Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση και τα «δύσκολα» ζευγάρια – Δεν κομίζει κάποια μεταρρυθμιστική στροφή

Οι ισορροπίες στη νέα κυβέρνηση και τα «δύσκολα» ζευγάρια – Δεν κομίζει κάποια μεταρρυθμιστική στροφή
Η νέα κυβέρνηση διατηρεί τις ισορροπίες στις τάσεις και τις βαρονίες
Τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός από τις ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι ώρα να γίνει μία κριτική για τις αλλαγές και κυρίως το χαρακτήρα που θέλησε να προσδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα κυβέρνηση:
Η νέα κυβέρνηση δεν κομίζει κάποια μεταρρυθμιστική στροφή καθώς σε αυτήν εισήλθαν πρόσωπα (Βούλτεψη, Μακρή, Στύλιος κ.α) από το βαθύ κόμμα, χρόνια βουλευτές που η υπουργοποίησή τους θα τους βοηθήσει για να συνεχίσουν να είναι βουλευτές.
Ωστόσο, άλλο είναι τα νέα πρόσωπα σε μία κυβέρνηση και άλλο η νέα ορμή που χρειάζεται το κυβερνητικό σχήμα.

Διατηρεί τις ισορροπίες στις τάσεις και τις βαρονίες

Είναι ξεκάθαρα ένας ανασχηματισμός ισορροπιών ανάμεσα στις ιδεολογικές τάσεις που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο κόμμα.
Ο Πρωθυπουργός εντάσσει μέσα στο σχήμα πρόσωπα που εκπροσωπούν την λαϊκή δεξιά και ενισχύει το μπλοκ Βορίδη με την αναβάθμιση του ίδιου αλλά και του «κολλητού» του Βασίλη Κοντοζαμάνη (ως αναπληρωτής) στο Υπ. Υγείας.
Αφήνει ανέπαφα βασικά στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας (Καραμανλής, Δένδιας, Κικίλιας) όπως και αυτά της σαμαρικής πτέρυγας (Άδωνις, Κεραμέως, Μηταράκης) και παράλληλα διατηρεί το κύριο πασοκογενή κορμό του Μεγάρου Μαξίμου (Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Λιβάνιος) αλλά και αναβαθμίζει περισσότερους προερχόμενους από το Ποτάμι (Θεοχάρης, Αμυράς, Γιατρομανωλάκης).
Ο σχεδιασμός της νέας κυβέρνησης είναι για παντός καιρού και, κυρίως, δίνει τη δυνατότητα να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού αφού διατηρεί σε εγρήγορση όλες τις τάσεις και τις βαρονίες και αυξάνει την συσπείρωση στη ΝΔ.
Εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να στραφεί στην λύση των εκλογών, έχει ένα σχήμα που μπορεί να αποδώσει σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες ενώ οι εξωκοινοβουλευτικοί δεν θα μπορούσαν.

Η δύσκολη συγκατοίκηση υπουργών  

Ωστόσο, παρά τις προσδοκίες που φέρνει το νέο κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να τονίσουμε τα δύσκολα ζευγάρια που δημιουργούνται καθώς η συνεργασία μεταξύ υπουργών θα είναι το μεγάλο ζητούμενο για να λειτουργήσει με αποτελεσματικό η κυβέρνηση.
Βάσει αυτού οι δύσκολες συγκατοικήσεις στο σχήμα θα είναι οι εξής:

Δόμνα Μιχαηλίδου - Μαρία Συρεγγέλα:

Στο Υπουργείο Εργασίας αναβαθμίστηκε η μέχρι πρότινος γραμματέας Ισότητας και Οικογενειακής πολιτικής Μαρία Συρεγγέλα και έγινε υφυπουργός για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.
Θα πάρει ένα μεγάλο κομμάτι αρμοδιοτήτων που μέχρι τώρα διατηρούσε η Δόμνα Μιχαηλίδου κάτι που δεν αρέσει στη δεύτερη. Ο διαγκωνισμός μεταξύ των δύο θα επέλθει πολύ γρήγορα. Γενικότερα οι αλλαγές στο Εργασίας φέρνουν 4 διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες να διαχειριστούν τις τύχες ενός πολύ μεγάλου και ιδιαίτερα κρίσιμου υπουργείου.

Κώστας Σκρέκας - Αμυράς:

Ο πρώτος δεν διατηρούσε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους του όταν ήταν στο Αγροτικής Ανάπτυξης (Βορίδης, Αραμπατζή).
Η αναβάθμισή του έγινε γιατί ανήκει σε μία πολύ μεγάλη γαλάζια πολιτική οικογένεια.
Δεν ανήκει στους τεχνοκράτες του χώρου της Ενέργειας και αυτό, ίσως, παίξει το ρόλο του.
Ωστόσο, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ταιριάζει με τον επικοινωνιακό κεντρώο Αμυρά που θα διαχειριστεί τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Κυριάκος Πιερακάκης - Γιώργος Στύλιος:

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος έφυγε από το υπουργείο με παράπονο ότι πάντα τον επισκίαζε επικοινωνιακά ο Κυριάκος Πιερακκάκης.
Ο Πρωθυπουργός θέλησε να λύσει αυτή τη συγκατοίκηση και υποσχέθηκε στον απελθόντα Ζαριφόπουλο στήριξη στην απόφασή του να κατέλθει ως βουλευτής.
Δεν μπορούσε να «αδειάσει» τον πιο δημοφιλή υπουργό του.
Ο Γιώργος Στύλιος δεν θα δεχθεί τέτοιο καπέλωμα και προμηνύονται εντάσεις σε αυτή τη σχέση.

Μηταράκης - Βούλτεψη:

Εντάσεις προβλέπονται και σε αυτή τη συγκατοίκηση καθώς η Σοφία Βούλτεψη, η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι ιδιαιτέρως συγκρουσιακή.
Η τοποθέτησή της δεν έχει να κάνει με το γνωστικό αντικείμενό της.
Από την άλλη, ο Νότης Μηταράκης θεωρείται ότι έχει πετύχει στο έργο του μέχρι τώρα.
Έχει μειώσει τις ροές στα νησιά, έχει προχωρήσει τις κλειστές δομές.
Δεν θα είναι εύκολη η συνεργασία τους.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι η αναβάθμιση του Βασίλη Κοντοζαμάνη ως αναπληρωτή αφήνει τον Βασίλη Κικίλια χωρίς επιτελικές αρμοδιότητες.
Το κλίμα μεταξύ τους ποτέ δεν ήταν αγαστό και η νέα αναβάθμιση του πρώτου (είχε λάβει περισσότερες αρμοδιότητες και τον Αύγουστο του 2020) είναι  ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Μαξίμου προς τον κ. Κικίλια.
Κάποιοι, επίσης, βλέπουν ως προειδοποίηση προς την Νίκη Κεραμέως την υπουργοποίηση του Άγγελου Συρίγου.
Διαπνέεται και ο ίδιος από το πνεύμα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στα πανεπιστήμια και είναι ιδιαίτερα σεβαστός στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η επίθεση που είχε δεχθεί από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έχει δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις ότι έχει πολιτική βούληση να λύσει σημαντικά ζητήματα στο υπουργείο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης