Τουρισμός & Αερομεταφορές

Η διάρκεια της πανδημίας σηματωρός για τις αποκρατικοποιήσεις το 2021

tags :
Η διάρκεια της πανδημίας σηματωρός για τις αποκρατικοποιήσεις το 2021
του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε φάση διασωλήνωσης λόγω πανδημίας βρίσκονται οι αποκρατικοποίησεις στη χώρα δεδομένου ότι αναζητείται ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα, για την προσέλκυση σοβαρών ενδιαφερόμενων για τα assets του δημοσίου.
Αναμφίλεκτα η διάρκεια της πανδημίας θα αποτελέσει και το Σηματωρό για την επιτυχία ή μη ή για το εύρος των αποκρατικοποιήσεων. Την ίδια νέο ρόλο αποκτά το ΤΑΙΠΕΔ πέραν της υλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων από το προσεχές έτος. Ενόψει των κονδυλίων που προορίζονται για τη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο πρόκειται να λειτουργήσει υποστηρικτικά προς την ελληνική κυβέρνηση για την προετοιμασία και την προώθηση στρατηγικών έργων, συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην 8η έκθεση αυξημένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, ο Μηχανισμός Προετοιμασίας Έργων (Project Preparation Facility), που θα λειτουργεί εντός του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να προετοιμάσει μεγάλα έργα προτεραιότητας, προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. ευρώ το καθένα, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών και του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τα έργα θα φτάσουν τα 40-45 και πως το μέσο μέγεθος του κάθε project θα ξεπεράσει τα 120 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το ΤΑΙΠΕΔ θα κληθεί να υποστηρίξει έργα συνολικού ύψους 5 με 5,5 δισ. ευρώ.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει ως μοναδικό σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Η εικόνα στις αποκρατικοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων η έκθεση διαπιστώνει πως ορισμένα έργα προχωρούν, ενώ άλλα καθυστερούν εν μέρει και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκεται το Ελληνικό που όπως όλα δείχνουν η σύμβαση για την μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda Development θα υπογραφεί εντός του τριμήνου του 2021 όπου και θα περαιωθεί η χρηματική συναλλαγή των αρχικών 300 εκατ. ευρώ και έπονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών και υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας),
Στη δεύτερη κατηγορία, των έργων που καθυστερούν, ξεχωρίζει η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), η οποία λόγω της πανδημίας όπως φαίνεται μετατίθεται πιθανότατα για τα τέλη του 2021 καθώς και η πώληση των ΕΛΠΕ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για την «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», βρίσκεται στη δεύτερη φάση του και έχει παγώσει προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό τίμημα όταν αποκατασταθεί ο τουρισμός. Από τον περασμένο Ιανουάριο, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε εννέα σχήματα για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο στην παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, για την οποία σημειώνεται ότι παρά τις καθυστερήσεις που έχουν διαχρονικά καταγραφεί, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Υπογραμμίζεται ότι μόνο μια δεσμευτική προσφορά (κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A) υποβλήθηκε για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Tην χρονιά που ολοκληρώνεται υπήρξε παραγωγική για μια σειρά από έργα, θέτοντας τις βάσεις για το 2021, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος για έσοδα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε εξέλιξη η πρόσληψη συμβούλων για τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, ένα έργο που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό εθνικό και διεθνές ενδιαφέρον.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ, Ριχάρδος Λαμπίρης επισημαίνει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού.
Το διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ έχει προέλθει από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές. Ιδιαίτερα στα περιφερειακά λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας καταγράφεται έντονα και το αμερικανικό στοιχείο. Επιπλέον, ολοκληρώνεται η προετοιμασία για δύο ακόμη λιμάνια, ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί στο πρώτο τρίμηνο του 2021.
Στον κλάδο του real estate, είναι σε εξέλιξη το E-Auction IX, με επτά ακίνητα, τα οποία τώρα αξιολογούνται από ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ένα έργο ορόσημο, αυτό της ανάπτυξη της παλαιάς αμερικανικής βάσης στις Γούρνες της Κρήτης, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί και καζίνο, είναι έτοιμο και θα εκτιμηθεί η σωστή ώρα για την έναρξη του. Η έκταση των περίπου 350 στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο, 13 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και 20 χιλιομέτρων από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη από τον Ιούνιο του 1994 όταν παραδόθηκε στο Δημόσιο.
Τέλος η έλευση ενός καλύτερου επενδυτικού κύματος θα σηματοδοτήσει την αξιοποίηση Ιαματικών πηγών και ακινήτων που βρίσκονται στο portfolio του Ταμείου.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης