Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι αναπτυγμένες οικονομίες

ΔΝΤ: Μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα επιστρέψουν στην κανονικότητα οι αναπτυγμένες οικονομίες
Κρίσιμη για παγκόσμια ανάκαμψη η πορεία της ανοσοποίησης του μεγαλύτερου μέρους του παγκόσμιυο πληθυσμού μέσω των μαζικών εμβολιασμών επισήμανε η Gita Gopinath, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ
Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες θα αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 καθώς επιταχύνονται οι μαζικοί εμβολιασμοί και ανοσοποιείται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δήλωσε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021 η επικεφαλής για τις οικονομικές προβλέψεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Gita Gopinath σε συνέντευξή της στο CNBC.
«Είναι ένας πολύ σκοτεινός και δύσκολος χειμώνας αυτός που διανύουμε, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», υπογράμμισε η Gopinath.
«Όσον αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αυτό που ισχύει από τώρα είναι ότι ξεκινάμε τη χρονιά σε ένα κάπως καλύτερο σημείο από ό,τι αναμέναμε το 2020, γεγονός θετικό.
Αλλά τώρα, είναι ένας αγώνας μεταξύ του ιού και του εμβολίου. "

Οι προβλέψεις

Να σημειωθεί ότι στην πιο πρόσφατη πρόβλεψή του, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία το 2021 θα ανακάμψει με ρυθμό 5,2% μετά από συρρίκνωση 4,4% πέρυσι.
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν 3,1% για το 2021 από ύφεση 4,3% το 2020.
Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει σύντομα νέα στοιχεία αν και η Gopinath δεν υπονόησε κάποια προοπτικής ανοδικής αναθεώρησης των στοιχείων

Εμβόλια και ανάπτυξη

Αν και η διάθεση του εμβολίου γίνεται σε σχετικά αργούς ρυθμούς, η Gopinath αναμένει από τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το καλοκαίρι να έχουν ανοσοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους.
Η Gopinath προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη θα λάβει χώρα σε διαφορετικές ταχύτητες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, βλέπει πλήρη ανοσοποίηση του πληθυσμού έως το τέλος του 2022.
Οι χώρες που χειρίστηκαν καλύτερα τον ιό στα αρχικά του στάδια έχουν καταγράψει ισχυρότερες τάσεις ανάκαμψης της οικονομίας τους, σημείωσε.
Η Gopinath ανέφερε ως παράδειγμα ως προς αυτό, την Κίνα ενώ είπε ότι ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το να έχεις αρκετά νωρίς lockdown… βοηθά στην αποκατάσταση της κατάστασης στην οικονομία κάπως ταχύτερα», είπε.
«Αλλά δεν υπάρχει απλή λύση για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας», κατάληξε.

 Νομισματική πολιτική

Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες παρείχαν μέτρα τόνωσης των οικονομιών ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων μετά το ξέσπασμά της υγειονομικής κρίσης τον Μάρτιο.
Ενώ υπήρχαν κάποιες εικασίες ότι η Fed των ΗΠΑ και οι ομόλογές της κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα τους κάποια στιγμή φέτος εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να αυξάνεται, ο Gopinath υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι πιθανό.
«Αναμένω από τις κεντρικές τράπεζες να εμφανιστούν αρκετά προσεκτικές αναφορικά με την απόσυρση των μέτρων νομισματικής πολιτικής για την τόνωση των οικονομιών», σημείωσε.

www.bankingnews.gr


.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης