Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Στο Β-/Β η αξιολόγηση της Πειραιώς και Πειραιώς Financial Holdings - Σταθερό το outlook

S&P: Στο Β-/Β η αξιολόγηση της Πειραιώς και Πειραιώς Financial Holdings - Σταθερό το outlook
Στην αξιολόγηση της Πειραιώς Financial Holdings με «B-/B» προέβη ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s
Στην απόσυρση της αξιολόγησης της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα σταματήσει να είναι μέλος του ευρύτερου ομίλου, και στην αξιολόγηση της νέας Τράπεζας Πειραιώς και της Πειραιώς Financial Holdings με «B-/B», αντίστοιχα, προέβη ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s Global Ratings, μετά την ολοκλήρωση του hive down.
To σταθερό outlook για τις δύο νέες οντότητες αντικατοπτρίζει την πεποίθηση του οίκου ότι, χάρη στα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της ελληνικής κυβέρνησης, ο όμιλος θα πρέπει να διατηρήσει το χρηματοπιστωτικό του προφίλ, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε το hive down, με απόσχιση του κλάδου τραπεζικής δραστηριότητάς της και εισφορά του σε νέα εταιρεία (Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία).
Η απόσυρση των αξιολογήσεων στην Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. είναι συνέχεια της διάσπασης της τράπεζας σε δύο νέες οντότητες, συγκεκριμένα την Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμος Εταιρεία, τη νέα λειτουργική οντότητα, και την Piraeus Financial Holdings S.A.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς Financial Holdings παύει να είναι πιστωτικό ίδρυμα, καθώς διέσπασε και εισέφερε όλο τον κλάδο των δραστηριοτήτων στη νέα τράπεζα.
Σύμφωνα με την S&P, αυτός ο μετασχηματισμός είναι μέρος της στρατηγικής του ομίλου με στόχο την εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου του.
Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για δύο πολυαναμενόμενες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που είχαν προγραμματιστεί για το 2021, επιτρέποντας στην τράπεζα να εγγράψει ζημίες σε επίπεδο Non-Operating Holding Companies χωρίς να ενεργοποιήσει τον νόμο για τις πιστώσεις αναβαλλόμενων φόρων (DTC).
Η αξιολόγηση «b-» για το πιστωτικό προφίλ του ομίλου Piraeus (SACP) αντικατοπτρίζει τους ίδιους παράγοντες αξιολόγησης με εκείνους της πρώην Piraeus Bank S.A.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άποψή της S&P για την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου παραμένει αμετάβλητη.
Ως εκ τούτου, η πιστοληπτική αξιολόγηση του εκδότη της λειτουργικής οντότητας ευθυγραμμίζεται με τον όμιλο, εξ ου και τις αξιολογήσεις «B- / B».

Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.

Σύμφωνα με την S&P, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.θα μπορούσε να λάβει αρνητική αξιολόγηση εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν σημαντικά, προκαλώντας άγχος για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση των NPEs σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν κατά την προηγούμενη κάμψη, ή εάν το χρηματοδοτικό προφίλ της Πειραιώς αποδυναμωθεί απροσδόκητα.
Θα μπορούσε, επίσης, να υπάρξει θετική αξιολόγηση εάν η Τράπεζα Πειραιώς μειώσει ουσιαστικά το απόθεμα NPEs της, διατηρώντας παράλληλα τη φερεγγυότητά της.

Πειραιώς Financial Holdings S.A.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα μπορούσε να υπάρξει αρνητική αξιολόγηση εάν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν σημαντικά. Αρνητικά θα μπορούσε να επιδράσει μια αρνητική αξιολόγηση της Piraeus Bank S.A.
Στον αντίποδα, θα επιδράσει θετικά μια θετική αξιολόγηση – αν και κάτι τέτοιο είναι απίθανο στην παρούσα φάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης