Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της τέχνης η Knoedler&Co πούλησε 60 έργα «μαϊμούδες» για 80 εκατ. δολάρια

Στη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της τέχνης η Knoedler&Co πούλησε 60 έργα «μαϊμούδες» για 80 εκατ. δολάρια
Η απάτη που στήθηκε από μια ομάδα 3 ανθρώπων άρχισε να αποκαλύπτεται το 2007 εντελώς τυχαία από μία... στραβή πινελιά σε έργο του Motherwell
Η μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της τέχνης έγινε στη Νέα Υόρκη, συγκλόνισε τον κόσμο της τέχνης, οδηγώντας στο κλείσιμο της παλαιότερης γκαλερί του κόσμου της Knoedler & Co. στο Μανχάταν το 2011.
Επρόκειτο γιa το πιο καλοστημένο κόλπο, σκηνοθετημένο άψογα από μια ομάδα με επικεφαλής την «διακεκριμένη» έμπορο τέχνης και, υπεράνω πάσης υποψίας, συνεργάτιδα της γκαλερί Glafira Rosales, έναν αριστουργηματικό αντιγραφέα έργων τον… μαθηματικό Pei-Shen Qian και μια αυθεντία στην παλαίωση έργων τον Jose Carlos Bergantinos Diaz που έβαζε την τελευταία πινελιά, ώστε το έργο όχι μόνο να δείχνει αυθεντικό, αλλά να μην υπάρχει ψίγμα αμφιβολίας, ότι δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη τη χρονιά που έφτιαξε τον πραγματικό.

Γερή... «μπάζα»

Οι τρεις τους από περίπου το 1994 έως το 2009, πούλησαν για αυθεντικά πάνω από 60 ψεύτικα έργα τέχνης, μεταξύ αυτών αριστουργήματα των Pollock και Rothko για 80 εκατομμύρια δολάρια μέσω της Knoedler & Co.
Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται το 2007 όταν σε μια προσπάθεια πώλησης ενός έργου του Robert Motherwell, η υπογραφή δεν έμοιαζε με τις συνήθεις του καλλιτέχνη.
Ζητήθηκε η άποψη άκρως εξειδικευμένων προσώπων που αποκάλυψαν ότι ήταν «μαϊμού».
Η έρευνα επεκτάθηκε, το FBI ενημερώθηκε και ένα τσουνάμι εξονυχιστικού ελέγχου όλων των έργων αποκάλυψε το μέγεθος της απάτης, οδηγώντας στο κλείσιμο της Knoedler μετά από 165 χρόνια συνεχούς λειτουργίας.
Είχε ιδρυθεί το 1846 και ήταν μια από τις πιο σεβαστές γκαλερί παγκοσμίως.
Έργα από την γκαλερί πουλήθηκαν στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, στο Λούβρο του Παρισιού και σε μεγιστάνες όπως ο J.P.Morgan  και ο Henry Clay Freek.

Το τσουνάμι των ελέγχων

Όταν άρχισε να αποκαλύπτεται η απάτη, πελάτες της γκαλερί ζήτησαν αξιολογήσεις των εμπειρογνωμόνων για έργα που αγόρασαν την επίμαχη περίοδο και ξεκίνησε ένα τσουνάμι αγωγών αποζημιώσεων.
Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής του Sotheby’s και του ιδρύματος Ford, που αγόρασε έναν ψεύτικο Rothko για 8,3 εκατομμύρια δολάρια το 2004.
Η έμπορος που «έβρισκε» τα έργα των καλλιτεχνών και έστηνε τις ιστορίες πίσω από την ανεύρεση και κτήση τους Glafira Rosales συνελήφθη το 2013 και μετά από μήνες προφυλάκισης αρνούμενη να πει λέξη συνεργάστηκε με τους εισαγγελείς, αποκαλύπτοντας τα πρόσωπα, τον τρόπο, το μέγεθος της απάτης.
Ήταν η μόνη που αντιμετώπισε ποινικά αδικήματα, ομολόγησε ένοχη για εννέα κατηγορίες και καταδικάστηκε.
Η ιστορία έγινε ντοκιμαντέρ, Made You Look: A True Story About Fake Art, που ξεμπερδεύει το μεγαλύτερο σκάνδαλο που συγκλόνισε τον κόσμο της τέχνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης