Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο τρίτος... εφοπλιστής, o Διαμαντίδης και το μέτρημα των μετοχών στην Ελλάκτωρ... έως το σενάριο για δημόσια πρόταση

Ο τρίτος... εφοπλιστής, o Διαμαντίδης και το μέτρημα των μετοχών στην Ελλάκτωρ... έως το σενάριο για δημόσια πρόταση
Κατέχει το 4,9% του Ελλάκτωρα ο εφοπλιστής Διαμαντίδης;
Στο αστυνομικό μυθιστόρημα "Ο Τρίτος άνθρωπος" του Graham Green, απο ένα ψηλό σημείο σε ένα Λούνα πάρκ, ο ένας πρωταγωνιστής ρωτά στον άλλο εαν θα πατούσε ένα κουμπί για να εξαφανιστούν οι άνθρωποι (κουκίδες) που βρίσκονταν κάτω.
Στην υπόθεση Ελλάκτωρ, εμφανίζεται επίσης ένας... τρίτος παλιός εφοπλιστής ο οποίος δεν πατάει κουμπιά, αλλά φέρεται να κατέχει ένα κρίσιμο ποσοστό μετοχών.
Στην μάχη, όμως, για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ, τα μαθηματικά, προσώρας, συνηγορούν υπέρ του Ολλανδικού Family Office Reggeborgh.
Οι τελευταίοι, ενάντια στην επιχειρηματική τους κουλτούρα επέλεξαν να συγκρουστούν λοιδορώντας επικοινωνιακά τόσο τους υφιστάμενους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο, όσο και τους υποψήφιους επενδυτές εφοπλιστές κ.κ Γ. Καϋμενάκη, Δ. Μπάκο.
Επιπρόσθετα, συνεχίζουν να κάνουν λόγο για “χρεοκοπημένη” εταιρεία, όταν ταυτόχρονα οι ίδιοι αγοράζουν αφειδώς μετοχές από την χρηματιστηριακή αγορά.
 Η έκβαση της μάχης θα κρίνει αρκετά για το ελληνικό χρηματιστήριο διότι εκτός απο την αγορά βασικών ποσοστών  δεν πραγματοποιήθηκε απευθείας Δημόσια πρόταση για την αγορά των μετοχών.
Ούτε καν προαιρετική πρόταση (σ.σ αν και τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια φήμη για την εκδήλωση Δημόσιας Πρότασης απο την πλευρά των εφοπλιστών).
Οι Ολλανδοί δε προωθούν συνεχώς επικοινωνιακά αγορές μετοχών απο το χρηματιστηριακό ταμπλό, τις οποίες έχουν ξεκινήσει να αγοράζουν απο πολύ χαμηλά επίπεδα. (0,52 ευρώ)   

Τι μας λέει το μετοχολόγιο του Bloomberg – το λάθος με το Amber Capital....

Ας δούμε το μετοχολόγιο της εταιρείας Ελλάκτωρ, όπως αποτυπώνεται απο τα στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.
Οι κύριοι μέτοχοι απο την μια πλευρά είναι πλέον οι Ολλανδοί του Reggeborgh με δυνητικό ποσοστό 26,73% - εφόσον ασκήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης των μετοχών του κ. Λ. Μπόμπολα (12,55%).
Απο την έτερη πλευρά, η Invesco βάσει και της δεσμευτικής συμφωνίας συγκεντρώνει  ποσοστό 23,33%.
Χοντρικά δηλαδή ένα 50,06% ανήκει στις δυο πλευρές.
Εφόσον, το Reggeborgh αποκτήσει ή ασκήσει επιρροή στο υπόλοιπο 40% των ξένων επενδυτών, τραπεζών, ιδιωτών τότε θα έχει επικρατήσει στην μάχη.
Ορισμένοι θεωρούν βασίμως, ότι το προταθέν διοικητικό συμβούλιο από τους Ολλανδούς θα ψηφιστεί απο αυτο το υπόλοιπο 40% των μετοχών. 
Παρά το γεγονός ότι, στο υποψήφιο διοικητικό συμβούλιο μόνο ένας εξ αυτών έχει κατασκευαστική εμπειρία, κι αυτή ως εργολάβος.
Η υπεροπλία του σημερινού διοικητικού συμβουλίου (κ.κ  Προβόπουλος, Κομνηνός, Πεχλιβανίδης, Παπακωνσταντίνου, Δουμάνογλου) είναι καταφανώς υπερ της Invesco ακόμα και μετά την παραίτηση του κ. Δ. Καλλιτσάντση ο οποίος  άλλωστε έχει ρευστοποιήσει την θέση του. (σ.σ φέρεται να προχωρεί στην ίδρυση νέας κατασκευαστικής εταιρείας)
Εξάλλου προκύπτει και ένα θέμα σύγκρουσης συμφερόντων καθώς ο υποψήφιος διευθύνων σύμβουλος Α. Ξενόφος είχε δώσει έργο πρόσφατα στην Ελλάκτωρ, έχει συμμετάσχει και ως μάρτυρας στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ελλάκτωρα για την Εγνατία Παραχωρήσεις, ενω ο έτερος δικηγόρος κ. Γ. Μυλωνογιάννης δεν έχει παραιτηθεί απο την θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού.      
       
Το 4,9% του Ελλάκτωρα του εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη
 
Σύμφωνα με έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές, το μετοχολόγιο του Bloomberg ενημερώνεται με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις απο την εταιρεία προς το χρηματιστήριο.
Έτσι μεταξύ των πέντε μεγάλων μετόχων συνεχίζει να εμφανίζεται το Amber Capital με 4,06%.
Επειδή το ποσοστό ήταν κάτω του 5% δεν υπήρξε ανακοίνωση.
Όπως είναι γνωστό στην αγορά,  το Amber Capital έχει ρευστοποιήσει την θέση του με κέρδος για δεύτερη φορά μάλιστα. Μάλιστα, ο Ιταλός διαχειριστής που είχε θέσεις στην ελληνική αγορά έχει αποχωρήσει απο το αγγλικό fund.
Το ποσοστό αυτό είχε καταλήξει πιθανότατα σε άλλο αγγλικό fund με το οποίο είχε σχέσεις το Ambrosia Fund που διαχειριζόταν το ξένο χαρτοφυλάκιο και είχε σχέσεις με την υφιστάμενη διοίκηση.  Ένα ποσοστό περί το 4,8% -4,9% φέρεται να κατέχει ο εφοπλιστής κ. Δ. Διαμαντίδης ο οποίος είχε άριστες σχέσεις με τους Αδελφούς Καλλιτσάντση.
Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο εφοπλιστής είχε αποπέμψει τους Ολλανδούς όταν έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης.

Οι τράπεζες – Οι ξένοι επενδυτές

Σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία του Bloomberg, οι τέσσερις συστημικές συν την Optima bank (τράπεζες και Αμοιβαία κεφάλαια αυτών) αθροίζουν ένα ποσοστό περί το 4,14%.
Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ένα ποσοστό 0,74%, η Τράπεζα Πειραιώς 0,72%, η Eurobank 1,19%, η Alpha bank 1,41% και η Optima bank 0,08%.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι βάσιμο που να κλίνει την πλευρά των τραπεζών προς την μια ή την άλλη πλευρά.
Το βέβαιο είναι ότι, αρκετοί τραπεζίτες είχαν εκδηλώσει την απαρέσκεια τους για ορισμένα “όπλα” που είχαν χρησιμοποιήσει οι Ολλανδοί στην προσπάθεια απόκτησης των μετοχών.
Το Bankingnews έχει αναφερθεί εκτενώς στις αγορές μετοχών από το Reggeborgh τις περιόδους όπου η μετοχή ήταν πτωτική μετά απο δημοσιεύματα.Απο την άλλη πλευρά, τα ξένα funds που διαθέτουν μετοχές είναι τα εξής ( μεγαλύτερες συμμετοχές απο 0,07%):
Vanguard capital 1,93%, Assicurazioni Generali 1,89%, Νorges Bank 0,79% (το διαχειρίζεται Έλληνας διαχειριστής μεγάλου Αμοιβαίου), Mirae Asset 0,69%, Αlico HFC 0,46%, Dimensional Fund Advisors 0,39%, Αcomea 0,27%, Ruffer LLP 0,14%, BHG Group 0,07%. 
Συνολικά, τα ποσοστά των ξένων επενδυτών είναι 6,63% ενω υπάρχουν κι άλλα όπως ασφαλιστικά ταμεία με συμμετοχές μικρότερες του 0,07%.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης