Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαϊτανάκι ευθυνών για το φιάσκο με τα εμβόλια – Η EE «κατηγορεί» τώρα την Pfizer για μικρή παραγωγική ικανότητα

Γαϊτανάκι ευθυνών για το φιάσκο με τα εμβόλια – Η EE «κατηγορεί» τώρα την Pfizer για μικρή παραγωγική ικανότητα
Η παραγωγική ικανότητα της Pfizer/Βιοntech και όχι ο αριθμός των παραγγελιών της ΕΕ ευθύνεται για το μικρό ρυθμό εμβολιασμού δηλώνει η Commission
Στην Pfizer/Biontech επιρρίπτει τις ευθύνες η Commission για τον μικρό ρυθμό εμβολιασμού στην ΕΕ, αποσιωπώντας τις ευθύνες της για τον ανεπαρκή αριθμό παραγγελιών.
Η παραγωγική ικανότητα της Pfizer/Βιοntech και όχι ο αριθμός των παραγγελιών της ΕΕ ευθύνεται για το μικρό ρυθμό εμβολιασμού στην Ευρώπη, δηλώνει για το θέμα η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.
Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι η ΕΕ επένδυσε ήδη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της συγκεκριμένης εταιρείας ενώ ανακοίνωσε ότι η Ένωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα επιπλέον παραγγελία εμβολίων από την Pfizer.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι τη στρατηγική για ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο με πολλές εταιρίες και υποψήφια εμβόλια, την είχαν εγκρίνει οι ίδιοι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα – βήμα

«Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα -βήμα» υπογράμμισε η κ. Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι « διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων».
H Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι « εάν όλες οι προετοιμασίες φτάσουν μέχρι την έγκριση, η Ευρώπη θα διαθέτει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για όλα τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων και τους γείτονές τους».
«Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ταχύτερα μαζί» κατέληξε.

Η προειδοποίηση για κενά στις παραδόσεις

Υπενθυμίζεται, πως η BioNTech  συνεργάζεται με τη Pfizer προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή του εμβολίου τους Ugur Sahin επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ugur Sahin  προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν κενά στις παραδόσεις μέχρι να αρχίσουν να διανέμονται και άλλα εμβόλια.
Οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία, όπου κάποιες επαρχίες χρειάστηκε να κλείσουν προσωρινά τα εμβολιαστικά κέντρα μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η εκστρατεία εμβολιασμού στις 27 Δεκεμβρίου.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα δεν δείχνουν καλά, φαίνεται να υπάρχει ένα κενό διότι δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας», εξήγησε ο Sahin μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να λάβει την έγκριση του ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου.

Πολιτικό ζήτημα στη Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn έχει ζητήσει επίσης από τον ΕΜΑ να εγκρίνει άμεσα και το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε άδεια στη Βρετανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του συγκεκριμένου εμβολίου από την ΕΕ παραμένει ασαφές.
Ο Sahin σημείωσε ότι το εμβόλιο της BioNTech θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του νέου, μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στη Βρετανία και φαίνεται να είναι πιο μεταδοτικό.
«Ελέγχουμε αν το εμβόλιό μας μπορεί να εξουδετερώσει και αυτό το στέλεχος, σύντομα θα γνωρίζουμε περισσότερα», τόνισε.

«Ο καταστροφικός σχεδιασμός»

Το θέμα είχε ανακινήσει με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στις 19/12/2020 κάνοντας λόγο για καταστροφικό σχεδιασμό των Βρυξελλών.
Σημείωνε ότι η ΕΕ αγόρασε λιγότερα εμβόλια από όσα χρειάζονταν με αποτέλεσμα η Γερμανία να μην έχει διαθέσιμα για να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό των πολιτών της μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.
«Η διαπίστωση έρχεται με καθυστέρηση, γιατί εδώ και μήνες διαφαίνονταν ότι άλλες χώρες θα διέθεταν περισσότερα εμβόλια για να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό και να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την πανδημία» επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.
«Αλλά Βρυξέλλες και Βερολίνο βρίσκονταν σε απραξία, συχνά με επιχειρήματα αυταρέσκειας, του τύπου ότι η Ευρώπη ελέγχει φαρμακευτικά σκευάσματα καλύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», έγραφε το γερμανικό περιοδικό.

Δραματικές συνέπειες
 
Το μεγαλύτερο είναι ότι η ΕΕ προφανώς αγόρασε μικρότερο αριθμό εμβολίων από όσο έπρεπε, καθυστερημένα και εν μέρει από τη λάθος φαρμακευτική εταιρεία.
Και όπως φαίνεται απέρριψε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις που τώρα λείπουν.
Για τη γερμανική κυβέρνηση δρομολογείται ήδη ένα δίλημμα με δραματικές συνέπειες.
Χωρίς εμβολιασμό σε ευρεία βάση, το φθινόπωρο και ο χειμώνας 2021 θα μπορούσαν να έχουν την ίδια εξέλιξη όπως ο φετινός με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, περιορισμούς επαφών και σκληρό lockdown», επισήμαινε το Der Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης