Τραπεζικά νέα

Σήμερα 4/1 η μετατροπή των Cocos 2,040 δισ και τόκων 326 εκατ σε 394,40 εκατ μτχ Πειραιώς – Ποιος ο ρόλος της Morgan Stanley

Σήμερα 4/1 η μετατροπή των Cocos 2,040 δισ και τόκων 326 εκατ σε 394,40 εκατ μτχ Πειραιώς – Ποιος ο ρόλος της Morgan Stanley
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με πληροφορίες ανάθεσε στην Morgan Stanley να γνωμοδοτήσει για την συμμετοχή στην αύξηση της Πειραιώς
Σήμερα 4 Ιανουαρίου 2021 με την ανταλλαγή των επιστολών που έχουν ετοιμάσει οι νομικές υπηρεσίες της τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ολοκληρώνεται η διαδικασία μετατροπής των Cocos δηλαδή ομολόγων ύψους 2,040 δισεκ. μαζί με τους τόκους 2 ετών ή 326 εκατ ευρώ σε μετοχές.
Συνολικά θα μετατραπούν 2,366 δισεκ. ευρώ σε μετοχές με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ.
Θα εκδοθούν ουσιαστικά 394,40 εκατ μετοχές και θα προστεθούν στις 436,65 εκατ μετοχές που ήδη διαθέτει η τράπεζα Πειραιώς.
Το σύνολο των κυκλοφορουσών μετοχών θα ανέλθουν στα 831 εκατ μετοχές που με βάση τις τρέχουσες τιμές στα 1,30 ευρώ ισοδυναμεί με συνολική κεφαλαιοποίηση 1,080 δισεκ. ευρώ.

Ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατέχει στην Πειραιώς 61,3% και καθίσταται ο βασικότερος μέτοχος.
Ο Paulson θα μειωθεί στο 3,5% και ο Mistakidis στο 2,5%.
Το ποσό της αύξησης κεφαλαίου – υπολογίζεται σε 1 δισεκ. ευρώ – και η συμμετοχή του ΤΧΣ θα αποτελέσουν ουσιώδες ζήτημα το προσεχές διάστημα.
Αυτά συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ της διοίκησης της Πειραιώς, του Μαξίμου με αποδέκτη και το ΤΧΣ.
Και καθώς το θεσμικό πλαίσιο για το ΤΧΣ μεταβάλλεται και καθώς οι ευθύνες του Ταμείου αυξάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες επιλέχθηκε σύμβουλος που θα γνωμοδοτήσει στα θέματα συμμετοχής του Ταμείου στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σύμφωνα με πληροφορίες ανάθεσε στην Morgan Stanley να γνωμοδοτήσει για την συμμετοχή στην αύξηση, την τιμή της αύξησης και το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.

Παράδειγμα

Σε σημερινές τιμές και με τρέχουσα χρηματιστηριακή 1,30 ευρώ η τιμή της αύξησης 1 δισ ευρώ θα καθοριζόταν στα 0,65 με 0,70 ευρώ.
Προφανώς καθίσταται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015.
Εφόσον η αύξηση υλοποιηθεί – στόχος Απρίλιος 2021 – αλλά πιο ρεαλιστικό σενάριο μετά τα stress tests του Ιουλίου 2021… η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα διπλασιαστεί καθώς θα έχει η τράπεζα ενισχυθεί κεφαλαιακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης