Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η πανδημία έφερε μια bear market 23 ημερών στη Wall Street... αλλά μετά νέο ράλι ανόδου - Η Tesla νικητής του 2020 με κέρδη 700%

Η πανδημία έφερε μια bear market 23 ημερών στη Wall Street... αλλά μετά νέο ράλι ανόδου - Η Tesla νικητής του 2020 με κέρδη 700%
Ο S&P 500 συνέχισε να ξεπερνά τα υψηλά του Φεβρουαρίου από τις 18 Αυγούστου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας αγοράς ταύρων
Το 2020 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα για τη Wall Street, καθώς σήμανε το τέλος της μεγαλύτερης αγοράς ταύρων (bull market) στην ιστορία.
Η επιβολή των lockdown έφερε μια πρωτοφανή βουτιά στους δείκτες της Wall Street, αλλά η ανάκαμψη δεν άργησε να έρθει, με τους δείκτες να επανέρχονται σε ιστορικά υψηλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
Reuters Graphic
Πως κινήθηκε η Wall Street το 2020

Μετά το ιστορικό υψηλό στις 19 Φεβρουαρίου 2020, οι μετοχές υπέστησαν μια πτώση επί ένα μήνα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα κρατικά lockdown έσπειραν τον πανικό για τη ζημία στην οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως.
Μια πτώση 9,5% στο S&P 500 στις 12 Μαρτίου, τη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας μετά τη συντριβή της «Μαύρης Δευτέρας» του 1987, οδήγησε τον δείκτη αναφοράς στο -26,7% από το υψηλό του Φεβρουαρίου και επιβεβαίωσε την αγορά αρκούδων (bear market), που θεωρείται ευρέως ως μείωση άνω του 20%.
Αλλά η πτωτική πορεία διήρκεσε μόνο μέχρι τις 23 Μαρτίου, όταν έφτασε στο τέλος την.
Ο S&P 500 συνέχισε να ξεπερνά τα υψηλά του Φεβρουαρίου από τις 18 Αυγούστου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας αγοράς ταύρων.
Οι 23 ημέρες διαπραγμάτευσης της αγοράς αρκούδων ήταν οι λιγότερες ποτέ, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Reuters Graphic
Τα κίνητρα από Fed και κυβέρνηση ΗΠΑ

Μαζί με δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 2 τρισ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στήριξη της οικονομίας, ένας σημαντικός λόγος για την ανάκαμψη των μετοχών το Μάρτιο ήταν τα μέτρα νομισματικής τόνωσης που παρείχε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε μια σειρά προγραμμάτων για τη στήριξη της οικονομίας στις 23 Μαρτίου.
Οι κινήσεις της Fed διατήρησαν χαμηλές τις αποδόσεις του Δημοσίου, καθιστώντας τις μετοχές πιο ελκυστικές για τους επενδυτές.
Reuters Graphic
Καθώς οι μετοχές συνέχισαν να ανακάμπτουν και οι εξελίξεις των εμβολίων έγιναν πιο ελπιδοφόρες, οι επενδυτές άρχισαν να περιστρέφονται προς εταιρείες που ιστορικά υπεραποδίδουν όταν η οικονομία βγαίνει από την ύφεση, δηλαδή μικρές κεφαλαιοποιήσεις, και σε κυκλικούς τομείς όπως ενέργεια, υλικά, βιομηχανικά και χρηματοοικονομικά.
Με ένα μεγάλο μέρος αυτών που περιλαμβάνουν μετοχές «αξίας», η αγορά άρχισε να κλείνει το χάσμα σε αυτό που ήταν από καιρό μια περίοδο χαμηλής απόδοσης στα ονόματα «ανάπτυξης».
Βέβαια, παρά το ενδιαφέρον σε αυτούς τους κλάδους, η δυναμική πίσω από τις μετοχές τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι ήταν ακόμα αρκετή για να έχουν τις καλύτερες αποδόσεις φέτος.
Στον αντίποδα, ο τομέας της ενέργειας κατέληξε ως η χειρότερη απόδοση με μεγάλο περιθώριο το 2020.
Reuters Graphic
Η Tesla πρωταγωνιστής

Συνολικά, η αβεβαιότητα και ο φόβος γύρω από την πανδημία πυροδότησε την αστάθεια του S&P 500 το 2020, η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε μια δεκαετία.
Για τους λάτρεις των στατιστικών, ο δείκτης αυξήθηκε ή μειώθηκε κατά 2% ή περισσότερο σε περισσότερες από 40 συνεδριάσεις.
Reuters Graphic
Όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις των μετοχών, η Tesla βρέθηκε στην πρώτη θέση όταν προστέθηκε στον δείκτη S&P 500 στις 21 Δεκεμβρίου, με κέρδη περίπου 700% από την αρχή του έτους.
Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού ήταν εμφανής, ωστόσο, οι μετοχές που συνδέθηκαν με τη νέα κανονικότητα της «παραμονής στο σπίτι», όπως η διαδικτυακή πλατφόρμα Etsy σημείωσαν κέρδη περίπου 300%.
Την ίδια ώρα, τίτλοι που σχετίζονται με ταξίδια, επωμίστηκαν όλο το βάρος της ζημιάς, όπως οι Carnival και Norwegian Cruise που είχαν τις χειρότερες επιδόσεις.
Reuters Graphic
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, η Tesla ήταν μακράν η πιο διαπραγματευόμενη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν 7 σεντς κάθε δολαρίου, κατά μέσο όρο κάθε μέρα.
Η άνοδος των χαμηλού κόστους εύχρηστων εφαρμογών διαπραγμάτευσης έχει απελευθερώσει μια πληθώρα κεφαλαίων επενδυτών λιανικής σε τίτλους και βοήθησε να τροφοδοτήσει μια χρονική περίοδο για νέες προσφορές μετοχών.
Οι επενδυτές λιανικής έχουν αντιπροσωπεύσει έως και το 25% της δραστηριότητας του χρηματιστηρίου φέτος, από το 10% της αγοράς το 2019, σύμφωνα με την Citadel Securities.
Reuters Graphic
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης