Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ένα ξενοδοχείο (Ηilton Κύπρου) με δύο… δίκαιες αξίες και η Prodea – Παπαλέκας «Mr Nammos»

Ένα ξενοδοχείο (Ηilton Κύπρου) με δύο… δίκαιες αξίες και η Prodea – Παπαλέκας «Mr Nammos»
H Prodea – Invel είχε αγοράσει το 2019 την CDTC έναντι 54,9 εκατ. ευρώ....
Πόσο θα εξαγοράσει τελικά το Hilton Κύπρου ο «Mr Nammos» ή Βασιλιάς των ακινήτων κ. Γιάννης Παπαλέκας, όπως διθυραμβικά χαρακτηρίζουν τα Μέσα Ενημέρωσης τον επιχειρηματία;
Γιατί μειώθηκε η αξία των ακινήτων του Hilton μεταξύ 2018 - 2019 κατά 26 εκατ. ευρώ και οι εκτιμητές του 2018 ανέφεραν ως δίκαιη αξία 91 εκατ. ευρώ για γη και ακίνητα;
Όπως θα δούμε, ένα χρόνο μετά η εταιρεία προχώρησε σε αναπροσαρμογή και άλλοι εκτιμητές ανέφεραν ως δίκαιη αξία τα  64,6 εκατ. ευρώ.
 Τα ερώτηματα αυτά και πολλά άλλα προκύπτουν από την πρόσφατη ανακοίνωση της εισηγμένης Prodea σχετικά με την πώληση της Κυπριακής Θυγατρικής Vibrana (η οποία κατέχει το Hilton μέσω της CTDC ) προς την εταιρεία YODA Group του κ. Παπαλέκα.
Συγκεκριμένα, η εισηγμένη στις 30 Δεκεμβρίου 2020 ανακοίνωσε την πώληση του 41% της Vibrana Holdings προς την YODA Group.
Στην ανακοίνωση η Prodea υποστήριζε ότι, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 28 Δεκεμβρίου - όπου δεν αναφερόταν ο αγοραστής των 18 ακινήτων στην Ελλάδα έναντι 134,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή εταρεία του κ. Παπαλέκα -  ανέφερε
«Το τελικό τίμημα για τη Συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την ημερομηνία μεταβίβασης των μετοχών θεωρώντας ως αξία ακινήτου €61,3 εκατ. και θα προσαρμοστεί κατά το ποσοστό που θα μεταβιβαστεί, λαμβάνοντας υπόψιν στοιχεία της ενοποιημένης οικονομικής θέσης της Vibrana Holdings Ltd την 31.12.2020»

H Prodea – Invel είχε αγοράσει το 2019 την CDTC έναντι 54,9 εκατ. ευρώ....

Στις 27 Φεβρουαρίου 2019 , η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Invel Real Estate ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία Vibrana Holdings Ltd, στην οποία η Πανγαία κατέχει ποσοστό 90% και ο Όμιλος της Ιnvel ποσοστό 10%, υπέγραψαν συμφωνία για την απόκτηση του 96,82% των μετοχών της εταιρείας “The Cyprus Tourism Development Public Company Limited (CTDC)”, ιδιοκτήτριας του ακινήτου το οποίο λειτουργεί ως Hilton, υπό τον όμιλο Λούη, έναντι συνολικού τιμήματος 54,9 εκατ. ευρώ.
 Το Hilton Cyprus, είναι δυναμικότητας 300 δωματίων, 5 αστέρων και βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της Λευκωσίας.
Mάλιστα σε ανακοίνωση της η MIG αναφέρεται ότι, το τίμημα για το ξενοδοχείο ήταν 38,6 εκατ. ευρώ και η πώληση της συμμετοχής ήταν μέρος της ευρύτερης συναλλαγής πώλησης της CTDC έναντι 54,9 εκατ. ευρώ.
Η PriceWaterHouse ήταν σύμβουλος της MIG κατά την πώληση.  

Οι δυο διαφορετικές δίκαιες…. αξίες μεταξύ 2018 - 2019 – Μείωση της αξίας κατά 26 εκατ. ευρώ

Στην οικονομική κατάσταση της Vibrana Holdings της 31-12-2019 η γη και τα ακίνητα του Hilton επανεκτιμήθηκαν από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Συγκεκριμένα, η γη αποτιμήθηκε σε 39,8 εκατ. ευρώ και το ακίνητο σε 22 εκατ. ευρώ και η συνολική δίκαιη αξία ανήλθε σε 64,6 εκατ. ευρώ.
Η διεύθυνση, όπως αναφέρει η PWC, εκτιμά ότι, η μεταβολή της αξίας του ακινήτου αφορά έτη πριν το 2018.
Στην σημείωση 20 τονίζεται ότι, η «η εταιρεία προχώρησε σε επανεκτίμηση των ακινήτων της στις 31-12-2019. Με βάση τις εκτιμήσεις υπήρξε σημαντική μείωση στην αξία των ακινήτων πέραν των 26 εκατ.  ευρώ. Σημειώνεται ότι, υφίσταται τραπεζικός δανεισμός 6,2 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Κύπρου με εξασφάλιση τη γη και τα ακίνητα.
Eλεγκτική εταιρεία ήταν η PriceWaterhouseCoopers».   

 Ένα χρόνο πριν με ελεγκτή την  Grant Thornton
   
 Ακριβώς ένα χρόνο πριν στην οικονομική κατάσταση της Vibrana Holdings της 31-12-2018, η ίδια γη και τα ίδια ακίνητα είχαν αποτίμηση 48,5 εκατ. ευρώ και 41 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή συνολικά 91 εκατ. ευρώ.
Στην οικονομική κατάσταση της Vibrana Holdings του 2018 ελεγκτική εταιρεία ήταν η Grant Thornton.    

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης