Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο εμβόλιο του κορωνοϊού οι ελπίδες για το 2021 - Τεράστιο πλήγμα σε οικονομία και κοινωνία

Στο εμβόλιο του κορωνοϊού οι ελπίδες για το 2021 - Τεράστιο πλήγμα σε οικονομία και κοινωνία
Τα δύο lockdowns που επιβλήθηκαν έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της ανεργίας
Αναμφίβολα το 2020 θα μείνει στην ιστορία, ως η χρονιά του κορωνοϊού.
Χιλιάδες τα θύματα της πανδημίας στη χώρα, βαθιές και οι πληγές σε οικονομία αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.
Οι Έλληνες πολίτες έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές: κλείστηκαν στα σπίτια τους, απομονώθηκαν, σταμάτησαν τις αγκαλιές και τα φιλιά με τους οικείους τους, τους επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τεράστιο πλήγμα δέχθηκε όμως και η οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που είχε αρχίσει να βγαίνει από μια δεκαετή κρίση.
Τα δύο lockdowns που επιβλήθηκαν έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλέον τον κίνδυνο της ανεργίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η  ύφεση για το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.
Επίσης το 2020 κλείνει με λιγότερες εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) σε σύγκριση με το 2019.
Ενδεκτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην οικονομία λόγω του κορωνοϊού είναι τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν δηλαδή ο κορωνοϊός χτυπήσει και την Ελλάδα, οι νέες εγγραφές στο ΓΕΜΗ ξεπερνούσαν μηνιαίως τις 4.000, πολύ περισσότερες δηλαδή σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, για να υποχωρήσουν φυσικά στη συνέχεια.
Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως το γεγονός ότι τα «λουκέτα» υπολείπονται σημαντικά αυτών του 2019 δεν πρέπει να δημιουργεί αισιοδοξία. Κι αυτό γιατί μεγάλη μερίδα των επιχειρήσεων, ειδικά στον κλάδο της εστίασης, τηρεί στάση αναμονής για το εάν τελικά θα κατεβάσει μόνιμα τα ρολά, κάνοντας χρήση για την ώρα των κρατικών μέτρων στήριξης.

Ελπίδα το εμβόλιο

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το εμβόλιο του κορωνοϊού αποτελεί μια αχτίδα φωτός, που μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία και την οικονομία στην έξοδο του τούνελ.
Στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, καθώς η αρχή έγινε την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020.
Για να επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού απέναντι στον κορωνοϊό πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.
Η αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης ήταν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, έχουν σημειωθεί οι πρώτες καθυστερήσεις στις παραλαβές από την Pfizer.
Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται καθημερινά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλη της χώρας, που αποτελούν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής της υγείας.
Το βέλτιστο είναι να εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των 115.000 υγειονομικών του ΕΣΥ και ακόμη 30.000 που εργάζονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, έως το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν παραληφθεί 429.000 εμβόλια της Pfizer και έως τον Ιούνιο, με τη σταδιακή αδειοδότηση των εμβολίων και άλλων εταιρειών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού, εφόσον το επιθυμεί.
Ο εμβολιασμός για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή, θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus: «Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς, είδαμε να γίνονται θυσίες από τόσους πολλούς ανθρώπους για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή.
Δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες.
Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία.
Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος», πρόσθεσε.

Εμβολιασμοί σε τρεις φάσεις

Σχεδόν ταυτόχρονα με τους υγειονομικούς, θα εμβολιάζεται και το προσωπικό και οι φιλοξενούμενοι των κλειστών δομών και των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του Covid-19 «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί του πληθυσμού στην Ελλάδα θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις:
1η φάση:  Υγειονομικοί, προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, φιλοξενούμενοι και προσωπικό σε οίκους ευγηρίας, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και προσωπικό της Κυβέρνησης. Οι εμβολιασμοί στις δομές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου.
2η φάση: Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων), ασθενείς με υψηλό κίνδυνο για νόσηση ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό του Κράτους, άτομα 60-69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων) και ασθενείς 18-59 ετών με νοσήματα υψηλού κινδύνου για νόσηση με Covid-19.
Η φάση αυτή ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα
3η φάση: Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στόχος είναι ως τον Ιούνιο να έχει εμβολιαστεί το 55% του γενικού πληθυσμού.

Προτελευταία σε κρούσματα στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο απολογισμός της χρονιάς στο μέτωπο του ιού φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση σε αριθμό κρουσμάτων στην ΕΕ.
Παρά τη μεγαλύτερη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα σε σχέση με το πρώτο κύμα της άνοιξης -κάτι που συνέβη σε πολλές ακόμη χώρες- τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία έως τις 30 Δεκεμβρίου δείχνουν ότι η χώρα μας κλείνει το έτος, έχοντας -μετά τη Φινλανδία- τα λιγότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού (13.174) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ-27).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση της ΕΕ-27, με τη σκανδιναβική χώρα στην 27η.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας είναι μόλις 89η σε αναλογία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Σε απόλυτο αριθμό κρουσμάτων (137.918, εκ των οποίων το 52,3% άνδρες) η Ελλάδα είναι 62η στον κόσμο.
Όσον αφορά τους θανάτους από την Covid-19, η Ελλάδα βρίσκεται παγκοσμίως στην 42η θέση σε απόλυτο αριθμό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τον νέο ιό (4.788, εκ των οποίων σχεδόν το 60% άνδρες) και στην 44η θέση σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (460).
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα είναι 19η σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Κύπρος είναι 27η, έχει δηλαδή τους λιγότερους θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Σχετικά με τους ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση/διασωλήνωση, η Ελλάδα (με 443 στις 30/12) βρίσκεται στην 31η θέση στον κόσμο.
Από άποψη διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό, η Ελλάδα είναι 46η στον κόσμο σε απόλυτο αριθμό και 54η με βάση την αναλογία τους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (322.248).
Στην ΕΕ-27 η Ελλάδα είναι 19η σε τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης