Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθολικό lockdown στη Βρετανία μέχρι 15/2, με ρεκόρ κρουσμάτων - Μέτρα στην ΕΕ, σε δεινή θέση οι ΗΠΑ - Στους 1,85 εκατ. οι νεκροί

Καθολικό lockdown στη Βρετανία μέχρι 15/2, με ρεκόρ κρουσμάτων - Μέτρα στην ΕΕ, σε δεινή θέση οι ΗΠΑ - Στους 1,85 εκατ. οι νεκροί
Πάνω από 85 εκατ. τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Πανηγυρισμοί στη Μ. Βρετανία στην πρεμιέρα του εμβολίου της AstraZeneca (4/1), με ρεκόρ κρουσμάτων και lockdown
Στην πρεμιέρα χθες 4/1 της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca στη Μεγάλη Βρετανία, η χώρα είδε για 7η ημέρα τα νέα κρούσματα κορωνοϊού να εκτινάσσονται και τον πρωθυπουργό Johnson να επιβάλλει lockdown «σκληρό» όπως του Μαρτίου.
Την ίδια στιγμή παγκοσμίως εξετάζεται μια αλλαγή στη στρατηγική σχετικά με τους εμβολιασμούς, με τη Κομισιόν να ανακοινώνει ότι είναι σε συζητήσεις με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον δόσεων του εμβολίου για τον κορωνοϊό, πέραν των 300 εκατ. που προβλέπονται στον τρέχον συμβόλαιο.
Συγκεκριμένα, κυβερνήσεις και επιστήμονες, υπό την ανάγκη να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και ενώ υπάρχει έλλειμμα σε δόσεις εμβολίων, εξετάζουν το σενάριο να καθυστερήσουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή ακόμα και να μειώσουν στο μισό την πρώτη δόση.
Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που ακόμα και η πρώτη δόση προσφέρει σημαντική ανοσία, τότε θα πρέπει να την κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχει και έλλειψη εμβολίων.
Ήδη η «πρακτική» αυτή ακολουθείται στη Μεγάλη Βρετανία όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν αποφασίσει να καθυστερήσουν την χορήγηση τόσο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech όσο και της AstraZeneca που θα αρχίσει να χορηγείται από χθες 4/1.
Στις ΗΠΑ αν και ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci είχε αναφέρει πως οι αμερικανικές Αρχές είναι αντίθετες σε αυτό το σενάριο, ο Moncef Slaoui, ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι εξετάζεται η χορήγηση δύο μισών δόσεων (αντί για δύο ολόκληρων) του εμβολίου της Moderna.
Σημειώνεται ότι τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, Οξφόρδης/Astra Zeneca) απαιτούν δύο δόσεις, με τις κλινικές δοκιμές να έχουν δείξει ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όταν το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις ήταν τρεις έως τέσσερις εβδομάδες.
Αν και εκτιμάται ότι κάποια προστασία δημιουργείται μετά την πρώτη δόση, είναι ασαφές πόσο ισχυρή και διαρκής είναι.

Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Η αλλαγή στη στρατηγική των εμβολιασμών οφείλεται εν πολλοίς στην αδυναμία να εμβολιαστούν σε ΗΠΑ και σε Ευρώπη οι πολίτες που αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις ΗΠΑ έως προχθές Κυριακή 3/1 περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού, έναντι αρχικού στόχου για 20 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2020.
Εξαίρεση αποτελεί το Ισραήλ, το οποίο αφού κατάφερε να εξασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμβολίων, φέρεται να έχει εμβολιάσει ήδη το 10% του πληθυσμού του.

Η Κομισιόν σε συζητήσεις με Pfizer/BioNTech

Σε συζητήσεις με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον δόσεων εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι η Κομισιόν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το παρόν συμβόλαιο της Κομισιόν προβλέπει την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων.
Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα υγείας Stefan De Keersmaecker υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».
«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Eric Mamer επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».
Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 85.520.927 και οι νεκροί σε 1.849.206
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 20.748.806 και σε νεκρούς με 352.858
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 196.018 και τρίτη σε κρούσματα με 7.733.746
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 149.649 και τέταρτο το Μεξικό με 127.213
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 75.332 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 75.137 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.203.743, πέμπτη η Γαλλία με 2.712.975 και έκτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.662.699
- Έβδομη η Τουρκία με 2.241.912 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.155.446
- Ένατη η Ισπανία με 1.928.265 και δέκατη η Γερμανία με 1.783.896
Image
Μ. Βρετανία: Αρχίζει χθες 4/1 τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca

Η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εμβολιάζει πληθυσμό με το εμβόλιο της AstraZeneca έγινε χθες 4/1 η Μ. Βρετανία, η οποία για άλλη μια φορά πρωτοστατεί στους εμβολιασμούς.
Σημειώνεται πως η Μ. Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ενέκρινε και χορήγησε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, το οποίο εκτιμάται ότι έχει δοθεί σε 1 εκατομμύριο Βρετανούς.
Όπως έχει γίνει γνωστό, έξι νοσοκομεία στην Αγγλία θα χορηγήσουν τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Μ. Βρετανία.
Τη θέση ότι η έναρξη των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποτελεί θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock, ο οποίος υποστήριξε πως «αυτός θα είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος δρόμος για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας».

Johnson: Καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου με ρεκόρ κρουσμάτων

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Borris Johnson θα απευθύνει απόψε το βράδυ 5 Ιανουαρίου, τηλεοπτικό διάγγελμα για να ανακοινώσει νέους περιορισμούς στην Αγγλία, μπροστά στην εκτόξευση των κρουσμάτων νέου κορωνοϊού, που είχε ως αποτέλεσμα να διατυπωθούν εκκλήσεις για την επιβολή αυστηρού lockdown σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.
«Η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης της Covid-19 έχει οδηγήσει στην ταχεία κλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός είναι σαφής για το γεγονός ότι επιπλέον μέτρα πρέπει να ληφθούν. (…)
Θα τα ανακοινώσει το βράδυ», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του.
Οι ανακοινώσεις από τον Borris Johnson αναμένονται στις 22.00 ώρα Ελλάδας.

Θρίαμβος της βρετανικής επιστήμης

«Προφανώς έχουμε τα πολύ θετικά νέα χθες το πρωί ότι ξεκίνησε να χορηγείται το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Πρόκειται για θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης το ότι καταφέραμε να φτάσουμε εδώ που είμαστε”.
Από την αρχή είχαμε δει ότι το εμβόλιο ήταν ο μόνος τρόπος εξόδου μακροπρόθεσμα» είπε μιλώντας στο Sky News ο Hancock.

Προς νέο σκληρό lockdown η Μ. Βρετανία – Johnson: Έρχονται πολύ δύσκολες εβδομάδες

Προς νέο σκληρό lockdown οδεύει η Μεγάλη Βρετανία με τον πρωθυπουργό Boris Johnson να προειδοποιεί για πολύ δύσκολες εβδομάδες.
Σε δηλώσεις του ο Johnson υποστήριξε πως η Μ. Βρετανία είναι «αντιμέτωπη με δύσκολες εβδομάδες».
«Αν δείτε τους αριθμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστεί να λάβουμε σκληρότερα μέτρα και θα τα ανακοινώσουμε εν ευθέτω χρόνω» υποστήριξε ο Johnson, αναφέροντας πως η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και ότι οι πολίτες παρά την κούραση και τη δυσαρέσκεια τους, θα πρέπει να δείξουν πειθαρχία.
Προς την κατεύθυνση αυτή άλλωστε έχει προιδεάσει και ο υπουργός Υγείας της Μ. Βρετανίας, Matt Hancock, ο οποίος αφού υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται υπό έντονη πίεση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν πιο αυστηρά μέτρα εντός των επόμενων 24 ωρών.

Σε έναν 82χρονο το πρώτο εμβόλιο

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, η χώρα έχει ήδη χορηγήσει ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, πολύ περισσότερες από όσες όλη η υπόλοιπη Ευρώπη συνολικά.
Ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν ο 82χρονος Brian Pinker, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τσώρτσιλ της Οξφόρδης.
«Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της covid-19 χθες και πραγματικά περήφανος που πρόκειται γι' αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη» υποστήριξε ο Pinker.
Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες.

AstraZeneca: Προς έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε ότι υπέβαλε πλήρη δεδομένα για να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) την αδειοδότηση για το εμβόλιο που έχει αναπτύξει μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατά της Covid-19, αλλά ο Οργανισμός ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες για να δώσει την έγκρισή του για το εν λόγω εμβόλιο.
Ένας αξιωματούχος του EMA τόνισε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και ότι η AstraZeneca δεν είχε δώσει αρκετές λεπτομέρειες για να δικαιολογήσει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης.

Το δεύτερο εμβόλιο που εγκρίνεται στη Μ. Βρετανία

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίνει η MHRA, μετά από αυτό των Pfizer/BioNTech, το οποίο έχει χορηγηθεί ήδη σε περισσότερους από 600.000 ανθρώπους από τις 8 Δεκεμβρίου.
Το εμβόλιο αυτό είναι πιο φθηνό και διατηρείται σε απλά ψυγεία, κάτι που καθιστά πιο εύκολη τη διανομή του σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι αυτή κυμαίνεται από 62% έως 90%.
Οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται στο 70%, ποσοστό που έπεσε στο 62% όταν χορηγούνταν και οι δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά ανέβαινε στο 90% όταν δίνονταν αρχικά η μισή δόση και στη συνέχεια η δεύτερη δόση.
Πάντως η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου σε δύο δόσεις, την ώρα που μελέτες αναφέρουν πως αφήνοντας ένα μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της χορήγησης των δύο δόσεων, αυξάνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το εμβόλιο μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα μέχρι και 80% όταν μεσολαβεί διάστημα τριών μηνών ανάμεσα στην χορήγηση της πρώτης και της δεύτερη δόσης.
Image
Σε lockdown έως την άνοιξη η Σκοτία

Η Σκοτία αναμένεται να εισέλθει πρακτικά σε νέο lockdown, το οποίο θα διαρκέσει ως την άνοιξη αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι The Times.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκοτίας Nicola Sturgeon έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του υπουργικού της συμβουλίου για να εξεταστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού ενώ ζήτησε να συγκληθεί το σκοτσέζικο κοινοβούλιο.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson διαμορφώνει την πολιτική υγείας για την Αγγλία, ενώ οι κανονισμοί στη Σκοτία, στη Βόρεια Ιρλανδία και στην Ουαλία ορίζονται από τις τοπικές αρχές.

Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη - Προς παράταση το lockdown στη Γερμανία

Να αποτιμήσουν το αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου στην πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού επιχειρούν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αν και πληθαίνουν οι ενδείξεις πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Στη Γερμανία, η οποία θα είναι σε καθολικό lockdown έως τις 10/1, ήδη υπάρχουν φωνές να παραταθεί με την εφημερίδα Bild να υποστηρίζει πως είναι πολύ πιθανό το lockdown να παραταθεί έως τις 31 Ιανουαρίου καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων εξακολουθούν να προβληματίζουν.
Την ίδια στιγμή και στην Ιταλία εξετάζεται να επεκταθούν τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την χώρα και αυτή να γίνει μια ενιαία, κόκκινη ζώνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιοριστικά μέτρα (θα είναι κλειστά σχεδόν όλα τα καταστήματα με εξαίρεση εκείνα που πωλούν τρόφιμα, τα κομμωτήρια, τα φαρμακεία ενώ καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν μόνο με take away και κατ΄ οίκον παράδοση ) θα εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα για τα Σαββατοκύριακα, ως το Μάρτιο.
Σημειώνεται πως σε lockdown έως τα μέσα Ιανουαρίου είναι και η Ολλανδία ενώ το σενάριο ενός τρίτου εθνικού lockdown μελετά και η Γαλλία, όπου και έως τις 7/1 διατηρούνται μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Υπό εξέταση να αλλάξει η στρατηγική χορήγησης του εμβολίου της Moderna


Εφιάλτης παραμένει για τις ΗΠΑ η επιδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 210.000 νέα κρούσματα και περίπου 1.400 θάνατοι.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν 351.580 νεκρούς και 20,7 εκατομμύρια κρούσματα ενώ σε αριθμούς ρεκόρ παραμένουν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid, καθώς ανέρχονται σε 125.544.
Αμερικάνοι ειδικοί υποστηρίζουν πως εάν συνεχίσουν να αυξάνονται αυτοί οι αριθμοί, τότε το δημόσιο σύστημα υγείας θα καταρρεύσει.
Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι περισσότερες από 13 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν διανεμηθεί σε όλη την χώρα, εκ των οποίων εκτιμάται ότι έχουν χορηγηθεί περίπου 4,23 εκατομμύρια δόσεις.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά το σενάριο να αλλάξει τη στρατηγική της όσον αφορά την χορήγηση των εμβολίων, εξετάζοντας να μειώσει στο μισό τη δοσολογία του εμβολίου της Moderna.
Ο επικεφαλής του εμβολιαστικού προγράμματος των ΗΠΑ, Moncef Slaoui υποστήριξε ότι αξιωματούχοι ήταν σε συζητήσεις με ειδικούς της Moderna και της FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) για αυτήν την ιδέα, αναφέροντας πως δίνοντας τη μια από τις δύο δόσεις του εμβολίου σε άτομα ηλικίας 18 με 55 ετών, επιτυγχάνεται ο στόχος της ανοσοποίησης σε διπλάσιο αριθμό ανθρώπων βάσει των δόσεων που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.
Image
Fauci: Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τα εμβόλια για τον Covid -19 να καταστούν υποχρεωτικά, ειδικότερα σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνει ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος Anthony Fauci.
Πρόκειται για περιπτώσεις, όπως τα διεθνή ή και ταξίδια εντός ΗΠΑ αλλά και η εκπαιδευτική διαδικασία.
Μιλώντας στο Newsweek και αναφερόμενος στα λεγόμενα «διαβατήρια ασυλίας» μετά από εμβολιασμό δήλωσε:  
«Οτιδήποτε είναι στο τραπέζι.
Οτιδήποτε είναι δυνατό, φυσικά», συνέχισε ο Fauci, ο οποίος πιθανότατα θα αξιοποιηθεί από τη νέα διοίκηση Biden στο θέμα των εμβολίων.
Επιπλέον, ο Fauci εκτίμησε πως οι ΗΠΑ θα πετύχουν ως το φθινόπωρο του 2021 ανοσία της αγέλης έναντι του ιού COVID-19 μέσω των μαζικών εμβολιασμών και θα επιστρέψουν «σε κάτι που να μοιάζει πολύ με την κανονικότητα», παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν  στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ινδία: Μόλις 16.504 κρούσματα σε 24 ώρες

Σε υποχώρηση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία όπου το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.504 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε10.340.469.
Παράλληλα, άλλοι 214 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 149.649.
Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 243.953.
Τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο μήνα, καθώς η εξάπλωση του ιού είχε φθάσει στην κορύφωσή της τον Σεπτέμβριο.

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Λατινική Αμερική – Πάνω από 300 χιλ. οι νεκροί σε Βραζιλία, Μεξικό

Στο κόκκινο παραμένει η Λατινική Αμερική λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, αν και τα κρούσματα που αναφέρθηκαν το τελευταίο 24ωρο ήταν μειωμένα κυρίως λόγω του Σαββατοκύριακου.
Συγκεκριμένα, η Βραζιλία κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο, 17.341 κρούσματα και 293 θανάτους.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά περισσότερες από 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 196.018.
Εν τω μεταξύ, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.211 κρούσματα, ενώ άλλοι 362 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 127.213 επί συνόλου 1.448.755 μολύνσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως Βραζιλία και Μεξικό μετρούν πάνω από 300.000 θανάτους, όταν οι νεκροί σε όλη τη Λατινική Αμερική έχουν ξεπεράσει τους 500 χιλ.
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων καταγράφει και η Χιλή, η οποία το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε 2.289 κρούσματα και 43 θανάτους.
Συνολικά η Χιλή μετρά 16.767 νεκρούς επί συνόλου 618.191 μολύνσεων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μέσα στις τελευταίες επτά ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 24% και τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατά 30%, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.
Image
Pfizer και BioNTech θα προσφέρουν το εμβόλιο σε εθελοντές που έλαβαν εικονικό

Τη δυνατότητα να λάβουν έως την 1η Μαρτίου 2021 την πρώτη δόση του εμβολίου σχεδιάζουν να δώσουν η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BionNTech σε εθελοντές που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο,  στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής του εμβολίου τους κατά της Covid-19.
Οι εταιρείες σημειώνουν στον ιστότοπό τους ότι η επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο της κλινικής δοκιμής (Vaccine Transition Option) δίνει σε όλους τους συμμετέχοντες ηλικίας 16 ετών και άνω την επιλογή να ανακαλύψουν εάν τους δόθηκε το εικονικό φάρμακο, «και για τους συμμετέχοντες που μαθαίνουν ότι έλαβαν το εικονικό φάρμακο να έχουν την επιλογή να λάβουν το πειραματικό εμβόλιο ενώ παραμένουν στην μελέτη».
Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή που έλαβαν το εικονικό φάρμακο θα έχουν δύο δόσεις του δοκιμαζόμενου εμβολίου, φυλαγμένο για αυτούς στο πλαίσιο της έρευνας, διευκρίνισαν οι εταιρείες.
Σύμφωνα με τις εταιρίες, «ο γιατρός της μελέτης θα ακολουθήσει τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ των τοπικών υγειονομικών αρχών για να προσφέρουν κατά προτεραιότητα την επιλογή μετάβασης στο εμβόλιο στους συμμετέχοντες».
Πάντως, τις ανησυχίες τους εξέφρασαν ήδη η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και μια ομάδα από εξωτερικούς συμβούλους της, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δυσκολέψει τη συνέχιση συλλογής δεδομένων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, που απαιτούνται για την πλήρη έγκριση του από την FDA.

Κίνα: Εγκρίθηκε υπό όρους η διάθεση του εμβολίου της Sinopharm

Η Κίνα ενέκρινε υπό όρους τη διάθεση στην αγορά για ευρεία χρήση ενός πρώτου εμβολίου κατά της covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.
Το εμβόλιο αυτό, που έχει αναπτύξει η Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, είναι αποτελεσματικό κατά 79%, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη 30/12/2020, η φαρμακευτική εταιρεία.
Η υπό όρους διάθεση στην αγορά του εμβολίου επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του.
Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας διευκρίνισε ότι η άδεια που έλαβε το εμβόλιο θα επιτρέψει να επεκταθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Η Sinopharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.

Ισραήλ: Εμβολιάστηκαν 1 εκατ. πολίτες σε 12 ημέρες

Εμβολιάστηκαν ήδη 1 εκατομμύριο πολίτες του Ισραήλ κατά της Covid-19, που σημαίνει πάνω από το 10% των πάνω από 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων του.
Στο Ισραήλ η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στις 20 Δεκεμβρίου, αφού η χώρα ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και κατά προτεραιότητα εμβολιάστηκαν οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, φοιτητές ιατρικών σχολών, εργαζόμενοι σε κέντρα προστασίας ηλικιωμένων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Μάλιστα, από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ήταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός B. Netanyahu , ο οποίος ήταν παρόν στον εμβολιασμό του εκατομμυριοστού Ισραηλινού που εμβολιάστηκε.
«Μόλις φτάσουμε σε έναν κρίσιμο όγκο, όταν εμβολιαστούν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά το εμπόριο, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα πάντα.
Κάποιος θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και να ταξιδέψει στο Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι, το Μπαχρέιν», ανέφερε ο Netanyahu, ο οποίος θα είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου, που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού, την περασμένη εβδομάδα.
Αρκετοί εκτιμούν ότι ο αγώνας ταχύτητας που έχουν επιδοθεί οι ισραηλινές αρχές, στον πιο γρήγορο ρυθμό εμβολιασμών σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει τον Netanyahu, που επικρίθηκε έντονα για τους χειρισμούς του στην πανδημία, στις επερχόμενες εκλογές.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ, εκτός από το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, έχει επίσης υπογράψει συμφωνία αγοράς εμβολίων με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna.
Ακόμη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ιατρικό Κέντρο Χαντάσα, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αναμένει την αδειοδότηση του υπουργείου Υγείας για τη χρήση του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης