Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών - Ο DAX στο -0,8%, τα futures της Wall -0,2%

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών - Ο DAX στο -0,8%, τα futures της Wall -0,2%
Οι καθυστερήσεις στον εμβολιασμό ανησυχούν τους επενδυτές
(upd) Κλιμακώνονται οι πιέσεις στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και την επαναφορά των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, να προκαλούν ανησυχία.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στην κρίσιμη αναμέτρηση στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, η οποία θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχωρεί 0,7% στις 13.634 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή μεταβολή -0,1% στις 6.563 μονάδες.
Στις 5.549 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με πτώση 0,7%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 0,5% στις 22.195 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,6% στις 8.050 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν πτώση 0,2%.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύεται στις 27,8 μονάδες.
Στο μέτωπο της πανδημίας, παραμένει το αδιέξοδο σε Ευρώπη και ΗΠΑ όσον αφορά την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού καθώς και παρά την αισιοδοξία που έχουν καλλιεργήσει τα εμβόλια, καταγράφονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς τη στιγμή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επιστρέφουν στη λογική των lockdown.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Αγγλία εισέρχεται στο τρίτο και αυστηρότερο lockdown της που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου (κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο), η Αυστρία ανακοίνωσε παράταση του lockdown έως τις 24/1, η  Γερμανία αναμένεται να το παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου ενώ σε αντίστοιχη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Γαλλία.
Και ενώ η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από την επιστροφή στο lockdown, στις ΗΠΑ υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στην πραγματοποίηση των εμβολιασμών, γεγονός που αναδεικνύει και το πόσο τεράστιο και δύσκολο στοίχημα είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή όμως προβληματισμός υπάρχει και στην επιστημονική κοινότητα για το πώς πρέπει να γίνονται οι εμβολιασμοί και αν πρέπει ή όχι να αλλάξει η στρατηγική όσον αφορά τη δοσολογία των εμβολίων έτσι ώστε να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι.

Απρόσμενη άνοδος στις λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Νοέμβριο, παρά το μερικό lockdown.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,9%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Η άνοδος για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 4%, από το +3,2% για το σύνολο του 2019.
Η απροσδόκητη μηνιαία αύξηση οφείλεται στην ανάπτυξη των online παραγγελιών και σε δαπάνες που αφορούν επισκευές στα σπίτια.

Μειώθηκε ο αριθμός των ανέργων τον Δεκέμβριο
 
 Σε ξεχωριστή ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 37 χιλ. τον Δεκέμβριο, σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση, λόγω του νέου lockdown, με το κυβερνητικό σχέδιο προστασίας των θέσεων εργασίας να δρα καταλυτικά.
Να σημειωθεί ότι η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων, πέραν της 10ης Ιανουαρίου.

ΗΠΑ: Κρίσιμη αναμέτρηση στην Τζόρτζια για τον έλεγχο της Γερουσίας

Στην μάχη της Πολιτείας της Τζόρτζια όπου σήμερα 5 Ιανουαρίου 2021 διεξάγονται οι επαναληπτικές εκλογές για τις δύο θέσεις στην Γερουσία έχουν ριχθεί Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί.
H αναμέτρηση στην Πολιτεία της Τζόρτιζα είναι καθοριστική όχι μόνο για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ αλλά και για τις αγορές.
Εάν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν την Γερουσία και η πολιτική Biden θα μετριαστεί.
Εάν κερδίσουν οι δημοκρατικοί αποτκούν τον έλεγχο, θα ασκούν ότι πολιτική θέλουν και οι αγορές θα διορθώσουν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Trump επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 ήταν απόρροια νοθείας καθώς μίλησε κατά τη διάρκεια εκδήλωση με αφορμή τις εκλογές στην Πολιτεία της Τζόρτζια.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να χάσουμε την Τζόρτζια.
Δεν υπάρχει τρόπος.
Ήταν μια νοθευμένη εκλογική διαδικασία», δήλωσε ο Trump στους υποστηρικτές του.
«Είχα δύο εκλογές. Κέρδισα και τους δύο.
 Παρά τη νίκη του εκλεγμένου Προέδρου Biden ο Trump αρνήθηκε μέχρι στιγμής να παραδεχθεί την ήττα  του και τους τελευταίους δύο μήνες αμφισβητεί το αποτέλεσμα.
«Εάν οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί πάρουν τη Γερουσία και τον Λευκό Οίκο θα παλέψουμε σαν κόλαση», είπε ο Trump.

Η μάχη της Τζόρτζια

H μάχη της Γερουσίας θα καθορίσει τις ισορροπίες στο Κογκρέσο. Υπάρχουν δύο μάχες στην Πολιτεία της Τζόρτζια: η πρώτη είναι μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού γερουσιαστή David Perdue και του Δημοκρατικού του αντιπάλου Jonathan Ossoff και η δεύτερη μεταξύ των γερουσιαστών της Kelly Loeffler των Ρεπουμπλικάνων και του Raphael Warnock.
Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο μάχες, θα πάρουν δύο έδρες στη Γερουσία, κάτι που θα μπορούσε να είναι νίκη για τον Biden και τους Δημοκρατικούς
Οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία, θα καθορίσουν αν τελικά οι Δημοκρατικοί θα καταφέρουν να ελέγξουν και αυτό το σώμα του Κογκρέσου και κατά συνέπεια εάν ο Biden θα καταφέρει να προωθήσει την ατζέντα του χωρίς εμπόδια.
Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή εδώ και 20 χρόνια.
Αν καταφέρουν να επικρατήσουν ο Raphael Warnock και ο Jonathan Ossoff, οι Δημοκρατικοί θα έχουν πλέον 50 έδρες στη Γερουσία, όσες και οι Ρεπουμπλικάνοι.
Σε αυτή την περίπτωση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Kamala Harris, θα έχει βάσει Συντάγματος την καθοριστική ψήφο, κάτι που θα επιτρέψει στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να εφαρμόσει πιο εύκολα το πρόγραμμά του, καθώς θα ελέγχει και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.
Στον αντίποδα, εάν η Γερουσία περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών με τους Kelly Loeffler και David Perdue τότε θεωρείται δεδομένο ότι ο Biden θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην προώθηση της ατζέντας του.

Ήπιες μεταβολές στις αγορές της Ασίας

Επιφυλακτικές είναι οι κινήσεις των επενδυτών και στις αγορές της Ασίας, με το ενδιαφέρον στην εκλογική αναμέτρηση της Τζόρτζια που θα κρίνει τον έλεγχο της Γερουσίας στι ΗΠΑ.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,15% στις 3.821 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,37% στις 27.158,63 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 0,19% στις 1.791,22 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχυόταν 0,6% στις 27.649 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωνε άνοδο 0,7% στις 3.528 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,4% στις 48.350 μονάδες.

Ανατροπή από το NYSE: Δεν θα διαγράψει τους 3 κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών

Σε μία ανατρεπτική απόφαση προχώησε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα διαγράψει από το ταμπλό τις μετοχές των 3 κινεζικών κολοσσών του κλάδου τηλεπικοινωνιών.
Το NYSE είχε ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτηση διαγραφής των μετοχών των τριών κινεζικών εταιρειών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν πιθανών προσφυγών.
Η κίνηση εντάχθηκε στην υποχρέωση του χρηματιστηρίου να συμμορφωθεί με το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Trump στις 12 Νοεμβρίου, το οποίο απαγορεύει σε Αμερικανούς να επενδύουν σε κινεζικές εταιρείες που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν ή προμηθεύουν τον κινεζικό στρατό.
Πρόκειται για τις China Mobile, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται σε περίπου 116 δισ. δολάρια, την China Telecom, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία περίπου 22,5 δισ. δολαρίων, και την China Unicom, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση περίπου 18 δισ. δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης