωμα της εξόρυξης Bitcoin, το Κέντρο Εναλλακτικής Χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου του Cambridge δημιούργησε ένα διαδικτυακό εργαλείο που μετρά αυτήν την κατανάλωση με την καλύτερη δυνατότητά του και τη συγκρίνει με την κατανάλωση ενέργειας άλλων οντοτήτων για να θέσει τις συγκλονιστικές ποσότητες σε προοπτική.
Χάρη στην άνοδο της τιμής του Bitcoin, αυτή την εβδομάδα η κατανάλωση ενέργειας του κρυπτονομίσματος ξεπέρασε την τιμή του Πακιστάν - ενός έθνους με περισσότερα από 200 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι αλλαγές έφερε το ράλι στην τιμή του Bitcoin

Αυτή η άνοδος στην εξόρυξη Bitcoin οφείλεται σε μια έκρηξη στις τιμές του Bitcoin.
Η αξία του κρυπτονομίσματος αυξήθηκε +276% με την τιμή του να εκτινάσσεται πάνω από τα 30.000 δολάρια ΗΠΑ,  με συνολική κεφαλαιοποίηση πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως επισημαίνει το MarketWatch, αυτό θα μπορούσε να κάνει το Bitcoin όχι μόνο περισσότερο ενεργειακό, αλλά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικό, καθώς η άνοδος των τιμών «έχει καταστήσει πιο κερδοφόρο τη χρήση λιγότερο αποδοτικού εξοπλισμού».

Ανησυχητικά μεγάλο το αποτύπωμα άνθρακα

Δεν είναι μόνο το ενεργειακό αποτύπωμα και η αγοραία αξία του Bitcoin που είναι τεράστια - το αποτύπωμα άνθρακα είναι επίσης ανησυχητικά μεγάλο.
Πέρυσι, ωστόσο, οι υπερασπιστές του Bitcoin συσπειρώθηκαν γύρω από μια νέα μελέτη από επενδυτικά προϊόντα κρυπτογράφησης και την ερευνητική εταιρεία CoinShares, η οποία διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% των Bitcoin εξορύσθηκαν χρησιμοποιώντας καθαρή ενέργεια. Δυστυχώς, αυτή η έκθεση έχει πλέον εξεταστεί από άλλους ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολικά υπερβολική.
Σε τελική ανάλυση, τα δύο τρίτα της εξόρυξης Bitcoin στον κόσμο πραγματοποιούνται στην Κίνα, όπου πάνω από το ήμισυ της ισχύος του έθνους λειτουργεί με άνθρακα.
Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, αυτή η εξάρτηση από τον άνθρακα έχει γίνει ένα σημαντικό ζήτημα για τις εξορυκτικές δραστηριότητες Bitcoin στην Κίνα. Καθώς η Κίνα αντιμετώπισε έλλειψη ενέργειας τους τελευταίους μήνες, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην απόφαση του Πεκίνου να απαγορεύσει τις εισαγωγές άνθρακα στην Αυστραλία, η εγχώρια εξόρυξη Bitcoin έχει τεθεί υπό πολιορκία.
Ενώ η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος έμπορος Bitcoin στον κόσμο, οι ενεργειακές ελλείψεις και η αυξημένη παραγωγή άλλων χωρών κλείνουν γρήγορα αυτό το όριο.
Από τώρα, τα δύο τρίτα της παραγωγής bitcoin συμβαίνουν στην Κίνα, ακολουθούμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιπροσωπεύουν μόλις το 7% της παραγωγής bitcoin.

Αλλάζει τα δεδομένα η Ρωσία

Οι ΗΠΑ ακολουθούν στενά τη Ρωσία και το Καζακστάν.
Αλλά αυτή η κατάταξη θα μπορούσε σύντομα να αλλάξει καθώς η Ρωσία κάνει ένα ισχυρό παιχνίδι για να αυξήσει τις εξορυκτικές της δραστηριότητες σε μια επιχείρηση με επικεφαλής την Gazpromneft, την πετρελαϊκή θυγατρική του κρατικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, της 10ης μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο.
Η Gazpromneft ξεκίνησε πρόσφατα μια επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων σε μια περιοχή γεώτρησης πετρελαίου της Σιβηρίας, «ξεκλειδώνοντας τη δύναμη των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας για τις ανάγκες εξόρυξης bitcoin» ανέφερε το Yahoo! Finance.
Σε ελαφρώς καλύτερα νέα για το αποτύπωμα άνθρακα του Bitcoin, η νέα επιχείρηση εξόρυξης της Ρωσίας θα τροφοδοτείται από φυσικό αέριο από την πετρελαιοφόρο περιοχή, που βρίσκεται στην περιοχή Khanty-Mansiysk της βορειοδυτικής Σιβηρίας, η οποία διαθέτει το δικό της εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για τη μετατροπή του φυσικού αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή Bitcoin.
Και υπάρχει μια άλλη ασημένια (και πράσινη) επένδυση σε αυτό το μοντέλο: «Το CO2 που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γεώτρησης πετρελαίου είναι συνήθως ευθύνη για τις εταιρείες πετρελαίου καθώς πρέπει να το κάψουν στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα πρόστιμα.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να το χρησιμοποιήσετε αντί να το σπαταλήσετε και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας από αυτούς, τονίζει το Yahoo! Finance.
Η τοποθεσία της νέας ρωσικής… φάρμας εξόρυξης Bitcoin σημαίνει επίσης ότι το κόστος της λειτουργίας θα είναι σχετικά χαμηλό.
Αντί να πληρώνουμε ένα ασφάλιστρο για τη χρήση ενέργειας από το δίκτυο, ο εντοπισμός της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων επί τόπου σε μια πετρελαιοπηγή σημαίνει ότι μια σταθερή παροχή φυσικού αερίου είναι ουσιαστικά δωρεάν.
Οπότε Κίνα και ΗΠΑ καλύτερα να ετοιμαστούν για έναν σκληρό ανταγωνισμό στον τομέα των κρυτπονομισμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης