Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kίνα: Πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 6%, απώλεια 77,15 δισ. δολ από τη μεταποίηση το 2019

Kίνα: Πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης στο 6%, απώλεια 77,15 δισ. δολ από τη μεταποίηση το 2019
Το πλήγμα στο μεταποιητικό τομέα θεωρείται αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ
Η Κίνα αναθεώρησε επί τα χείρω το ΑΕΠ της για το 2019, καθώς καταγράφεται σημαντική μείωση των εσόδων από τον κλάδο της μεταποίησης εξαιτίας των συνεπειών από τη πανδημία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Reuters, του CNBC και του Bloomberg.
Να σημειωθεί ότι το κινεζικό κράτος δεν δημοσιοποιεί τα οικονομικά στοιχεία σε τακτές ημερομηνίες.
Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το περασμένο έτος (2019) «έτρεξε» με ρυθμό 6%, έναντι 6,1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη
Πρόκειται για ένα έστω και οριακά χαμηλότερο επίπεδο, το οποίο όμως θέτει και χαμηλότερα τη βάση από την οποία θα υπολογισθεί η ανάπτυξη για το 2020.
Το ποσοστό 6% της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, μεταφράζεται σε 98,65 τρισ. γιουάν (ήτοι 15,1 τρισ. δολάρια) οικονομικής παραγωγής, ωστόσο το συνολικό ύψος είναι κατά 503,8 τρισ. γιουάν (77,15 δισ. δολάρια) μικρότερο έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων, εξαιτίας της συρρίκνωσης των εσόδων από τη μεταποίηση ή με άλλους όρους το 2% της συνεισφοράς του κλάδου στο ΑΕΠ της Κίνας.

Το ΑΕΠ της Γκάνας

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2019 ήταν 435 δισεκατομμύρια γιουάν (67 δισεκατομμύρια δολάρια) μικρότερο από την αρχική εκτίμηση που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο.
Το ποσό αυτό είναι περίπου ίσο με το ΑΕΠ της Γκάνας πέρυσι, με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Στον αντίποδα, η Στατιστική Υπηρεσία προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα βελτίω στα έσοδα του τριτογενούς τομέα, ή του κλάδου των υπηρεσιών, κατά 70,2 δισ. γιουάν.

Εμπορικός πόλεμος

Σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit, η συρρίκνωση αυτή «υποδεικνύει τον αντίκτυπο του σινο-αμερικανικού πολέμου στη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, ο οποίος είχε υποτιμηθεί».
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο επιδόθηκαν σε έναν εμπορικό πόλεμο, η οποία ξεκίνησε το 2018 και συνεχίσθηκε σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Οι δύο χώρες να υιοθέτησαν εκατέρωθεν δασμούς η μία στα προϊόντα και στα αγαθά της άλλης, μια εμπορική διαμάχη η οποία προσωρινά τουλάχιστον αποκλιμακώθηκε, μετά τη σύναψη της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας, τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η ευρεία καθοδική αναθεώρηση του δευτερογενούς τομέα ή του μεταποιητικού κλάδου, αντανακλά τις προσπάθειες του Πεκίνου να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του προαναφερόμενου κλάδου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας.

Οι αναθεωρήσεις του ΑΕΠ

Για την Κίνα είναι σύνηθες το φαινόμενο να αναθεωρεί την επίδοση του ΑΕΠ μιας χρονιά, προς το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητα των στοιχείων, υπό την έννοια ότι στις τοπικές κυβερνήσεις ασκείται πολιτική πίεση να πιάσουν τους στόχους ανάπτυξης που τους έχουν τεθεί.
Η Κίνα πραγματοποιεί συχνά μικρές αναθεωρήσεις στα δεδομένα του ΑΕΠ με βάση παράγοντες όπως η συλλογή πιο ολοκληρωμένων δεδομένων από επιχειρήσεις.
Το Πεκίνο τον Ιανουάριο αναθεώρησε τους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2014 και 2018.
Το 2019, αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ του 2017 προς τα κάτω κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα σε 6,8%.
Το Πεκίνο δεν δημοσίευσε στόχο αύξησης του ΑΕΠ για το 2020 για πρώτη φορά σε δεκαετίες, καθώς αντιμετώπιζε τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Από τότε ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωση της πανδημίας, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Ως αποτέλεσμα, η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί το 2020, αν και με αρκετά βραδύτερο ρυθμό περίπου 2%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης