Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έτος μεγάλων προκλήσεων το 2021 για Μητσοτάκη, Τσίπρα - Ο πιο ευφυής πολιτικά παίρνει το πάνω χέρι για τις ... επόμενες εκλογές

Έτος μεγάλων προκλήσεων το 2021 για Μητσοτάκη, Τσίπρα - Ο πιο ευφυής πολιτικά παίρνει το πάνω χέρι για τις ... επόμενες εκλογές
Σταθμός το 2021 για το πολιτικό μέλλον των Μητσοτάκη - Τσίπρα
Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει τη δημοσιότητα, καταλήγουν σε δύο κύρια συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι η ΝΔ διατηρεί ένα ξεκάθαρο και αναμφισβήτο προβάδισμα περίπου 15 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον εδραιωθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς να το αμφισβητήσει.
Κατά μια ερμηνεία πρόκειται για ευρήματα, αρκούντως «καθησυχαστικά» για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα.
Προς το παρόν.
Διότι η έλευση του 2021 θα πυροδοτήσει μια σειρά προκλήσεων και για τους δύο.
Για τον μεν πρώτο να διατηρήσει το προβάδισμα και την εξουσία.
Για το δε δεύτερο να ανατρέψει τις εις βάρος του ισορροπίες και να βάζει τις βάσεις για ανατροπή.
 
Το αισιόδοξο σενάριο
 
Τον Ιούλιο του 2021 ο κ.Μητσοτάκης θα βρίσκεται στα μισά της κυβερνητικής του θητείας, καθώς θα συμπληρώνει δύο χρόνια στην εξουσία.
Είναι τότε που θεωρητικά και βάσει των σχεδιασμών, θα έχει καταφέρει ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.
Βάσει αυτής της παραδοχής, θα έχει αποκατασταθεί η λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας και της κοινωνίας και η Ελλάδα θα βρίσκεται λίγους μήνες από την πλήρη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.
Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να έχει εμβολιάσει περίπου το 70% του πληθυσμού της έως το φθινόπωρο και να αφήνει οριστικά πίσω της την επιδημία.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ο εμβολιασμός δεν προχωρήσει κατά τα προσδωκόμενα και συνεχίσει ο κορωνοϊός να επιτίθεται κατά κύματα, η κατάσταση μάλλον θα είναι ανεξέλεγκτη και η θέση της κυβέρνησης απελπιστική.
Ακόμα όμως και αν υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει μπροστά του μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση να διαχειριστεί.
 
Οι προκλήσεις
 
Το 68% των πολιτών εκτιμά ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε πολύ ή αρκετά άσχημα, οι μισοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την ανεργία ενώ τουλάχιστον ένας στους τρεις θεωρεί την οικονομική ανάπτυξη ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας.
Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον οι μισοί αναφέρουν πως τα εισοδήματα τους έχουν επηρεαστεί πολύ ή αρκετά σημαντικά από την επιδημία ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις λέει πως θα υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά.
Απέναντι σε αυτές τις ανησυχίες, φοβίες και εκτιμήσεις καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Θα καταφέρει μέσα σε αυτό το τοπίο να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας;
Θα καταφέρει να διατηρήσει τα εισοδήματα των εργαζομένων;
Θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανές όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί;
Θα καταφέρει να βάλει - την χρονιά που η Ελληνική Δημοκρατία θα συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής – τις βάσεις για μια υγιή και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας και παράλληλα να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και συμφέροντα απέναντι στην αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τα εργαλεία, έχει την ανοχή και στήριξη της ΕΕ, έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί και να σχεδιάσει.
 
Το σχήμα Μητσοτάκη
 
Το ερώτημα είναι αν πέρα από την κατάλληλη πολιτική και στρατηγική, έχει τα κατάλληλα πρόσωπα για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Και η απάντηση ούτε εύκολη ούτε απλή είναι.
Μια και το κυβερνητικό σχήμα που θα κληθεί να βγάλει την χώρα στο ξέφωτο και να την οδηγήσει στην επόμενη ημέρα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και αυτό με το οποίο ο κ.Μητσοτάκης θα φτάσει έως τις επόμενες εκλογές.
Συνεπώς το κυβερνητικό σχήμα είναι μια ακόμα μεγάλη πρόκληση για τον κ.Μητσοτάκη καθώς ο ανασχηματισμός είναι και ένα από τα πολιτικά του «όπλα» για να ανακατέψει την τράπουλα και να δώσει μια ώθηση στο κυβερνητικό έργο.
Είναι προφανές πως η περίοδος χάριτος απέναντι στον κ.Μητσοτάκη έχει λήξει προ πολλού.
Παρά την επικοινωνιακή «προστασία», η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.
Η ανοχή των πολιτών σε όσα κακώς κείμενα έχει πράξει η κυβέρνηση, έχει παρέλθει.
Και η πίεση θα εντείνεται όσο πλησιάζουμε την «κανονικότητα» μια και οι πολίτες θα ζητούν λύσεις που θα αποδίδουν, που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινότητα τους και που ύστερα από ένα έτος έντονης ανασφάλειας, φόβου και γενικότερης «μαυρίλας», θα ανοίγει μια προοπτική για το μέλλον.
 
Το στοίχημα του Αλέξη
 
Πρόκειται για ερωτήματα όμως, στα οποία καλείται να απαντήσει και να ανταποκριθεί ο Αλέξης Τσίπρας και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει εδραιωθεί ως το «αντίπαλο δέος» της ΝΔ αλλά σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζει μια δυναμική που θα μπορούσε να τον θέσει σε τροχιά εξουσίας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δεν «αναγνωρίζει» τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και κρίνει αρνητικά το αντιπολιτευτικό του έργο.
Όπως άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι ακόμα οι πολίτες, οι οποίοι επιμένουν να επικρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα για τα πεπραγμένα τους κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής τους θητείας.
Με λίγα λόγια ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας εμφανίζουν μια μάλλον «απαξιωμένη πολιτική εικόνα» στα μάτια των περισσότερων.
Και μια ακόμα τεράστια πρόκληση θα είναι το επόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αναμένεται στο β’ εξάμηνο του 2021.
Και το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσει πολιτικά ο κ.Τσίπρας.
 
Ανάγκη μετασχηματισμού
 
Σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε όλα.
Θα πρέπει να απαντήσει ποιο είναι το πολιτικό και ιδεολογικό του σχέδιο.
Θα πρέπει – ξανά – να πει τι έκανε και τι δεν έκανε όταν κυβέρνησε την χώρα από το 2015 έως το 2019,
Θα πρέπει να αποσαφηνίσει την πολιτική του πρόταση και να εξηγήσει που στοχεύoυν η διεύρυνση και οι συμμαχίες του.
Θα πρέπει να βγει στην κοινωνία και να πει απλά και ξεκάθαρα τι προτείνει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων.
Και το κυριότερο θα πρέπει να βρει τον τρόπο να επαναπροσεγγίσει τους πολίτες, να επανασυστηθεί και να ξαναγίνει ελκυστικός.
Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το ισχυρό αντί – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που εξακολουθεί να υπάρχει στην κοινωνία.
Πρόκειται για προκλήσεις τεράστιες, που δεν έχουν προηγούμενο στην πολιτική ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στις οποίες ο Τσίπρας και τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος πρέπει να ανταποκριθούν.
Μια και το 32% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 δεν αφήνει περιθώρια για συμπεριφορές και στάσεις … του 4%.
 
Έτος σταθμός το 2021
 
Το 2021 θα είναι έτος τεράστιων προκλήσεων για τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα.
Οι κινήσεις και οι αποφάσεις τους θα διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές ισορροπίες για την επόμενη διετία.
Και όποιος καταφέρει να ανταποκριθεί στα «στοιχήματα» που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, αυτός θα είναι που θα έχει και το προβάδισμα στις εκλογές του 2023 ή όποτε αυτές γίνουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης