Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά 3,4 τρισ. δολ. αυξήθηκε η αξία επτά τεχνολογικών κολοσσών αυξήθηκε το 2020

Κατά 3,4 τρισ.  δολ. αυξήθηκε η αξία επτά τεχνολογικών κολοσσών αυξήθηκε το 2020
Έξι από αυτές τις εμβληματικές εταιρείες του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη «μεταφορά» μεγάλου μέρους της ζωής μας online εν μέσω των διαδοχικών lockdown στις μεγάλες οικονομίες
Για τους «γίγαντες» της ψηφιακής τεχνολογίας των ΗΠΑ και το βασίλειο της Silicon Valley το 2020 αποτέλεσε ένα έτος εκρηκτικών κερδών.
Οι επτά πιο πολύτιμες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ - οι Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet Facebook), Tesla και Nvidia - είδαν σωρευτικά την αξία τους να αυξάνεται κατά 3,4 τρισ. δολάρια την ίδια ώρα που μαινόταν η υγειονομική κρίση και η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν στη δίνη της ύφεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020.
Έξι τουλάχιστον από αυτές τις εμβληματικές εταιρείες του κλάδου της ψηφιακής τεχνολογίας επωφελήθηκαν τα μέγιστα από τη «μεταφορά» μεγάλου μέρους της ζωής μας online εν μέσω των διαδοχικών lockdown στις μεγάλες οικονομίες.
Μεσούσης της συνεχιζόμενης αισιοδοξίας για τις πωλήσεις του iPhone, την αυξανόμενη προστιθέμενη αξία της συνεργασίας για την παραγωγή του Teams της Microsoft, του διευρυνόμενου ελέγχου του ηλεκτρονικού εμπορίου από την Amazon και της ισχύος στην ψηφιακή διαφημιστική αγορά της Google και του Facebook, η επέλαση των αποκαλούμενων εταιρειών «Big Tech» δεν ανασχέθηκε ούτε από την πανδημία ούτε από τις προσπάθειες των κρατών για περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της.
Tesla led tech stocks in 2020
Τα ρεκόρ της Tesla

H μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όμως η Tesla, η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων, την οποία οι αναλυτές εξακολουθούν να περιλαμβάνουν στον κλάδο τεχνολογίας, αν και έχει κάνει ουσιαστικά βήματα για την καθιέρωσή της ως πραγματικής αυτοκινητοβιομηχανίας - και μάλιστα με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά σε επιδόσεις των ευρωπαϊκό κλάδο.
Η εταιρεία του Elon Musk είδε την κεφαλαιοποίησή της να εννιαπλασιάζεται σχεδόν από τα 76 δισ. δολάρια στα 996 δισ. δολάρια με βάση το κλείσιμο της μετοχής την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Παρά το αρχικό κλείσιμο των εργοστασίων εξαιτίας της πανδημίς, η παραγωγή της Tesla ανέκαμψε και κατόρθωσε να παραδώσει αριθμό-ρεκόρ οχημάτων το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα εντάχθηκε και στον δείκτη S&P 500 ύστερα από πέντε διαδοχικά τρίμηνα κερδών.

Μικροεπεξεργαστές

Η Nvidia, οι μικροεπεξεργαστές της οποίας αποσπούν μεγαλύτερο μερίδιο από μια αναπτυσσόμενη αγορά, είδε την αξία της να διπλασιάζεται στα 323 δισ. δολάρια.
Οι επεξεργαστές γραφικών της εταιρείας για συσκευές τυχερών παιχνιδιών πέταξαν από τα ράφια τόσο γρήγορα που η εταιρεία αγωνίστηκε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.
Τα chips της Nvidia κερδίζουν έδαφος στην αφορά των data centers, καθώς o αυξημένος φόρτος εργασίας που προκάλεσαν τα lockdowns και η διεύρυνση της εξ αποστάσεως εργασίας απαιτούν γρηγορότερες ταχύτητες.
Τον Σεπτέμβριο, η Nvidia συμφώνησε στην εξαγορά της εταιρείας παραγωγής μικροεπεξεργαστών για κινητά Arm Holdings από τη SoftBank έναντι 40 δισεκατομμύρια δολάρια, τη δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία που ανακοίνωσε μια αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας φέτος. Ωστόσο, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές επιφυλάσσονται να δώσουν την άδειά τους για τη συμφωνία.

Οι επιδόσεις

Η Αpple είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 81% ή σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων και η Amazon αύξησε την κεφαλαιοποίησή της κατά 710 δισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα 480 δισ. δολάρια προστέθηκαν στην αξία της Microsoft και 268 δισ. σε εκείνη της Alphabet.
H κεφαλαιοποίηση του Facebook κατέγραψε αύξηση κατά 193 δισ. δολάρια.
Μεσούσης της συνεχιζόμενης αισιοδοξίας για τις πωλήσεις του iPhone, την αυξανόμενη προστιθέμενη αξία της συνεργασίας για την παραγωγή του Teams της Microsoft, του διευρυνόμενου ελέγχου του ηλεκτρονικού εμπορίου από την Amazon και της ισχύος στην ψηφιακή διαφημιστική αγορά της Google και του Facebook, η επέλαση των αποκαλούμενων εταιρειών «Big Tech» δεν αναχέθηκε ούτε από την πανδημία ούτε από τις προσπάθειες των κρατών για περιορισμό των οικονομικών συνεπειών της.
The rest of Big Tech
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης