Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Ενισχύσεις 6,2 δισ. δολ. στις επιχειρήσεις μετά την επιβολή τρίτου καθολικού lockdown

Βρετανία: Ενισχύσεις 6,2 δισ. δολ. στις επιχειρήσεις μετά την επιβολή τρίτου καθολικού lockdown
Τα νέα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνουν εφάπαξ επιχορήγηση έως 9.000 λίρες στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, της ψυχαγωγίας και των ξενοδοχείων τους επόμενους μήνες, με το συνολικό τους κόστος να διαμορφώνεται στα 4 δισ. στερλίνες.
Μετά την ανακοίνωση τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 από τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson του τρίτου κατά σειρά καθολικού lockdown, η Βρετανία αποφάσισε να υιοθετήσει ένα νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες αναμένεται να πληγούν από τα νέα περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 5 Ιανουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak, η κυβέρνηση θα παράσχει ενισχύσεις στις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 4,6 δισ. στερλινών (6,2 δισ. δολάρια).
Να σημειωθεί ότι η οικονομία της Βρετανίας θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να περάσει σε ύφεση – ήτοι να συρρικνωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 - αφότου κατέγραψε πτώση- ρεκόρ 25% όσον αφορά την παραγωγή τους δύο πρώτους μήνες του lockdown το 2020.

Τα μέτρα

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν κατ’ οίκον εργασία για τους περισσότερους εργαζομένους, ενώ τα σχολεία θα είναι κλειστά και οι μαθητές θα διδάσκονται μέσω τηλε-εκπαίδευσης.
Τα καταστήματα τα οποία εμπορεύονται μη αναγκαία προϊόντα θα παραμείνουν κλειστά, όπως και τα ξενοδοχεία, την ώρα που ο κατασκευαστικός και μεταποιητικός κλάδος θα μείνουν ως επί το πλείστον ανοιχτοί, εφόσον οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν τους σχετικούς κανονισμούς ασφάλειας
Τα νέα μέτρα στήριξης, περιλαμβάνουν εφάπαξ επιχορήγηση έως 9.000 λίρες στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας τους επόμενους μήνες, με το συνολικό τους κόστος να διαμορφώνεται στα 4 δισ. λίρες.
Την ίδια ώρα επιπλέον 600 εκατ. λίρες θα δοθούν με την μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους οι οποίοι πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα.
«Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες και το πιο σημαντικό θα συμβάλει στο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους όταν ανοίξουν ξανά», ανέφερε ο Sunak.

Απασχόληση

Η νέα κάμψη αναμένεται να είναι πολύ μικρότερη, με τις περισσότερες επιχειρήσεις να είναι πλέον καλύτερα προσαρμοσμένες στην εξ αποστάσεως εργασία και τα εργοτάξια και τα εργοστάσια αναμένεται να παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της JP Morgan προέβλεπαν ακόμη μια μεγάλη μείωση της παραγωγής κατά 2,5% για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak έχει ήδη ανακοινώσει νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 280 δισεκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένου ενός τεράστιου προγράμματος για την προστασία της απασχόλησης που θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου.
Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν τους επόμενους μήνες - και ουσιαστικά θα βοηθήσει στη διατήρηση θέσεων εργασίας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους όταν αυτές ανοίξουν», δήλωσε ο Sunak.

Χρέος και επιτοκία

Το οικονομικό επιτελείο το Νοέμβριο προέβλεψε το ύψος του δημόσιου δανεισμού να διορθωθεί σχεδόν στα 400 δισεκατομμύρια λίρες αυτό το οικονομικό έτος, που ισοδυναμεί με το 19% του ΑΕΠ – πρόκειται για μεταπολεμικό ρεκόρ αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία η εξυπηρέτησή του είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί με χαμηλά επιτόκια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει δημόσιο χρέος και το Νοέμβριο αύξησε το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων σε περίπου 900 δισεκατομμύρια λίρες με την πρόθεση να το συνεχίσει καθ 'όλη τη διάρκεια του 2021.

Στηριξη 

Ωστόσο το βρετανική Ένωση Εμπορικών Επιμελητήριων, υποστηρίζει ότι η λογική της «χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο» του υπουργείου Οικονομικών, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε «λουκέτο», από τη στιγμή που δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν την κυβερνητική στήριξη.
«Ενώ η άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με μετρητά είναι καλοδεχούμενη, δεν θα είναι αρκετή για να σώσει πολλές εταιρείες», τονίζει ο γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου Αdam Marshal.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης