Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέα ρεκόρ η Wall στην εκπνοή του 2020 - Ο S&P 500 στο +0,13% - Διόρθωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Προς νέα ρεκόρ η Wall στην εκπνοή του 2020 - Ο S&P 500 στο +0,13% - Διόρθωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές
Οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021
Προς νέα ρεκόρ οδεύουν οι δείκτες της Wall Street στην προτελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, με τους όγκους συναλλαγών να είναι περιορισμένοι εν όψει Πρωτοχρονιάς. 
Οι επενδυτές εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, με όχημα τα μέτρα στήριξης και τα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει τις ΗΠΑ και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε 0,24% στις 30.409 μονάδες.
Ο S&P 500 - δείκτης βαρόμετρο - ενισχύθηκε 0,13% στις 3.734 μονάδες.
Στις 12.870 μονάδες με άνοδο 0,15% διαπραγματεύτηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 22,66 μονάδες.
Η άρνηση της Γερουσίας να ψηφίσει γρήγορα την αύξηση των επιδομάτων στα νοικοκυριάμ προκάλεσε την οργή του προέδρου Trump.
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Mitch McConnell αρνήθηκε να προγραμματίσει ψηφοφορία για την αύξηση των πληρωμών σε 2.000 δολ. από 600 δολ. την Τρίτη, αψηφώντας τον Πρόεδρο Donald Trump.
Αργότερα επανέφερε την πρόταση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο, αλλά τη συνόδευσε με όρους που δεν έχουν καμία πιθανότητα να περάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.
Στο μέτωπο της πανδημίας, απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της επιδημίας, καθώς εντοπίστηκε το πρώτο κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Πολιτεία του Κολοράντο, τη στιγμή που ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden υποστήριξε ότι θα χρειαστούν χρόνια προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικάνοι.
Ο Biden επιχείρησε να χαμηλώσει τις προσδοκίες ότι ο ιός θα εξαφανιστεί με την ανάληψη της προεδρίας του στις 20/1 αν και έστειλε μήνυμα στο Κογκρέσο ότι βασική επιθυμία του είναι να αυξήσει σημαντικά τις δαπάνες για την ταχύτερη διανομή του εμβολίου, για την επέκταση των τεστ και για την χρηματοδότηση Πολιτειών προκειμένου να ξανανοίξουν τα σχολεία.
Όπως είπε ο Biden, μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τα 20 εκατομμύρια που είχε θέσει ως στόχο ο Donald Trump.
«Η προσπάθεια να διανείμουμε και να διαχειριστούμε τα εμβόλια δεν προχωράει όπως θα έπρεπε.
Με τους σημερινούς ρυθμούς, θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να εμβολιάσουμε τους Αμερικάνους» ανέφερε ο Biden, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του να έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ. Αμερικάνοι έως την 100η ημέρα της προεδρικής του θητείας.
Ωστόσο, ο Biden αναγνωρίζει ότι για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εμβολιάζονται καθημερινά 1 εκατ. Αμερικάνοι, γεγονός που όπως ο ίδιος είπε, χρειάζεται το Κογκρέσο να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση.
«Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστούν μήνες για να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των Αμερικάνων» είπε ο Biden, αναφέροντας πως ενδεχομένως η κατάσταση να μην έχει βελτιωθεί έως τον Μάρτιο.
Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, oι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 στις ΗΠΑ.
Η δραστηριότητα από μήνα σε μήνα μειώθηκε σε καθεμία από τις τέσσερις μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ.
Ωστόσο, σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, και οι τέσσερις τομείς σημείωσαν κέρδη σε εκκρεμείς συναλλαγές πώλησης κατοικιών.
Ο δείκτης πωλήσεων (PHSI), ένας πρόδρομος δείκτης των πωλήσεων βάσει συμβάσεων, υποχώρησε 2,6%, στις 125,7 μονάδες, τον Νοέμβριο - τρίτος συνεχόμενος μήνας πτώσης.
Από την άλλη, σε ετήσια βάση, τα συμβόλαια αυξήθηκαν 16,4%.

Μοιράστηκε το επίδομα των 600 δολ. στους Αμερικανούς... εν αναμονή των 2 χιλ.

Οι προσπάθειες για την αύξηση του επιδόματος των Αμερικανών στα 2.000 δολάρια καθυστερούν, καθώς οι ηγέτες της Γερουσίας και οι Δημοκρατικοί εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με το αν θα το ψηφίσουν.
Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άρχισε να στέλνει τα επιδόματα των 600 δολαρίων, αναμένοντας την ψήφιση της αύξησης για να καλύψει τη διαφορά έως τα 2.000 δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι χτες, 29 Δεκεμβρίου 2020, η αμερικανική Γερουσία έβαλε φρένο στις προσδοκίες για αύξηση των άμεσων μεταβιβαστικών πληρωμών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ. σε εβδομαδιαία βάση.
Ειδικότερα, μετά την υπογραφή του νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης των ΗΠΑ από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Donald Trump, ο οποίος είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως την αύξηση των επιδομάτων προς τους Αμερικανούς πολίτες, το νομοσχέδιο με τα αυξημένα επιδόματα πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για να προσκρούσει στη Γερουσία.

Διορθωτικές κινήσεις στις ευρωπαϊκές αγορές - Ο DAX -0,25%, τα futures της Wall +0,4%

Διορθωτικές ήταν οι κινήσεις στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στην προτελευταία συνεδρίαση του 2020.
Οι προσδοκίες για ανάκαμψη το 2021 στηρίζονται κυρίως στα εμβόλια, ωστόσο ο κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ υποχώρησε -0,31%, στις 13.718 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε αρνητική μεταβολή -0,71%, στις 6.555 μονάδες.
Στις 5.599 μονάδες διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι, με μεταβολή -0,22%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε πτώση -0,12% στις 22.232 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί -0,25% στις 8.154 μονάδες.
Όσον αφορά την πανδημία, στη μάχη κατά της επιδημίας του κορωνοϊού αναμένεται να προστεθεί από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ύστερα από την έγκριση που έλαβε από την αρμόδια βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Το εμβόλιο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε για χρήση στη Μ. Βρετανία, έρχεται να προστεθεί στα εμβόλια των Pfizer/BioNTech – με το οποίο εμβολιάζεται το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη -, της Moderna – που ήδη χορηγείται στις ΗΠΑ – και του ρωσικού Sputnik V, το οποίο μετά τη Ρωσία, χορηγήθηκε και στην Αργεντινή.
Συνολικά δηλαδή υπάρχουν τέσσερα εμβόλια, τα οποία χορηγούνται σε όλο τον κόσμο, τη στιγμή που αναμένεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm, η αποτελεσματικότητα του οποίου εκτιμάται στο 79%.
Πάντως και παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών αλλά και η έγκριση περισσότερων εμβολίων, η επιδημία εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα μεγάλο μέρος του πλανήτη.

Νέα ιστορικά υψηλά στις αγορές της Ασίας

Νέα ιστορικά υψηλά κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας λίγο πριν την εκπνοή του 2020, με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Τόκιο.
Με πτώση έκλεισε την τελευταία συνεδρίασή του για το 2020 ο Nikkei 225, καθώς όπου αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κέρδη, μετά το υψηλό 30ετίας.
Ο δείκτης φθάνει στο τέλος της χρονιάς έχοντας κερδίσει 16%, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο έτος, κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1989, παρά την πανδημία και τον οικονομικό της αντίκτυπο.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,45% στις 27.444,17 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με 0,80%, στις 1.804,68 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,74% στις 3.799 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 2,2% στις 27.147 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1% στις 3.414 μονάδες.  
Ο Sensex σημείωνε οριακές μεταβολές 0,1% στις 47.665  μονάδες.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 48,37 δολ. το βαρέλι με άνοδο 0,8%, ενώ η τιμή του Brent ενισχύεται 0,7% στα 51,59 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης