Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο λογισμικού - Στα 30 εκατ. οι εξαγορές το 2020

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης στον κλάδο λογισμικού - Στα 30 εκατ. οι εξαγορές το 2020
Γιατί τρέχουν μετοχές και εξαγορές στον κλάδο λογισμικού
Τα μερίδια αγοράς απο την Ψηφιακή μετάβαση επιχειρήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης (4,5 δισ. ευρώ), αλλά και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ διεκδικούν οι εισηγμένες εταιρείες Πληροφορικής και Λογισμικού, που διαβλέπουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και ήδη οι μετοχές τους σημειώνουν αποδόσεις πάνω απο 100%.
Οι προσδοκίες για ορισμένες είναι υψηλές σε τέτοιο σημείο ώστε αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν βασίμως οτι, οι ελληνικές εταιρείες σε μια δεδομένη περίοδο, θα γίνουν και οι ίδιες στόχος εξαγοράς απο το εξωτερικό καθώς συσσωρεύουν επι χρόνια ανθρώπινο κεφάλαιο και  τεχνογνωσία.            
Και ο κλάδος λογισμικού είναι ίσως απο τους μοναδικούς όπου οι εγχώριες εξαγορές είναι αλλεπάληλες το τελευταίο διάστημα, δίχως μάλιστα υψηλό δανεισμό καθώς οι αποκτήσεις επιχειρήσεων χρηματοδοτήθηκαν απο αυξήσεις κεφαλαίου και ίδια κεφάλαια.
Μόνο τους τελευταίους μήνες του 2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικές εξαγορές ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, η  κοινοπραξία Epsilon Net – Space απέκτησε την Singular Logic έναντι 18 εκατ. ευρώ, η Entersoft απέκτησε έναντι 5,1 εκατ. ευρώ την εταιρεία Optimum (λογισμικό για logistics), η Epsilon Net απέκτησε την Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.
Η Profile, επίσης, προετοιμάζεται για νέες εξαγορές στο εξωτερικό εντός του 2021.    
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που καθοδηγεί τις εξαγορές είναι αφενός τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΣΠΑ και αφετέρου οι προοπτικές που ανοίγουν η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η ψηφιοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι εταιρείες λογισμικού θα διεκδικήσουν νέους πελάτες μέσω της ψηφιακής μετάβασης ενω εκτεταμένα θα είναι και τα προγράμματα του Δημοσίου.             

Διψήφια ανάπτυξη δίχως τις εξαγορές

Διψήφια οργανική ανάπτυξη για το 2021 αναμένει ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft κ. Α. Κοτζαμανίδης.
Παρά την πανδημία η εταιρεία προχωρεί το πλάνο της και πρόσφατα μετά την είσοδο της στην Κύρια Αγορά, προχώρησε στην εξαγορά της Οptimum- έναντι 5,1 εκατ ευρώ- μιας εξειδικευμένης εταιρείας παραγωγής λογισμικού για την εφοδιαστική αλυσίδα.
Με την εξαγορά η Entersoft αποκτά πρόσβαση σ ένα ευρύ πελατολόγιο του συγκεκριμένου κλάδου ο οποίος αναμένεται να εμφανίσει και υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια καθώς τώρα ξεκινούν οι επενδύσεις απο ξένους ομίλους.
Η Entersoft to 2020 εξαγόρασε επίσης και την δραστηριότητα της Computer Life.            

Bελτίωση οικονομικών μεγεθών  

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στον κλάδο είναι ραγδαία και δίχως τον υπέρογκο δανεισμό των περασμένων δεκαετιών.
Οι επενδύσεις χρηματοδοτούνται τόσο απο τα ίδια κεφάλαια, όσο και απο τα κεφάλαια που αντλήθηκαν μέσω χρηματιστηρίου.
Σύμφωνα και με πρόσφατη ανάλυση του χρηματιστηρίου, ο Δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι σταθερός και μειούμενος, ενω έχουν βελτιωθεί και τα περιθώρια κέρδους περί το 12% καθώς οι εταιρείες έχουν βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες τους.
Το αποτέλεσμα αυτών αντανακλάται στα οικονομικά μεγέθη καθώς ένα μεγάλο
μέρος των εταιρειών λειτουργεί με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης – δίχως να υπολογιστούν και οι εξαγορές που θα αποδώσουν μεσοπρόθεσμα.             

Τριψήφιες αποδόσεις στις μετοχές

Oι ιδιωτικές τοποθετήσεις μετοχών, αλλά και η πρόσφατη εισαγωγή εταιρειών στην κύρια αγορά (Entersoft, Εpsilon Net) προσέφεραν την ευκαιρία για είσοδο ξένων και Ελλήνων θεσμικών επενδυτών, αλλά κυρίως προσέφεραν υψηλές αποδόσεις.
Στο τελευταίο εξάμηνο, οι αποδόσεις στις μετοχές έχουν ξεπεράσει το 100%, ενω τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες οι αποδόσεις είναι αξιοπρόσεκτες.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο εξάμηνο η μετοχή της Εpsilon Net αποδίδει 107%, η Entersoft 118%, η Byte 108%, η Quest 41,5%, η Profile 36.39%>     

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης