Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Turkstream: 5,8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη το 2020

Turkstream: 5,8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη το 2020
Πάνω από 5,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω του αγωγού TurkStream το 2020, σύμφωνα με βιομηχανικές πηγές που δημοσιοποιήθηκαν την Κυριακή (3/1/2020).  
Ο αγωγός TurkStream εγκαινιάστηκε από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin στις 8 Ιανουαρίου 2020.
Μετά την έναρξη της πρώτης ροής φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, το ρωσικό φυσικό αέριο μεταφέρθηκε σε καταναλωτές στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, αναφέρει η Daily Sabah.

Τέλη διαμετοκόμισης λαμβάνει η Τουρκία

Βάσει των διεθνών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει μηνιαία τέλη διαμετακόμισης για κάθε μεταφερόμενο κυβικό μέτρο.
Οι εμπορικές προμήθειες μέσω του αγωγού φυσικού αερίου ξεκίνησαν την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η ακτινογραφία του αγωγού

Ο αγωγός TurkStream αποτελείται από δύο υπεράκτιες γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων που εκτείνονται από τη Ρωσία έως την Τουρκία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 και 70 χιλιομέτρων, αντίστοιχα.
Το έργο έχει συνολική χωρητικότητα 31,5 bcm.
Η πρώτη γραμμή με χωρητικότητα 15,75 bcm προορίζεται για προμήθειες στους εγχώριους πελάτες της Τουρκίας και η δεύτερη γραμμή, με άλλη χωρητικότητα 15,75 bcm, μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Αέριο στην Ευρώπη και μέσω Σερβίας


Εν τω μεταξύ, η Σερβία ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού TurkStream.
Το σερβικό τμήμα των 403 χιλιομέτρων εγκαινι΄στηκε σε τελετή στο Gospodjinci στο δήμο του βόρειου Zabalj.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης