Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέο σκληρό lockdown 3 από σήμερα έως 11 Ιανουαρίου 2021 - Τι ισχύει - Στους 4.957 οι νεκροί

Νέο σκληρό lockdown 3 από σήμερα έως 11 Ιανουαρίου 2021 - Τι ισχύει - Στους 4.957 οι νεκροί
Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί
Σε σκληρό lockdown για μια εβδομάδα, ξεκινώντας από σήμερα, Κυριακή 3 Ιανουαρίου, μπήκε η χώρα, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και να μην επιβαρυνθεί από την χαλάρωση των γιορτών, καθώς στόχος είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 11/1.
Έτσι, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Παράλληλα, επανέρχεται από σήμερα 3/1 και έως τις 11 Ιανουαρίου η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι δραστηριότητες που αναστέλλονται

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, δεν θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 - Κλειστές οι εκκλησίες

Επανέρχεται από την Κυριακή 3/1 και μέχρι τις 11 του μήνα η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Επιπλέον, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς.
Μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτραπεί εκ νέου η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στόχος το άνοιγμα των σχολείων στις 11/1

Στόχος είναι από τις 11 Ιανουαρίου να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας και μάλιστα,  το άνοιγμα αφορά όλες τις βαθμίδες.

Τα επόμενα βήματα

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει  την περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας  με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Έτσι, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται.
Στο μεταξύ, μέχρι τη Δευτέρα 4/1 αναμένονται  τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, τα οποία θα δείξουν την τροπή της κατάστασης.

ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλεται η καταβολή ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο των κλειστών έως 11/1 επιχειρήσεων

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.
"Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο", σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.
Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.
Συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τι θα ισχύσει για τον Φεβρουάριο

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον μήνα Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο Κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές.
Για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Συγκαλείται τη Δευτέρα 4/1 εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Προηγήθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3/1) για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως επισημαίνει, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τη Δευτέρα 4/1 ξεκινά ο εμβολιασμός 5.000 υγειονομικών - Καταγγελίες για αναβολές

Τη Δευτέρα 4/1/2021 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 Νοσοκομεία, αριθμός που σταδιακά θα αυξάνεται, τονίζει το υπουργείο Υγείας, απαντώντας  στις καταγγελίες υγειονομικών που κάνουν λόγο για αναβολές.
Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Πάντως, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή, στα 9 Νοσοκομεία της χώρας», διαμηνύει το υπουργείο Υγείας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών.
Σημειώνεται ότι «μέχρι το Σάββατο 2/1 στις 12:00, είχαν  πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί, ενώ την  Πρωτοχρονιά έγιναν 264 και πως ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις.
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, στο twitter, ανέφερε ότι «αναβλήθηκαν το Σάββατο  (2/1), 470 ραντεβού για εμβολιασμό υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» Αθήνας, που ήταν κλεισμένα για Δευτέρα 4/1, κάτι που αναφέρθηκε και από την πρόεδρο της Ένωσης των γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),  Ματίνα Παγώνη.

Παγώνη: Άμεσα να γίνουν οι εμβολιασμοί που αναβλήθηκαν σε νοσοκομεία

Να προχωρήσει άμεσα στον εμβολιασμό και τη θωράκιση των υγειονομικών κάλεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Όπως ανέφερε η κ. Παγώνη μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, αναβλήθηκαν 450 εμβολιασμοί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Η ίδια σημείωσε ότι δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση γιατί αναβλήθηκαν.
Επανέλαβε ότι στο «Γ. Γεννηματάς» και σε άλλα επαρχιακά νοσοκομεία, αν και είχαν αρχικά προγραμματιστεί εμβολιασμοί, τελικά αναβλήθηκαν.

Σύψας: Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά - Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια

«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια», σύμφωνα με τον  καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα.
Ο κ. Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΙ σημείωσε ότι «η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες».
Ακόμη, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική.
Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν».  
«Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία.
Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά.
«Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε.
Αφού υπενθύμισε ότι «στη Βρετάνια και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις.
Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή,  ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή»,  εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά.
Έτσι, όπως είπε, «μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική.
Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία».
Σημείωσε ότι «τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα κι είναι μια προληπτική κίνηση σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση».
Επίσης, ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε ότι «θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο».
Στόχος, όπως επεσήμανε, είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.
«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας τα πιο δύσκολα», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως».


Γώγος: Τη Δευτέρα 4/1 θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων – Το άνοιγμα να γίνει με ασφάλεια

Κρίσιμη θα είναι η αυριανή ημέρα (4/1), καθώς «θα δούμε τα δεδομένα και θα συζητήσουμε το θέμα των σχολείων», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως ήταν σημαντική η συζήτηση που είχαν στην επιτροπή για τα σχολεία την προηγούμενη εβδομάδα, όλα τα μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι θετικοί στο άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα για τα δημοτικά.
Ωστόσο, όπως είπε, ανέβαλαν την οριστική απόφαση για αυτή την εβδομάδα ώστε να έχουν και τα πιο πρόσφατα δεδομένα.
Ξεκαθάρισε ότι «τo άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια».

Να τηρούνται τα μέτρα

Σε σημαντικό βαθμό θα συμβάλλει η αύξηση των περιοριστικών μέτρων, ώστε να εξισορροπήσει οποιοδήποτε αρνητικό αντίκτυπο των εορτών, σημείωσε ο κ. Γώγος.
Χαρακτήρισε αρκετά καλή τη συμμόρφωση του κόσμου, σημειώνοντας πως δεν είδαμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Αφού ανέφερε ότι  κανείς δεν υιοθέτει την τακτική του ακορντεόν σε ό,τι αφορά τις δραστηριοτητες, τόνισε πως όσο πορευόμαστε προς την κανονικότητα θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα, με στόχο να φτάσουμε στο 70% του εμβολιασμού στον πληθυσμό και να κτίσουμε τείχος ανοσίας.

Γαργαλιάνος: Σταθεροποιημένα τα πράγματα – Υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές

Τα πράγματα είναι σταθεροποιημένα, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για κάποιες περιοχές της χώρας, ανέφερε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Ο κ. Γαργαλιάνος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα σχολεία επισήμανε ότι όλοι θέλουν να ανοίξουν με ασφάλεια.
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με το κλείσιμο των δραστηριοτήτων δεν το δημιουργούν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας, αλλά οι απείθαρχοι.
Τα «κορωνοπάρτι», όπως είπε χαρακτηριστικά.  
Τέλος, σημείωσε ότι σταδιακά θα επανέρχονται οι δραστηριότητες της χώρας , μια μία, έτσι ώστε οι ειδικοί να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει σε κάθε μία περίπτωση.

Στους 4.957 οι θάνατοι στη χώρα - Τα νέα στοιχεία του ΕΟΔ


Τα 390 έφτασαν σήμερα (3/1) τα νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με την σημερινή (3/1) ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.099, εκ των οποίων 52.3% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5463 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41926 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
421 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 282 (67.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες. To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.897 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4957 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2938 (59.3%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονταιδιασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης