Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 κλειδώνει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων

Στις 18 Ιανουαρίου 2021 κλειδώνει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων
Η συνάντηση με τους θεσμούς 18 Ιανουαρίου
Πλήθος τηλεδιασκέψεων αναμένεται από την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο τον νέο πτωχευτικό κώδικα ξεκινώντας τη συγγραφή των ΚΥΑ (Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων) για το κομμάτι το νόμου που τίθεται σε εφαρμογή την 1.3.21.
Η εφαρμογή σε αυτό της το στάδιο αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τους μεγάλους ιδιώτες που έχουν εισόδημα ή τζίρο από 700.000 ευρώ και πάνω ή απασχολούν πλέον των 10 εργαζομένων.
Γι' αυτά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ο συμβιβασμός διενεργείται μεταξύ των πιστωτών και κατατίθεται προς έγκριση στο Δικαστήριο χωρίς την απαίτηση πλατφόρμας όπως στο Δικαστήριο κατατίθεται και η αίτηση πτώχευσης.

Μόνο μέσω πλατφόρμας

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες ο συμβιβασμός αλλά και η αίτηση πτώχευσης διενεργούνται αποκλειστικά μέσα από πλατφόρμα.
Γι' αυτή τη δεύτερη κατηγορία το κομμάτι του νόμου θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται την 1η Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ με δεδομένο πως ξεκινούν οι συσκέψεις θεσμών κυβέρνησης στις 18 Ιανουαρίου για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι θέσφατο  πως θα πρέπει εν τω μεταξύ να έχει διαμορφωθεί η εσωτερική έκθεση για το 4ο τρίμηνο την οποία οι θεσμοί θα κληθούν να αξιολογήσουν.
Στις συσκέψεις αυτές θα μετέχουν οι τράπεζες, οι servicers και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη- τηλεδιάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για θέματα εσωτερικά όπου καταγράφησαν όλες οι εκκρεμότητες για τις οποίες θα γίνουν ξεχωριστά συσκέψεις με τους αρμόδιους παράγοντες.
Ως εκκρεμότητες καθορίστηκαν η Επιστρεπτέα προκαταβολή, τα ενοίκια, οι επιταγές και το πρόγραμμα Γέφυρα ΙΙ.
Εκτιμάται πως οι συσκέψεις αυτές θα καθοριστούν εντός των προσεχών ημερών καθώς οι εκκρεμότητες θα πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς ώστε να να ληφθεί έγκριση όπου δεν υπάρχει.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης