Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Ted Cruz ηγείται των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που θα αμφισβητήσουν τη νίκη Biden στο Κογκρέσο στις 6/1

ΗΠΑ: Ο Ted Cruz ηγείται των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που θα αμφισβητήσουν τη νίκη Biden στο Κογκρέσο στις 6/1
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές θα απορρίψουν την ανακοίνωση για τους εκλέκτορες κάθε πλευράς στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020
Ο Ted Cruz ανακοίνωσε το Σάββατο (2/1/2021), πως εντάσσεται στο bloc των 12 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, που θα εγείρουν ενστάσεις στο Κογκρέσο την Τετάρτη 6/1 για τη νίκη του Joe Biden στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.
Ο Cruz και 11 άλλοι γερουσιαστές ή νέο – εκλεγμένοι  στο σώμα ανακοίνωσαν, πως θα εγείρουν ενστάσεις στη νίκη Biden, όπως γράφει το Reuters.
 
Η ομάδα των 11 και ο Cruz
 
Η ομάδα των 11 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών δεσμεύεται να αντιταχθεί στην πιστοποίηση της απώλειας εκλογών από τον Donald Trump απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της ηγεσίας του κόμματος, που κάνει λόγο για απόπειρα υπονόμευσης. 
Το Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021 – βάσει του Συντάγματος των ΗΠΑ -  θα πρέπει να συγκληθεί προκειμένου να αποδεχθεί τα αποτελέσματα για την εκλογή των εκλεκτόρων.
Πρόκειται για μία διαδικασία, που κατά τα ειωθότα είναι τυπική και αναμένεται να επικυρώσει τη νίκη BIden.
Αντ 'αυτού, ο γερουσιαστής Cruz του Τέξας ηγήθηκε μιας ομάδας ζητώντας καθυστέρηση της πλήρους πιστοποίησης της απώλειας των εκλογών από τον Trump και 10ήμερη έρευνα για κατηγορίες για αδικήματα.

Στο πλευρό του Trump

Αυτές οι κατηγορίες για νοθεία στις εκλογές έχουν διατυπωθεί επανειλημμένως από τον Trump αλλά απορρίφθηκαν στο δικαστήριο.
Η έρευνα θεωρείται ως μια προϋπόθεση που δεν έχει ικανοποιηθεί, αναφέρουν οι γερουσιαστές, που δεσμεύονται να απορρίψουν τους εκλέκτορες που θα ανακοινωθούν από «αμφισβητούμενες πολιτείες».
Η ομάδα περιλαμβάνει τους γερουσιαστές Cruz, Ron Johnson, James Lankford, Steve Daines, John Kennedy, Marsha Blackburn και Mike Braun, καθώς και τους εκλεγμένους γερουσιαστές Cynthia Lummis, Bill Hagerty, Tommy Tuberville και Roger Marshall.

Κοινή σύνοδος Κογκρέσου - Βουλής Αντιπροσώπων

Η διαδικασία περιγράφεται στον νομικό κώδικα των ΗΠΑ, μέχρι την ημερομηνία 6 Ιανουαρίου και την ώρα - 1 μ.μ. - κατά την οποία ξεκινά η κοινή σύνοδος Κογκρέσου και Βουλής Αντιπροσώπων.
Ο υποψήφιος που φτάνει τις 270 ψήφους εκλεκτόρων είναι ο νικητής.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης - στην οποία θα προεδρεύει ο Αντιπρόεδρος Mike Pence - οποιοδήποτε μέλος μπορεί να αντιταχθεί στα αποτελέσματα από κάθε μεμονωμένη πολιτεία.
Εάν ένας γερουσιαστής και ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αντιταχθούν στο αποτέλεσμα ενός κράτους, διακόπτεται η συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθεί η ένσταση.
Η συζήτηση ενεργοποιείται μόνο εάν υπογράψουν εκπρόσωποι  και από τα δύο σώματα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης