Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας το 2020

Financial Times: Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της παγκόσμιας οικονομίας το 2020
Στην εκπνοή ενός ταραχώδους έτους κάποιες προσωπικότητες ξεχώρισαν...
Στα πρόσωπα - κλειδιά που νοηματοδότησαν είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο την παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα το 2020 αναφέρονται με σχετική αρθρογραφία η αμερικανική εφημερίδα Financial Times.
Στην εκπνοή ενός ταραχώδους έτους, λοιπόν, κάποιες προσωπικότητες ξεχώρισαν.

Jay Powell, πρόεδρος της Federal Reserve

Με το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταρρέει τον Μάρτιο του 2020, όταν δηλαδή ξέσπασε στον δυτικό κόσμο η πανδημική κρίση, η Fed και ο πρόεδρός της πήραν τα όπλα τους και οδήγησαν μέσω μιας εξαιρετικά χαμηλής νομισματικής πολιτικής (περικοπή επιτοκίων στο εύρος του 0%, κολοσσιαίο QE κ.ά.) την αμερικανική χρηματαγορά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Προχωρώντας αποφασιστικά, ο κ. Powell κέρδισε τον τίτλο του «μαέστρου» των κεντρικών τραπεζιτών, σύμφωνα με τον Nick Maroutsos, επικεφαλής της Janus Henderson.
Ωστόσο, η Fed το 2021 θα έχει να αντιμετωπίσει τη φούσκα που δημιούργησε στις αγορές καθώς και έντονες πληθωριστικές πιέσεις από πιθανή υπερθέρμανση της οικονομίας.

Christine Lagarde, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η Christine Lagarde ανακάλυψε με σκληρό τρόπο το 2020 πόσο ευαίσθητες είναι οι αγορές.
Τον Μάρτιο δεν χρειάστηκε να «κλείσει τα spreads» ή να λειάνει τα κόστη δανεισμού των πιο αδύναμων μελών της ευρωζώνης.
Ωστόσο τα λόγια της πυροδότησαν ένα selloff στις αγορές ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν.
Οι επενδυτές άρχισαν να αναρωτιούνται αν η διάδοχος του Mario Draghi έκανε «ό, τι χρειάζεται».
Το αφεντικό της ΕΚΤ ζήτησε γρήγορα συγγνώμη και προσπάθησε το υπόλοιπο του έτους να αποκαταστήσει τη ζημιά.
Αργότερα τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή ένα πανδημικό πρόγραμμα ενίσχυσης (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ, το οποίο έκτοτε έχει αυξηθεί σε 1,85 δισ. ευρώ.
Τα spreads στην Ευρωζώνη έχουν καταρρεύσει.

Angela Merkel, Γερμανίδα καγκελάριος

Η Angela Merkel το 2020 ήταν κάθετα αντίθετα σε ό,τι αφορά την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, εντέλει αναγκάστηκε να αποδεχθεί το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 750 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, έπειτα από χρόνια αντίστασης.
Για τους επενδυτές, η ίδρυση του Ταμείου ήταν μια ισχυρή δήλωση αλληλεγγύης, η οποία μαζί με τις προσπάθειες τόνωσης της ΕΚΤ ενίσχυσε την ανάκαμψη των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο μετά τη δραματική πορεία του Μαρτίου.
Επίσης, αναδιάρθρωσε την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, με την ίδια την ΕΕ για πρώτη φορά να γίνεται ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές της περιοχής.

Masayoshi Son, ιδρυτής της SoftBank

Η εισβολή της SoftBank στην αγορά των stock options των ΗΠΑ στα μέσα του 2020 έκανε τους επενδυτές να δουν τον ρόλο του ομίλου στις παγκόσμιες αγορές υπό νέα οπτική.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι FT αποκάλυψαν ότι η SoftBank είχε κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια ρευστοποιώντας επενδύσεις σε παράγωγα που συνδέονται με μεμονωμένες μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ.
Υπό την καθοδήγηση του κ. Son, ο όμιλος αγόραζε options σε τέτοιον βαθμό, που ενίσχυσε αναλόγως την υποκείμενη αγορά, με τις τράπεζες να πωλούν options και να αγοράσουν μετοχές για να αντισταθμίσουν απώλεις.
Ωστόσο, οι μέτοχοι της SoftBank υπαναχώρησαν και ο απρόβλεπτος ιαπωνικός όμιλος εγκατέλειψε τα στοιχήματά του.
Η SoftBank είναι πιο γνωστή για τα στοιχήματα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Οι επενδυτές παρακολουθούν πλέον στενά τις δραστηριότητές του στις δημόσιες αγορές.

Bill Ackman, Pershing Square

Ο διαχειριστής του hedge fund, Bill Ackman, έχει προσελκύσει πολλή προσοχή τα τελευταία χρόνια - συχνά λόγω απωλειών.
Ωστόσο, το 2020 σημείωσε μία από τις πιο σημαντικές συναλλαγές της χρονιάς, κερδίζοντας 2,6 δισ. δολάρια, ποντάροντας στην πτώση των διεθνών αγορών.
Ο κ. Ackman ξόδεψε 27 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει ασφάλιστρα χρεογράφων, τα οποία του επέστρεψαν δισεκατομμύρια.
Στην πλέον διάσημη συνέντευξη, ο κ. Ackman είχε προειδοποιήσει ότι «έρχεται η κόλαση».

Berat Albayrak, πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας

Η τουρκική λίρα έχασε το 46% της αξίας της κατά τη διάρκεια της διετούς υπουργίας του Berat Albayrak, ο οποίος παραιτήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών τον Νοέμβριο.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στον πεθερό του, πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, του οποίου η εμμονή με την πιστωτική επέκταση επιδείνωσε την κατάσταση του νομίσματος.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Albayrak, 42 ετών, ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από μια καταστροφική προσπάθεια να κρατηθεί το τουρκικό νόμισμα σταθερό.
Μετά την παραίτησή του, τα πράγματα μάλλον επιδιορθώθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης