Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια Τράπεζα: Αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς από 1,6% έως 4% το 2021, παρά τον κορωνοϊό

Παγκόσμια Τράπεζα: Αύξηση του ΑΕΠ διεθνώς από 1,6% έως 4% το 2021, παρά τον κορωνοϊό
Κατά περίπου 4% αναμένεται να επεκταθεί η παγκόσμια οικονομία το 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Κατά περίπου 4% αναμένεται να επεκταθεί η παγκόσμια οικονομία το 2021, ύστερα από συρρίκνωσή 4,3% μετά το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοϊού, παρά το δεύτερο κύμα κρουσμάτων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της Global Economic Prospects, την οποία σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Βέβαια, οι καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των πολιτών θα μπορούσαν να περιορίσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ στο ύψος του 1,6%.
Σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού ήταν λιγότερο σοβαρή από ό, τι είχε προβλεφθεί, αλλά και η ανάκαμψη ήταν επίσης πιο ήπια, ενώ εξακολουθεί να υπόκειται σε σημαντικό κίνδυνο.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε η Τράπεζα.
«Στο αρνητικό σενάριο, βάσει του οποίου οι λοιμώξεις συνεχίζουν να αυξάνονται και η καθιέρωση ενός εμβολίου καθυστερεί, η παγκόσμια επέκταση θα φτάσει μόλις στο 1,6% το 2021».
Ωστόσο, εάν υπάρξουν επιτυχής έλεγχος της πανδημίας και ταχύτερη διαδικασία εμβολιασμού, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να επιταχυνθεί κατά 5%.
Υπενθυμίζεται πως περισσότεροι από 85 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ σχεδόν 1,85 εκατομμύρια έχουν πεθάνει από τον Δεκέμβριο του 2019.
Μικρές ανοδικές συσπάσεις στις προηγμένες οικονομίες και μια πιο ισχυρή ανάκαμψη στην Κίνα βοήθησαν στην αποτροπή μεγαλύτερης κατάρρευσης στη συνολική παγκόσμια παραγωγή.
Ωστόσο, οι διαταραχές ήταν πιο έντονες στις περισσότερες άλλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες, δήλωσε η Τράπεζα.
Το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες οικονομίες -συμπεριλαμβανομένης της Κίνας- αναμένεται να αυξηθεί 5% το 2021 μετά από συρρίκνωση 2,6% το 2020.

Αναδυόμενες αγορές

Η οικονομία της Κίνας αναμενόταν να επεκταθεί κατά 7,9% φέτος έπειτα από ανάπτυξη + 2% το 2020.
Εξαιρουμένης της Κίνας, οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αυξήθηκαν 3,4% το 2021 μετά από συρρίκνωση 5% το 2020.
Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα έχουν μειωθεί στο 90% στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σέρνοντας εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.
Λογικά επακόλουθα είναι η μειωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών, η αύξηση της ανεργίας και αρνητικές προοπτικές.
Η κρίση προκάλεσε επίσης αύξηση του χρέους στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ - τη μεγαλύτερη αύξηση ενός έτους από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.
«Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να δράσει γρήγορα και δυναμικά για να διασφαλίσει ότι το τελευταίο κύμα χρέους δεν θα τελειώσει με κρίσεις» αναφέρεται στην έκθεση, προσθέτοντας ότι οι μειώσεις στα επίπεδα χρέους είναι ο μόνος τρόπος για ορισμένες χώρες να επιστρέψουν στη φερεγγυότητα.
Η αναζωπύρωση των λοιμώξεων καθυστέρησε την ανάκαμψη στις προηγμένες οικονομίες το γ’ τρίμηνο του 2020, με την οικονομική παραγωγή να αναμένεται τώρα να επεκταθεί κατά 3,3% το 2021, αντί 3,9%, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

ΗΠΑ - ΕΕ - Ιαπωνία

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ θα επεκταθεί κατά 3,5% το 2021, μετά από εκτιμώμενη συστολή 3,6% το 2020.
Η ζώνη του ευρώ αναμένεται να δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται 3,6% φέτος, μετά από πτώση 7,4% το 2020, ενώ η δραστηριότητα στην Ιαπωνία , η οποία μειώθηκε κατά 5,3% το έτος που μόλις έληξε, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5%.

Για τα εμβόλια

Η Παγκόσμια Τράπεζα συνεργάζεται στενά με περισσότερες από 100 χώρες με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για τη λήψη δανείων με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να επιτευχθούν η αγορά και η διανομή εμβολίων COVID-19 σε φτωχά κράτη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass στους δημοσιογράφους την Τρίτη 5 Ιανουαρίου.
Όπως είπε, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν βασικά ρυθμιστικά εμπόδια που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη εμβολίων.
Ο Malpass κάλεσε επίσης τις προηγμένες οικονομίες να αποδεσμεύσουν εμβόλια για να πραγματοποιηθούν αγορές ή διανομή σε φτωχότερες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης