Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δανία: Προσφέρεται στεγαστικό δάνειο 20ετίας με σταθερό μηδενικό επιτόκιο

Δανία: Προσφέρεται στεγαστικό δάνειο 20ετίας με σταθερό μηδενικό επιτόκιο
Τα παράδοξα των αρνητικών επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών -  Από το 2012 η κεντρική τράπεζα της Δανίας έχει υιοθετήσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων
Στη Δανία, όπου η πολιτική αρνητικών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας έχουν υιοθετηθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα, προσφέρονται 20ετή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με σταθερό μηδενικό επιτόκιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι πελάτες της εγχώρια τράπεζας Nordea Bank θα έχουν λοιπόν τη δυνατότητα από την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, να λάβουν τα ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία θα έχουν μικρότερο «κουπόνι» από τα 10ετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.
Συγκεκριμένα, το 2012 η κεντρική τράπεζα μηδένισε το βασικό επιτόκιό της, σε μια κίνηση στήριξης της κορώνας έναντι του ευρώ.
Έκτοτε, μάλιστα, τα επιτόκια έχουν κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Και η Danske Bank

To κάποτε αδιανόητο φαινόμενο κάποιος να δανείζεται  επί δύο δεκαετίες χωρίς την καταβολή τόκων γίνεται πραγματικότητα καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες αποφεύγουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Καμία μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα δεν είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκιά της φέτος υπό τον φόβο των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με την τριμηνιαία ανασκόπηση της νομισματικής πολιτικής του Bloomberg.
Πέραν της Nordea Bank, στεγαστικά δάνεια με μηδενικό επιτόκιο εξετάζει να εκδώσει και η μεγαλύτερα τράπεζα της Δανίας, η Danske Bank.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την στιγμή, η κορώνα διαπραγματεύεται στα 7,44 ανά ευρώ, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας να διαμορφώνεται στo εντυπωσιακό -0,490%.

Μεγάλη ζήτηση

Οι τράπεζες στη Δανία εξέδωσαν πριν από λίγα χρόνια για πρώτη φορά 20ετή ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο, καθώς οι επενδυτές που αναζητούσαν ένα ασφαλές καταφύγιο οδήγησαν σε συρρίκνωση των επιτοκίων στη δανική αγορά καλυμμένων ομολόγων που είναι συνδεδεμένα με τα ενυπόθηκα δάνεια.
Αυτή είναι η πρώτη φορά από τότε που ένα τέτοιο προϊόν προσφέρεται.
Η ζήτηση είναι μεγάλη, δήλωσε η Lisa Bergmann, επικεφαλής οικονομολόγος της Nordea Kredit.
Η τιμή του ομολόγου είναι πιθανόν να προσεγγίσει ύψος-ρεκόρ, σημείωσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης