Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη χώρα που υιοθέτησε κατά 100% ψηφιακό νομισματικό σύστημα είναι η... Βενεζουέλα

Η πρώτη χώρα που υιοθέτησε κατά 100% ψηφιακό νομισματικό σύστημα είναι η... Βενεζουέλα
Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει χάσει το 99,999% της αξίας του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών
Η πρώτη χώρα που υιοθέτησε κατά 100% ψηφιακό νομισματικό σύστημα είναι η... Βενεζουέλα.
Αυτό δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία από την πορεία των ψηφιακών νομισμάτων το 2020, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις ότι η Κίνα θα κέρδιζε την κούρσα της ψηφιοποίησης.

Τα στοιχεία του Bloomberg

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια πλήρως ψηφιακή οικονομία - ό,τι σημαίνει αυτό για τη χώρα που πριν από αρκετά χρόνια υιοθέτησε κάποιο παράξενο νόμισμα κρυπτονομίσματος ως το de facto πετρελαϊκό νόμισμα του κράτους με... ανησυχητικές συνέπειες, όπως ο υπερπληθωρισμός.
Με το τοπικό νομισματικό σύστημα να έχει καταρρεύσει, το δολάριο ΗΠΑ λειτουργεί ως «βαλβίδα διαφυγής» για τη Βενεζουέλα εν μέσω κυρώσεων των ΗΠΑ και καταρρεύσεων εσόδων από πετρέλαιο.

Maduro: Έχουμε έναν πόλεμο ενάντια στο φυσικό μας νόμισμα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Nicolas Maduro, το 18,6% όλων των εμπορικών συναλλαγών είναι σε δολάρια, ενώ το 77,3% πραγματοποιείται σε μπολιβάρ με χρεωστικές κάρτες.
Μόνο το 3,4% πληρώνεται με τραπεζογραμμάτια bolivar.
"Έχουμε έναν πόλεμο ενάντια στο φυσικό μας νόμισμα.
Κινούμαστε φέτος σε μια πιο βαθιά ψηφιακή οικονομία, σε απάντηση.
Έχω θέσει τον στόχο μιας οικονομίας που είναι 100% ψηφιακή", δήλωσε ο Maduro, προσθέτοντας ότι τελικά τα φυσικά χρήματα θα εξαφανιστούν.

Η υποτίμηση του μπολιβάρ

Το νόμισμα της Βενεζουέλας έχει χάσει το 99,999% της αξίας του κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών του υπερπληθωρισμού, αναγκάζοντας τη χώρα να εκδώσει χαρτονομίσματα υψηλότερης αξίας, τα οποία ωστόσο όχι μόνο καθίστανται άχρηστα σε χρόνο ρεκόρ, αλλά το απλό κόστος εκτύπωσης - σε κάποιο σχετικά σταθερό νόμισμα - ξεπερνά γρήγορα την ονομαστική τους αξία.
Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί τώρα, τα 50.000 bolivars, αξίζει περίπου 0,04 δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης