Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μικρή πτώση εν μέσω ανησυχιών στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ

Μικρή πτώση εν μέσω ανησυχιών στις αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο -0,601% ενώ στην ευρωπεριφέρεια οι αποδόσεις κατάγραψαν πτώση από 2 έως 4 μονάδες βάσης.
Η επιφυλακτικότητα εκ μέρους των επενδυτών ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της πρώτης συνεδρίασης του 2021 στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.
Ανησυχία στους επενδυτές προκάλεσαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη και κατά συνέπεια τα νέα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις με τον ολοένα και μεγαλύτερο κόστος τους για τις οικονομίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η μια επιπλέον εβδομάδα lockdown στην Αυστρία θα κοστίσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ στο λιανεμπόριο.
Το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικράτησε επισκίασε τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον τελευταίο μήνα του 2020 (στοιχεία Δεκεμβρίου) που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη βελτίωση από τα μέσα του 2018.

Κρούσματα και εμβόλια

Οι τιμές των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο, παρότι οι επενδυτές στράφηκαν προς ριψοκίνδυνο ενεργητικό προχωρώντας σε αγορές μετοχών.
Αναλυτές συνδέουν την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων με τα αυξημένα κρούσματα και από την άλλη το ράλι των μετοχών απηχεί τις ελπίδες από τους εμβολιασμούς.
«Η δυναμική των γερμανικών ομολόγων είναι αξιοσημείωτη, γεγονός που έχει να κάνει με την ασφάλεια σε περίπτωση που κάποιο εμβόλιο αποδειχθεί προβληματικό» επισημαίνει η Commerzbank.
Οι επενδυτές βρίσκονται ανάμεσα στην αισιοδοξία που γεννά η προοπτική των μαζικών εμβολιασμών και στις ανησυχίες ότι τα αυξημένα κρούσματα θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Η Γερμανία αναμένεται να παρατείνει το lockdown έως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ η Βρετανία βρίσκεται προ των πυλών για τρίτο lockdown.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,601%, ενώ αντίστοιχη ήταν η αποκλιμάκωση και των υπόλοιπων αποδόσεων στον «πυρήνα».


Περιφέρεια

Στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις υποχώρησαν από 2 έως 4 μονάδες βάσης.
Στο ισπανικό 10ετές, αποκλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,03%, ενώ στο πορτογαλικό 5 μονάδες βάσης, στο 0,01%.
Στην εγχώρια αγορά εν αναμονή των νέων εκδόσεων που ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, οι τιμές των ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά ενώ το κύριο χαρακτηριστικό ήταν ο αυξημένος όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που έφθασε τα 133 εκατ.ευρώ.
Τα 107 εκατ. ευρώ έγιναν στα δεκαετή ομόλογα
Από πλευράς αποδόσεων, οι μεταβολές ήταν πολύ μικρές με πτωτική τάση.
Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε οριακά στο 0,61% με το spread έναντι του γερμανικού στις 125 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,07%.
Από πλευράς προσφοράς, η Ιρλανδία θα επιδιώξει να αντλήσει 3 έως 4 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 10ετούς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ενώ η Ιταλία προσέλαβε αναδόχους για τη νέα έκδοση 15ετούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης