Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοδικά στην εκπνοή του 2020 η Wall Street - Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Ανοδικά στην εκπνοή του 2020 η Wall Street - Σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones
Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν στο 70% από τα χαμηλά του Μαρτίου
Στα ιστορικά του υψηλά έκλεισε το έτος ο Dow Jones, με τον Nasdaq και τον S&P 500 να κλείνουν επίσης θετικά.
Οι όγκοι των συναλλαγών παρέμειναν περιορισμένοι λόγω εορταστικής περιόδου, ωστόσο το ανοδικό φίνις άφησε την καλύτερη παρακαταθήκη στην έλευση του νέου έτους, το οποίο έρχεται με προσδοκίες λόγω των θετικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα προγράμματα μαζικών εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, που αναμένεται να οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη.
Ο Dow Jones έκλεισε στα ιστορικά του υψηλά, παρουσιάζοντας μια άνευ προηγουμένου ανάκαμψη σε σχέση με τα χαμηλά του Μάρτιου 2020, όταν η πανδημία COVID-19 πυροδότησε μια τρομακτική ύφεση, αφήνοντας εκατομμύρια Αμερικανούς ανέργους.
Η πρωτόγνωρη στήριξη εκ μέρους της Fed, αλλά και της αμερικανικής κυβέρνησης, βοήθησε τον δείκτη βαρόμετρο της χρηματαγοράς των ΗΠΑ, S&P 500, να σημειώσει άνοδο σχεδόν στο 70% από τα χαμηλά του Μαρτίου, καταγράφοντας κέρδη άνω του 15%.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,65%, στις 30.606,48 μονάδες.
Ο S&P 500 - δείκτης βαρόμετρο - βρέθηκε στο +0,64% και στις 3.756,07 μονάδες.
Στις 12.888 μονάδες με άνοδο 0,14% έκλεισε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο δείκτης Nasdaq έκανε το καλύτερο έτος από το 2009, κλείνοντας με κέρδη 43,6%.
O S&P κέρδισε 16,3% το 2020, ενώ ο Dow Jones προσέθεσε 7,3% στην αξία του.

ΗΠΑ: Στις 787 χιλ. μειώθηκαν οι αιτήσεις για την παροχή νέων επιδομάτων ανεργίας

Πτωτικά κινήθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα (31/12) οι αιτήσεις για την παροχή νέων επιδομάτων ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 787.000 παρά τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για πρώτη φορά αναφορικά με τις παροχές ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, αν και παρέμεινε αυξημένος καθώς περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό.
Ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών για κρατικά επιδόματα ανεργίας έληξε το 2020 λίγο κάτω από 20 εκατομμύρια για το σύνολο των πολιτών στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Προαναγγελία επιπλέον δασμών σε γαλλικά και γερμανικά προϊόντα

Στον απόηχο της υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 ότι πρόκειται να αυξήσει τους δασμούς σε αγαθά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών και γερμανικών προϊόντων, στο πλαίσιο ενός πολυετούς εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών για τις κρατικές ενισχύσεις στις κατασκευάστριες εταιρείες αεροσκαφών Airbus και Boeing.
Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Aμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Robert Leitheiser στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί περιλαμβανονται εξαρτήματα κατασκευής αεροσκαφών, μη αφρώδη κρασιά, καθώς και μπράντι από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Η USTR δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι δασμοί, αλλά σημείωσε ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.
Περισσότερα σε λίγο...

Με πτώση αποχαιρέτησαν το 2020 οι ευρωπαϊκές αγορές

Με πτώση και χαμηλούς όγκους συναλλαγών αποχαιρέτησαν το 2020 οι ευρωπαϊκές αγορές , σε μία χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού ανέτρεψε τα πάντα.
Οι επενδυτές ατενίζουν το 2021 με συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως λόγω των προσδοκιών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές.
Το αρνητικό κλίμα διαμορφώνει σήμερα η προναγγελία για την επιβολή επιπλέον αμερικανικών δασμών σε γαλλικά και γερμανικά προίόντα, ως αντίποινα για την επενδυτική συμφωνία Κίνας - ΕΕ.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αποχαιρέτησε τη χρονιά με πτώση 3,8%, υποαποδίδοντας των ασιατικών και αμερικανικών μετοχών οι οποίες διαπραγματεύτηκαν κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1,26% στις 6.473 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,86% στις 5.551 μονάδες.
Ο IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,72% στις 8.096 μονάδες.
Κλειστές είναι οι αγορές σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο.
Ο DAX έκλεισε τη χρονιά με άνοδο 3,5%, οριακά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με ετήσια πτώση 5,4%.

Ρεκόρ στις ασιατικές μετοχές

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισαν τη χρονιά οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να καταγράφει το δ΄τρίμηνο την ισχυρότερη επίδοση από το 2009, με άνοδο σχεδόν 20%.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,7% στις 3.473 μονάδες.
O δείκτης CSI 300 έκλεισε σε υψηλά πέντε ετών.
Κλειστές είναι οι αγορές σε Τόκιο και Σεούλ.
Μικρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,3% στα 48,25 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει πτώση 0,3% στα 51,46 δολ. το βαρέλι.
H Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε “υπό όρους” τη διάθεση στην αγορά για ευρεία χρήση ενός πρώτου εμβολίου κατά της covid-19, το οποίο έχει αναπτύξει η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinopharm.
Το εμβόλιο αυτό, που έχει αναπτύξει η Sinopharm σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου, είναι αποτελεσματικό κατά 79%, όπως ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η φαρμακευτική εταιρεία.
Η υπό όρους διάθεση στην αγορά του εμβολίου αυτού επιτρέπει στο ευρύ κοινό να έχει πρόσβαση σε αυτό παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές δοκιμές του, οι οποίες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό.
Ο υφυπουργός Υγείας της Κίνας Ζενγκ Γισίν διευκρίνισε ότι η άδεια που έλαβε το εμβόλιο θα επιτρέψει να επεκταθεί ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
“Το τρίτο στάδιο θα είναι ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού”, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εμβολιασμός του “60% με 70%” του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτευχθεί “η προστασία του συνόλου του πληθυσμού”.
Ο Ζενγκ δεσμεύθηκε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν σε όλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης