Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oaktree Capital: Έρχεται ντόμινο χρεοκοπιών επιχειρήσεων – Το κρίσιμο το 9μηνο του 2021 και η ζοφερή εκτίμηση του S&P

Oaktree Capital: Έρχεται ντόμινο χρεοκοπιών επιχειρήσεων – Το κρίσιμο το 9μηνο του 2021 και η ζοφερή εκτίμηση του S&P
Σε συνδυασμό με την πτώση της κερδοφορίας για μεγάλο μέρος του εταιρικού κόσμου, ο δανεισμός αύξησε τους δείκτες μόχλευσης
Για τη συσσώρευση χρέους, ειδικά στον αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο, προειδοποιεί ο ιδρυτής της Oaktree Capital, Howard Marks, ο οποίος θεωρεί ότι σταδιακά η βιωσιμότητά του θα βρίσκεται στο επίκεντρο ακόμη και αν η ανάκαμψη είναι έντονη.
Ο Marks, ένας εκ των πιο γνωστών ειδικών στο distressed debt, εκτιμά ότι οι κεφαλαιαγορές έχουν κινηθεί «πολύ πιο μπροστά από τα οικονομικά θεμέλια», αφού η αισιοδοξία για μια ανάκαμψη οδήγησε τις μετοχές των ΗΠΑ να καταγράψουν νέα ιστορικά υψηλά.
«Η αγορά είναι τόσο διχασμένη και υψηλή σε σχέση με τις ιστορικές αποτιμήσεις», πρόσθεσε.
«Και τα ομόλογα προσφέρουν γενικά τις χαμηλότερες αποδόσεις στην ιστορία».

Δεν είναι πανάκεια η στήριξη των κεντρικών τραπεζών

Ενώ τα μέτρα τόνωσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις εταιρείες να παραμείνουν βιώσιμες, δεν εξασφαλίζουν το μέλλον τους αν αγωνίζονταν να επιστρέψουν στην κερδοφορία, δήλωσε ο Marks.
«Ακόμη και οι δανειολήπτες που τελικά είναι κερδοφόροι μπορεί να βρεθούν overweight μετά την πανδημία και να αγωνίζονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», είπε.
Column chart of Global corporate bond and syndicated loan issuance, by year ($tn) showing Companies have binged on debt to outlast the pandemic
Η αύξηση του δανεισμού

Το 2020 παρατηρήθηκε το γεγονός ότι οι εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση του δανεισμού, αποθηκεύοντας μετρητά για να ξεπεράσουν τις βαθιές μειώσεις του κύκλου εργασιών που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Η παγκόσμια έκδοση εταιρικού χρέους αυξήθηκε στα 5,4 τρισ. δολάρια, ένα ρεκόρ υψηλό και περισσότερο από το ένα πέμπτο πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων Refinitiv.
Οι εταιρείες αξιοποίησαν επίσης την κοινοπρακτική αγορά δανείων για άλλα 3,5 τρισ. δολάρια.
Σε συνδυασμό με την πτώση της κερδοφορίας για μεγάλο μέρος του εταιρικού κόσμου, ο δανεισμός αύξησε τους δείκτες μόχλευσης.
Line chart of Trailing 12-month default rate of speculative-rated companies (%) showing Corporate defaults surge as pandemic hits businesses

Η ζοφερή εκτίμηση του S&P

Ο οίκος αξιολόγησης S&P Global προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι 515 εταιρείες παρέμειναν σε ασταθή βάση, με τα οικονομικά τόσο επισφαλή ώστε να κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν ή να χρειαστούν αναδιάρθρωση.
Ενώ ο αριθμός αυτός μειώθηκε αισθητά από το υψηλό του Μαΐου, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εξακολουθούν να προβλέπουν μια δραματική αύξηση των χρεοκοπιών, με τον σχετικό δείκτη να εκτιμάται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να φτάσει το 9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης