Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η ιταλική κυβέρνηση ελέω των 208 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Στα πρόθυρα κατάρρευσης η ιταλική κυβέρνηση ελέω των 208 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ιταλία με αφορμή τη διαχείριση των 208 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης
Στα πρόθυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Ιταλία, με αφορμή τα σημαντικά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Στην Ιταλία οι συγκρούσεις είναι συχνό φαινόμενο.
Οι εντάσεις, τα σκάνδαλα και οι μικρές πλειοψηφίες οδήγησαν σε περισσότερες από 60 κυβερνήσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, η τελευταία πολιτική διαμάχη έρχεται σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή στιγμή, με τον αριθμό των μολύνσεων και των θανάτων από  τον κορωνοϊό να είναι από τους υψηλότερους μέχρι σήμερα στην Ευρώπη και το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της προβλέπεται να συρρικνωθεί περίπου 10% το 2020.
«Στο πιο πιθανό σενάριο, η κρίση θα οδηγήσει στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, της Teneo.

Η περίπτωση Conte

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte είναι στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2018, αλλά είναι ήδη επικεφαλής της δεύτερης κυβέρνησής του μετά από μια πολιτική διαμάχη το καλοκαίρι του 2019 που κορυφώθηκε με έναν νέο συνασπισμό που αποτελείται από το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων στην κυβέρνηση.
Η τελευταία πρόκληση φέρνει τον Conte εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi, ο οποίος δημιούργησε τη δική του ομάδα με την ονομασία Italia Viva, η οποία υποστηρίζει τον συνασπισμό και έχει δύο υπουργικές θέσεις.
Ωστόσο, ο Matteo Renzi απειλεί να αποσύρει την υποστήριξή του υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο του Conte για οικονομική ανάκαμψη δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.

Η διαχείριση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα επενδυθούν στα 27 κράτη για να βοηθήσουν τις οικονομίες να ανακάμψουν μετά την πανδημία.
Η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους δικαιούχους αυτών των κεφαλαίων, αναμένοντας περίπου 208 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου.
Ωστόσο, η πρόκληση είναι πώς θα αξιοποιηθούν στο έπακρο αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και η οικονομία της είχε ήδη προβλήματα πριν από την πανδημία.

Που θα δαπανηθούν τα 208 δισ. ευρώ

«Ο γόρδιος δεσμός είναι πώς να δαπανήσουμε τα κονδύλια της ΕΕ και αν θα τα αποδώσουμε σε νέα ή προϋπάρχοντα έργα.
Ενώ το πρώτο θα αυξήσει περαιτέρω το ιταλικό υψηλό δημόσιο χρέος, το δεύτερο θα μειώσει τον θετικό αντίκτυπο της οικονομικής στήριξης της ΕΕ», δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής στο H.E.C. Business School του Παρισιού.
Εμπειρογνώμονες όπως ο Piccoli του Teneo πιστεύουν ότι το πρόγραμμα "θα ολοκληρωθεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα, όταν ο Conte θα υποβάλει το αναθεωρημένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης στο υπουργικό συμβούλιο για έγκριση.
Η αιτία για το επίσημο άνοιγμα της κρίσης θα μπορούσε να είναι η άρνηση των δύο υπουργών της Italia Viva να εγκρίνουν το σχέδιο".
«Ενώ η Italia Viva είναι μόνο κατώτερος εταίρος στον κυβερνώντα συνασπισμό, οι αριθμοί είναι τόσο περιορισμένοι στο κοινοβούλιο, ειδικά στη Γερουσία, ώστε με την ανάκληση της υποστήριξής του να προκαλέσει ψηφοφορία εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης