Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Λουκέτο για 1 στις 5 επιχειρήσεις λιανεμπορίου από τα συνεχή On-Off, νοσεί ο κλάδος

Λουκέτο για 1 στις 5 επιχειρήσεις λιανεμπορίου από τα συνεχή On-Off, νοσεί ο κλάδος
Πλάνο και προγραμματισμό ζητούν από την κυβέρνηση εκπρόσωποι του λιανεμπορίου
Πλάνο και προγραμματισμό ζητούν από την κυβέρνηση εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, οι οποίοι από χτες αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά τις επιχειρήσεις του και να ανασταλούν και οι υπηρεσίες click away.
«Το on – off της αγοράς είναι καταστροφικό για το λιανεμπόριο.
Χρειάζεται και απαιτείται πλάνο από την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα για ένα κλάδο που αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Μάκης Σαββίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο εκείνο που ζητούν οι εμπορικοί φορείς της χώρας, είναι να μπει το λιανεμπόριο σοβαρά στη συζήτηση για το πως θα λειτουργήσει την  επόμενη ημέρα.
«Είχαμε ζητήσει από την κυβέρνηση να μπουν αυστηρά μέτρα από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ένα lockdown όπως εκείνο του περασμένου Μαρτίου για να μπορέσουμε μετά από ένα διάστημα να ανοίξει η αγορά.
Κάτι τέτοιο δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα η λύση που έχει επιλεχθεί είναι να ανοίγουμε και να κλείνουμε το λιανεμπόριο κατά το δοκούν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου «τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που έχουν ανακοινωθεί, όπως και αυτά της κάλυψης του 100% του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καλύπτουν μεν πάγιες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, ωστόσο οι οικογένειες που συντηρούνται από τον κλάδο, δεν έχουν να ζήσουν».
Να σημειωθεί ότι από τα νέα δεδομένα, είναι άγνωστο αν τελικά τα καταστήματα θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου όπως ανακοινώθηκε και αν τελικά θα εφαρμοστεί και το click in shop, το οποίο θα λειτουργούσε παράλληλα με το click away, με τον οποίο ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει ραντεβού  με το κατάστημα, να δοκιμάζει το προϊόν που θέλει και εν συνεχεία να πληρώνει και να φεύγει.

Λουκέτο μπήκε για 1 στις 5 επιχειρήσεις

Λουκέτο εκτιμάται ότι έχει μπει ήδη για 1 στις 5 επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες δεν πρόκειται να ξανανεβάσουν ρολά.
Η εικόνα αυτή προέρχεται από μια γιορτινή περίοδο που μόνο τέτοια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού οι πωλήσεις των καταστημάτων κινήθηκαν φέτος στο 10% με 35% σε σχέση με τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του 2019.
Να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις για τον χριστουγεννιάτικο τζίρο του λιανεμπορίου κάνουν λόγο για 1,5 δις. Ευρώ από 3,5 δις ευρώ που ήταν το 2019.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η σωρευτική μείωση του τζίρου του Δεκεμβρίου στο λιανεμπόριο τα τελευταία δέκα χρόνια υπολογίζεται σε 35%, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά το εμπόριο οι εκτιμήσεις μιλούν για απώλειες άνω των 5 δις. Ευρώ το 2020.

Θετικά λειτούργησε το click away στις ταχυμεταφορές

Αποκλιμάκωση των καθυστερήσεων έφερε πάντως η εφαρμογή του click away στις ταχυμεταφορές.
Σύμφωνα με τον Μάκη Σαββίδη, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ο χρόνος παράδοσης μέσω ταχυμεταφορών έχει περιοριστεί στη 1 εβδομάδα από 2 εβδομάδες που ήταν πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο δεύτερο 10 ημερο του Ιανουαρίου αναμένεται να δημοσιευτεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ, το οποίο θα επιδοτεί τη δημιουργία e - shop για τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί 100% τη δαπάνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος και θα αφορά αποκλειστικά στο λιανεμπόριο, καθώς οι υπηρεσίες καλύπτονται από υφιστάμενη δράση.
Με το νέο πρόγραμμα, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης μιας λιανεμπορικής επιχείρησης, για όλη τη δαπάνη θα φτάνει μέχρι τα 5.000 ευρώ και το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί γι’ αυτή τη δράση θα είναι 80 εκατ. ευρώ, με δυνατότητα να αυξηθεί μελλοντικά.
Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μικρών καταστημάτων μόνο το 10% με 15% περίπου  διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης