Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Επαφές του προέδρου Xi με την ηγεσία της ΕΕ για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας

Κίνα: Επαφές του προέδρου Xi με την ηγεσία της ΕΕ για τη σύναψη της εμπορικής συμφωνίας
Στην τελική ευθεία για την υπογραφη της συμφωνίας – Τι σημαίνει το κινεζικό «άνοιγμα» σε ευρωπαϊκές επενδύσεις
Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping με την καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα της Κίνας People’s Daily, όπως μεταδίδει το Reuters.
Να σημειωθεί ότι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας για τη σύναψη μιας ιστορικής σημασίας εμπορικής συμφωνίας βαίνουν προς αίσια κατάληξη και μάλιστα στις προθεσμίες τις οποίες και οι δύο εταίροι είχαν θέσει.
Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας αναμένεται να ανακοινώσουν την πολυαναμενόμενη συμφωνία με βάση την οποία η κινεζική αγορά ανοίγει σε ξένους επενδυτές για την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τι αλλάζει

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιήσουν σήμερα (30/12) με τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping, αναμένεται να σηματοδοτήσουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σινο-ευρωπαϊκή επενδυτική συμφωνία, όπως αναφέρουν στο Bloomberg αξιωματούχοι των Βρυξελλών.
Να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών άρχισαν πριν από επτά χρόνια, το 2013.
Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, καθώς η Γερμανία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε.
Στόχος της επενδυτικής συμφωνίας είναι η μεγαλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τους ξένους επενδυτές και σε διαφόρους κλάδους, από την αυτοκινητοβιομηχανία έως τηλεπικοινωνίες.
Η συμφωνία, μεταξύ άλλων, διευθετεί και τα διάφορα προβλήματα όσον αφορά την κινεζική παρουσία στις διεθνείς αγορές καθώς Ευρώπη και ΗΠΑ θεωρούν ότι στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό σε αυτές με επιδοτήσεις επιχειρηματικών κλάδων, κρατικό έλεγχο επιχειρήσεων και μεταβιβάσεις τεχνολογικής καινοτομίας.

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Χρειάζεται να αποκαταστήσουμε τις ισορροπίες στην οικονομική και επενδυτική συνεργασία με την Κίνα», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
«Η Ευρώπη είναι πιο ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις από ό,τι η Κίνα σε ευρωπαϊκές επενδύσεις», είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.
Τις υπογραφές της επενδυτικής συμφωνίας από τους ηγέτες των δύο πλευρών θα ακολουθήσει η έγκρισή της τους επόμενους μήνες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ενστάσεις, εξαιτίας των περιστατικών παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις της κινεζικής πλευράς για τις συνθήκες εργασίας (όπου υπάρχουν καταγγελίες για συνθήκες σύγχρονης δουλείας), καθώς και την επικύρωση σχετικών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τα Ηνωμένα Έθνη, αναφέρουν οι πηγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης