Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση συνασπισμού – Βαθαίνει το ρήγμα του Conte με τον Renzi

Ιταλία:  Κλυδωνίζεται η κυβέρνηση συνασπισμού – Βαθαίνει το ρήγμα του Conte με τον Renzi
Η πτώση της ιταλικής κυβέρνησης μπορεί να έλθει παρά το γεγονός, πως η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του Covid -19
Πολιτικές εξελίξεις και πτώση της κυβέρνησης στην Ιταλία μπορεί να προκαλέσει το ρήγμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte και τον κυβερνητικό του εταίρο Matteo Renzi.
Η πτώση της κυβέρνησης μπορεί να έλθει παρά το γεγονός, πως η Ιταλία προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του Covid -19.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πολιτικών επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες εβδομάδες με τον Renzi να ζητά ριζικές αλλαγές στα σχέδια επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ταυτόχρονα ο πρώην πρωθυπουργός ζητεί από τον Conte να παραχωρήσει τον έλεγχο, που ασκεί στις μυστικές υπηρεσίας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Conte αντέδρασε στις πιέσεις

Ο Iταλός πρωθυπουργός αντέδρασε στις πιέσεις, λέγοντας πως είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τον Renzi στο Κοινοβούλιο, προκαλώντας τον να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή.
 Ο Renzi είπε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι δεν θα υποχωρήσει και απέρριψε τον σχεδιασμό του Conte να πείσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την κυβέρνηση, εάν ο ίδιος αποχωρούσε.  
«Αν έχει αποφασίσει να πάει στο κοινοβούλιο και να δει τους αριθμούς, αποδεχόμαστε την πρόκληση», είπε ο Renzi.
 «Εάν ...  η κυβέρνηση καταρρεύσει, έχουμε αρκετές διαφορετικές λύσεις που μπορούν να αξιολογηθούν από το Κοινοβούλιο και τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε ο Renzi.

Το κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 7/1/2021, όπου τα ζητήματα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν εάν υπάρχει καλή θέληση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Conte αναμένεται να ζητήσει από τους υπουργούς του να στηρίξουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.  
Εάν οι δύο υπουργοί της Italia Viva (σ.σ κόμμα του Renzi) αρνηθούν, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί  στο Κοινοβούλιο, όπου θα προσπαθήσει να βρει σε βουλευτές της αντιπολίτευσης στήριξη για την κυβέρνηση.

Λεπτές ισορροπίες

Οι δύο κύριοι σύμμαχοι του κυβερνητικού συνασπισμού του Conte, το Κίνημα 5 Αστέρων και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ζήτησαν αρχικά αυτοσυγκράτηση αλλά στη συνέχεια έδειξαν να αποφεύγουν μία ρήξη με τον Renzi, ο οποίος επιδιώκει να χαράξει μία ισχυρή πολιτική ταυτότητα, παρά το 3% που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.  
«Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς πραγματικά ξεκάθαρες θέσεις, όσον αφορά το περιεχόμενο και τη δομή της κυβέρνησης», δήλωσε ο  Luigi Zanda,  γερουσιαστής του PD, στην Corriere della Sera.

Τι θα συμβεί, εάν πέσει η κυβέρνηση

Εάν η κυβέρνηση πέσει, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα μπορούσαν να επιδιώξουν να καταρτίσουν ένα νέο σύμφωνο και να συναινέσουν σε μια νέα ομάδα υπουργών, με ή χωρίς τον Conte ως πρωθυπουργό.
Εναλλακτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τη συγκρότηση μίας κυβέρνησης  εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και της οικονομικής κρίσης.
Εάν αποτύχουν όλα τα σενάρια, πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο αλλά μία τέτοια λύση θεωρείται απίθανη λόγω της έκτακτης ανάγκης με τον Covid στην Ιταλία.
H χώρα έχει καταγράψει πάνω από 75.000 θανάτους ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Μπροστά ο Salvini στις δημοσκοπήσεις

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις προηγείται η Lega του Matteo Salvini με ποσοστό 24% και ακολουθεί το κυβερνητικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με 21%.
Τρίτο κόμμα είναι οι ακροδεξιοί «Αδελφοί της Ιταλίας» με 16% και τέταρτο το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 15%.
Ακολουθούν το Forza Italia με 6,3%, η Ενωμένη Αριστερά που επίσης μετέχει στην κυβέρνηση με 3,5% και το κόμμα του Renzi με 3.2%.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης