Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μητρώο παρόχων υπηρεσιών εικονικών νομισμάτων δημιουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Μητρώο παρόχων υπηρεσιών εικονικών νομισμάτων δημιουργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η εγγραφή στο σχετικό μητρώο δεν συνιστά αδειοδότηση των παρόχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τους παρόχους υπηρεσιών ανταλλαγής μεταξύ εικονικών νομισμάτων και παραστατικών νομισμάτων τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών που προτίθενται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα ή να παρέχουν τις υπηρεσίες τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, καλεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα που τηρεί, πριν από τη δραστηριοποίησή τους.
Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των νέων πρωτοβουλιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να προλαμβάνει ξέπλυμα παράνομου χρήματος, αλλά και να βάλει μία τάξη στη νέα αγορά που έχει δημιουργηθεί.
Οι πάροχοι οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καλούνται να υποβάλουν αίτηση για να εγγραφούν στα σχετικά μητρώα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έως τις 31 Ιανουαρίου 2021.
Μετά την 31η Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα επιβάλλει σε τυχόν μη εγγεγραμμένους παρόχους τις κυρώσεις που προβλέπονται βάσει του άρθρου 46 του ν. 4557/2018, που περιλαμβάνουν και την οριστική απαγόρευση της παροχής των εν λόγω υπηρεσιών.

H εγγραφή στο μητρώο δεν συνιστά αδειοδότηση των παρόχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Τονίζεται πάντως ότι η εγγραφή στο σχετικό μητρώο δεν συνιστά αδειοδότηση των παρόχων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εφιστά την προσοχή στους εγγεγραμμένους Παρόχους ως προς την αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων στους επενδυτές ότι ο Πάροχος έχει αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ότι οι επενδυτές απολαμβάνουν της σχετικής προστασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι η αρμόδια αρχή για την εγγραφή σε σχετικά μητρώα και την εποπτεία για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η αίτηση εγγραφής, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων πληροφοριών και εγγράφων, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην ηλεκτρονική διεύθυνση aml@cmc.gov.gr.
Για την υποβολή της αίτησης και την επεξεργασία της εγγραφής των Παρόχων στα σχετικά μητρώα, προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ τέλους ποσού 1.500 ευρώ, και ετήσια εισφορά ύψους 1.000 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων εποπτείας τους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενημερώνει εγγράφως τον Πάροχο που αιτείται την εγγραφή του στο σχετικό μητρώο εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της πλήρους αίτησης (ολοκληρωμένη υποβολή των στοιχείων), για την εγγραφή του ή όχι στο μητρώο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης