Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων, στο κόκκινο η Αττική – Πώς θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά από 11/1

Φόβοι για νέα έξαρση κρουσμάτων, στο κόκκινο η Αττική – Πώς θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, δημοτικά από 11/1
Ανοίγουν στις 11/1 τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά
(upd6) Με την επιδημιολογική εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού να είναι θολή καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να αποτιμήσουν ποιο είναι το «αποτύπωμα» των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας, το νέο σχήμα της κυβέρνησης μετά και τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες 4/1 είναι αντιμέτωπο με δύο τεράστιες προκλήσεις.
Αφενός να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της Εκκλησίας όσον αφορά τον μη εορτασμό των Θεοφανίων αναμένοντας σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφετέρου να διαχειριστεί επαρκώς και αποτελεσματικά το επικείμενο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 11/1.
Την ίδια στιγμή, και παρά την αισιοδοξία που γεννά η έναρξη και επέκταση των εμβολιασμών (από τις 27/12 έχουν πραγματοποιηθεί 9.528 εμβολιασμοί), η αποκλιμάκωση της επιδημίας είναι εξαιρετικά αργή όπως άλλωστε δείχνουν οι 407 διασωληνωμένοι και οι περίπου 1.440 νοσηλευόμενοι με covid, αριθμοί που δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τη στιγμή που οι επιστήμονες εκτιμούν πως θα υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων από την ερχόμενη εβδομάδα.
Μάλιστα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την Αττική, η οποία παραμένει πρώτη από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων με το κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, το Περιστέρι, τον Ασπρόπυργο, το Μενίδι, το Ζεφύρι, το Ίλιον και το Κερατσίνι να θεωρούνται ως οι πιο επιβαρυμένες περιοχές.
Δεδομένου μάλιστα ότι από σήμερα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το τι συνέβη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, δεν αποκλείεται να επιβληθούν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα και lockdown και σε άλλες περιοχές, όπως συνέβη στη δυτική Αττική.

Κεραμέως: Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων - Προληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Λυκείου

Τα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων αρχής γενομένης στις 11 Ιανουαρίου από τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η κα.Κεραμέως είπε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.
Σχετικά με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το πότε θα μπουν ξανά στις τάξεις τους οι μαθητές, ενώ γνωστοποίησε ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς προκειμένου να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00.
«Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.
Η κα. Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για άνοιγμα των σχολείων

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει:
-Τη διενέργεια rapid test στους μαθητές λυκείου και σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
-Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα εγγράφονται μαθητές και καθηγητές που επιθυμούν να κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό.
-Την εφαρμογή πλάνου διαφοροποίησης των ωρών έναρξης και ολοκλήρωσης των μαθημάτων και να χρησιμοποιηθούν όλες οι είσοδοι των σχολείων έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.
Αυτό αφορά νηπιαγωγεία και δημοτικά όπου τα παιδιά συνοδεύονται για τη μετάβαση και αποχώρηση από τα σχολεία.
-Παράλληλα θα ισχύσουν και τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων.

Τι αναφέρει το υπ.Παιδείας

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων) ξεκινά από τη Δευτέρα 11/1/2021.
Επίσης συνεχίζεται η διά ζώσης λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων από την ίδια ημερομηνία.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021).
Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η διά ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.
Για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:
Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη.
-για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
-για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν

Βασιλακόπουλος: Θα βγουν πολύ δύσκολα Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος

Τη θέση πως πολύ δύσκολα θα βγουν Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως «σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα του πως πάει η επιδημία και πως επηρεάστηκε από τα Χριστούγεννα».
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι σήμερα θα έχουμε κανονικό αριθμό τεστ και επίσης αυτό θα επαναληφτεί την Παρασκευή.
«Αυτές οι δύο μέρες στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αργίες είναι κρίσιμες» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι επόμενοι μήνες θα βγουν πολύ δύσκολα γιατί θα υπάρξει κάποια στιγμή κρύο.
«Το κρύο είναι κακός σύμβουλος για τον κορωνοιό θα αυξήσει την μεταδοτικότητα και με το που η κυβέρνηση ενδώσει στις λογικές πιέσεις της κοινωνίας για άνοιγμα, αυτό με μαθητική βεβαιότητα θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.
Ιδίως αν ανοίξουν πολλές δραστηριότητες και είμαστε βαθιά στο χειμώνα» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως «δεν υπάρχει καμία έναρξη δραστηριοτήτων που να είναι απολύτως ασφαλής χωρίς εμβόλιο».
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως «ενέχει ρίσκο η 11η Ιανουαρίου» και υποστήριξε ότι «για αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτό το lockdown το οποίο αναμένεται να μειώσει τα κρούσματα έτσι ώστε να εξισορροπήσει την χαλαρότητα που υπήρξε λόγω της χαλαρότητας το εορταστικό 10ήμερο».

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την επόμενη εβδομάδα

Την εκτίμηση πως θα υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την ερχόμενη εβδομάδα διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Ν. Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Θωμαΐδης είπε πως όταν επιστρέψει ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικήςκαι αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που θα το δούμε, όπως είπε, την ερχόμενη εβδομάδα.
«Η αύξηση του ιικου φορτίου μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.
Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις.
Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 βδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα.
Το τελευταίο 10ημερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικο φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας.
Ωστόσο, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις.
Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021.
Η πρώτη αύξηση ήταν σχεδόν διπλασιασμός του ιικού φορτιού και η δεύτερη σχεδόν τριπλασιασμός» υποστήριξε ο κ. Θωμαΐδης

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης - Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια

Αντιμέτωπο με την πρώτη του σύγκρουση είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς καλείται να αντιμετωπίσει το αντάρτικο της Εκκλησίας στην απόφαση να μην εορταστούν τα Θεοφάνεια λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί σε όλη την χώρα έως τις 11/1.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δεν είναι διατεθειμένη να υπακούσει στα μέτρα, αναφέροντας πως με βάση την προηγούμενη ΚΥΑ, προβλεπόταν ότι τα Θεοφάνια θα εορταστούν με ανοιχτούς ναούς και παρουσία πιστών.
Παράλληλα, αρχιερείς και κληρικοί ζητούν να γίνουν οι λειτουργίες, όπως έγιναν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, δηλαδή με 25 άτομα στις εκκλησίες ή 50 στους μητροπολιτικούς ναούς και διαμηνύουν πως παρά τις απαγορεύσεις, θα προχωρήσουν κανονικά στον εορτασμό των Θεοφανείων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επισημαίνει  «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».
Τον γόρδιο δεσμό αναμένεται να λύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο ανακοίνωσε η Εκκλησία ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης της κυβέρνησης για τα περιοριστικά μέτρα.

Το φράγμα των 5.000 νεκρών και οι διασωληνωμένοι

Η χθεσινή  ημέρα 4/1, μπορεί να χαρακτηριστεί και θλιβερό ορόσημο στους 10 μήνες της πανδημίας στην Ελλάδα, με το φράγμα των 5.000 θανάτων να σπάει, τους νεκρούς να ανέρχονται συνολικά στους 5.011 από τις 12 Μαρτίου 2020, όταν και δηλώθηκε ο πρώτος θάνατος από COVID-19 στη χώρα μας, και τις πρώτες τέσσερις ημέρες του Ιανουαρίου να έχουν φύγει από τη ζωή ήδη 173 άνθρωποι.
Την ίδια στιγμή, οι διασωληνωμένοι παραμένουν η «αχίλλειος πτέρνα» της αισιοδοξίας για την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, η οποία παρουσιάζεται επιφυλακτική ως προς την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό γιατί, ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων δεν λέει να πέσει κάτω από 400, παρά το lockdown των δύο και πλέον μηνών. Άνω των 65 ετών είναι 249 άνθρωποι (61,2%) από το σύνολο των 407 διασωληνωμένων και 40-64 ετών είναι οι 151 από αυτούς.

«Μόνη πρώτη» η Αττική - Σε αυστηρό lockdown ο Δήμος Σπερχειάδας

Για μία ακόμη ημέρα η Αττική κόβει πρώτη το νήμα των κρουσμάτων, με τα δυτικά και κεντρικά της περιφέρειας να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του ιικού φορτίου με 53 και 48 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ σε βελτιωμένα επίπεδα βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με 64 κρούσματα.
Δύο ακόμα περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν με διψήφιο αριθμό θετικών διαγνώσεων.
Στη Λάρισα σημειώθηκαν 18 περιστατικά, ενώ στον επιδημιολογικό χάρτη εμφανίστηκε και η Φθιώτιδα.
Στην περιοχή έσπευσαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ για ελέγχους και αποφασίστηκε τοπικό lockdown στην Κοινότητα Σπερχειάδας του Δήμου Μακρακώμης, με απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιοχής και απαγόρευση μετακίνησης από τις 18:00 - 05:00.

Ελπίδα από τα εμβόλια - Ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού στις 11 Ιανουαρίου

Έως τις 20 Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 120.000 άτομα, είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, στην χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα.
Από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 έχουν γίνει συνολικά 9.528 εμβολιασμοί.
Επίσης, όπως γνωστοποίησε, ελήφθησαν 83.500 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, ενώ υπάρχουν 152.580 δόσεις σε απόθεμα.

Σχετικά με το ρυθμό εμβολιασμού

Όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους σχετικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα:
1. Διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο, που καμία χώρα δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.
2. Χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο εθνικό σύστημα υγείας.
3. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, που απαιτεί εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση.
«Έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Όσον αφορά τα νοσοκομεία, εξ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις.
«Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα», επεσήμανε.
Σε οίκους ευγηρίας, μονάδες φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης προβλέπεται έως 20 Ιανουαρίου να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι διαμένοντες.
Στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα, από τις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους άνω των 85 ετών.
Υπολογίζονται να είναι περισσότεροι από 100.000.

Πώς κλείνετε ραντεβού

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλεόυς η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού θα ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου.
Υπάρχουν τρεις τρόποι να κλείσει κάποιος το ραντεβού του.
1. Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα τους έρχεται αυτόματα μήνυμα και το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν το ραντεβού τους.
2. Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr μπορεί κάποιος με το ΑΜΚΑ του να δει αν είναι στις ομάδες που εμβολιάζονται και να κλείσει ραντεβού.
3. Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά, θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακεία και ΚΕΠ.

Θεοδωρίδου: Περιμένουμε με αγωνία την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca

Για την αποτελεσματικόητα του εμβολίου της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο τηε τακτικής ενημέρωσης σημειώνοντας ότι αναμένεται η έγκρισή του στην Ευρώπη να είναι ταχεία.
Όπως ανέφερε είναι ένα εμβόλιο με διαφορετική τεχνολογία από της Pfizer και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, «έναν ιό δηλαδή εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό υλικό του ιού στα κύτταρα για την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.
Το εμβόλιο αυτό, βάση της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του, έχει μια αποτελεσματικότητα της τάξεως του 70%».
Πρόσθεσε ότι δίνεται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα που αρχικά είχε καθοριστεί σε 4 εβδομάδες και που τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες σκέφτονται η δεύτερη δόση να δοθεί μετά από 12 εβδομάδες.
Συμπλήρωσε δε ότι «ο χρόνος μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα».
Τόνισε πάντως ότι είναι ένα εμβόλιο «που περιμένουμε με αγωνία, καθώς είναι σταθερό σε συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης, είναι φθηνό και μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες σε μεγάλους πληθυσμούς».
Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ίσως φανούν χρήσιμοι οι συνδυασμοί του εμβολίου με άλλης εταιρείας εμβόλιο.
Παράλληλα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση μαζικού εμβολιασμού για ενήλικες.
«Σε περισσότερες από 30 χώρες, έχουν διανεμηθεί 11,5 εκατ. δόσεις εμβόλια. 4,5 εκατομμύρια εμβόλια έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ, ήτοι 1,3% του γενικού πληθυσμού, μεγάλο μέρος στην Κίνα και στην Αγγλία 1 εκατομμύριο εμβόλια, ενώ ακολουθούν άλλες χώρες», σημείωσε.
«Ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα και πιστεύουμε ότι με τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα η χώρα μας θα ανταποκριθεί» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας ότι η αποδοχή στον εμβολιασμό έχει υπερνικήσει την αρχική διστακτικότητα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες, επισημαίνοντας ότι έχουν δημιουργηθεί γιατί αυτές οι χώρες, όπως η Ρωσία ή η Κίνα είχαν την τόλμη και πήραν το ρίσκο να εφαρμόσουν σε ευρεία κλίμακα εμβόλια που δεν είχαν ολοκληρώσει τις έρευνες».

Στους 5.011 οι θάνατοι

Στους 5.011 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 4/1 427 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 427, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 140.526 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 52,3% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.011 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 407 (65,8% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης