Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι αλλάζει για την ευρωπαϊκή οικονομία η εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Τι αλλάζει για την ευρωπαϊκή οικονομία η εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Η «ακτινογραφία» της συμφωνίας και η στρατηγική της ΕΕ – Ποιες οι συνέπειες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας που θα παράσχει στις ευρωπαϊκές εταιρείες μεγαλύτερη πρόσβαση στην αχανή κινεζική αγορά του 1, 3 δισ. ατόμων και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού που η Ευρώπη θεωρεί ως «ανισορροπία» στις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
Η συμφωνία αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων εδώ και 7 έτη και είναι πιθανό να χρειαστεί τουλάχιστον ένα ακόμη έτος για να τεθεί σε ισχύ.
Αποτελεί μέρος μιας νέας σχέσης με την Κίνα, την οποία η ΕΕ θεωρεί ταυτόχρονα εταίρο και αντίπαλο όσον αφορά το ισχύον πολιτικό σύστημα.

Τα οφέλη

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα αποκτήσουν άδεια λειτουργίας στην Κίνα σε τομείς όπως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ιδιωτικά νοσοκομεία, ακίνητα, διαφήμιση, ναυτιλιακή βιομηχανία, υπηρεσίες cloud, συστήματα κρατήσεων αεροπορικών εταιρειών και διαχείριση υπηρεσιών εδάφους των αεροδρομίων.
Θα αρθούν, επίσης, ορισμένες κινεζικές απαιτήσεις για τη λειτουργία των εταιρειών στη χώρα.
Η Κίνα θα απαγορεύσει την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από ξένες εταιρείες και δεσμεύτηκε να είναι πιο διαφανής στη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων και να απαγορεύσει στις κρατικές επιχειρήσεις να κάνουν διακρίσεις εις βάρος ξένων επενδυτών.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Η συμφωνία προσφέρει στην Ευρώπη έναν βαθμό ισοτιμίας στις οικονομικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επιτύχει μια εμπορική συμφωνία «Φάσης Ι» με την Κίνα.
Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Joe Biden έγραψε στο Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα καλωσορίσει την έναρξη διαβουλεύσεων με την Ευρώπη για τις οικονομικές πρακτικές της Κίνας.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την αλλαγή του κλίματος και τα εργασιακά δικαιώματα.
Οι δεσμεύσεις είναι αμοιβαίες, αλλά η αγορά της ΕΕ είναι ήδη πολύ πιο ανοιχτή.
Οι Βρυξέλλες παραχώρησαν τη δυνατότητα για επενδύσεις στην ενέργεια, αλλά όπως επισημαίνεται από πηγές της ΕΕ αφορά την ήδη εδραιωμένη παρουσία στον κλάδο.
Ο Hosuk Lee-Makiyama, διευθυντής του think tank ECIPE, δήλωσε ότι παρόλο που στο κείμενο της συμφωνία υπήρχε μικρό προφανές όφελος για το Πεκίνο, η Κίνα δεν θα είχε υπογράψει χωρίς να λάβει σημαντικά ανταλλάγματα.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης