Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών, μετά τις αντιδράσεις - Το Μαξίμου αποδοκιμάζει τους υπουργούς, η Πελώνη «αδειάζει» Πέτσα

Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών, μετά τις αντιδράσεις - Το Μαξίμου αποδοκιμάζει τους υπουργούς, η Πελώνη «αδειάζει» Πέτσα
Tο Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα social media
(upd) Τέλος στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών βάζει η κυβέρνηση, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποδοκιμάζει μάλιστα τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα social media και την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να «αδειάζει» τον Στέλιο Πέτσα.
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, ανακοίνωσε στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1» ότι «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».
Όπως σημείωσε, «από εκεί και πέρα υπήρξε μια λίστα που αφορούσε κρίσιμες λειτουργίες του κράτους και της κυβέρνησης.
Μέχρι χθες εμβολιάστηκαν 66 κυβερνητικά στελέχη και κρατικοί λειτουργοί από τους 128 που επρόκειτο να εμβολιαστούν και εδώ κλείνει η λίστα».
Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι τα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονταν στη λίστα θα εμβολιαστούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για όλο τον πληθυσμό.
Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποδοκιμάζει και τις πανηγυρικές αναρτήσεις υπουργών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή των εμβολιασμό τους.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν τις δηλώσεις Πελώνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπερασπίστηκε το σχέδιο για τους εμβολιασμούς των κυβερνητικών στελεχών.
Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με τις επικρίσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση για τους εμβολιασμούς αξιωματούχων, ο Στέλιος Πέτσας εξήγησε στην ΕΡΤ ότι είναι δύο οι λόγοι για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών.
«Ο πρώτος είναι καθαρά συμβολικός: να δώσουν το μήνυμα στους πολίτες ότι μιλάμε για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και να προτρέψουν τους πολίτες να εμβολιαστούν».
Πρόσθεσε ότι «το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τη συνέχεια του κράτους.
Υπάρχουν τομείς της κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας που πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Εκεί έχει επιλεγεί ένας αριθμός 126 ατόμων μέχρι το τέλος Ιανουαρίου που θα εμβολιαστούν μαζί με τους υπόλοιπους περίπου 215.000 συμπολίτες μας που θα έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

ΚΙΝΑΛ για εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών: Με την οργή του κόσμου, τα μαζεύουν άρον-άρον

Αιχμές για τον εμβολιασμό των κυβερνητικών στελεχών κατά του κορωνοϊού αφήνει το Κίνημα Αλλαγής, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
«Με εντολή Μητσοτάκη έγινε το επικοινωνιακό σόου των εμβολιασμών.
Με την οργή του κόσμου, τα μαζεύουν άρον-άρον», ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.
Νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε τέλος στον προτεραιότητα εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών» η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε ότι «ο συμβολισμός του θέματος εξαντλήθηκε στον εμβολιασμό του πρωθυπουργού και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας και ολοκληρώνεται σήμερα με τον εμβολιασμό του κ. Κουτσούμπα».
Αδιαφάνεια στους εμβολιασμούς καταλόγισε νωρίτερα στην κυβέρνηση το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο ζητά να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο κατάλογος όσων έχουν εμβολιαστεί κατ’εξαίρεση.
«Το επικοινωνιακό show της κυβέρνησης με τα εμβόλια κρύβει δυστυχώς και αδιαφάνεια.
Ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός τόσων κρατικών αξιωματούχων παίρνει πια προκλητικές διαστάσεις.
Η σειρά του εμβολιασμού έχει σε προτεραιότητα υγειονομικούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τις ευπαθείς ομάδες.
Κανέναν άλλον» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζητά να δημοσιοποιηθεί άμεσα ο κατάλογος όσων έχουν εμβολιαστεί κατ' εξαίρεση (πλην υγειονομικών και ευπαθών ομάδων).

Γιαννάκος (ΠΟΕΔΗΝ): Κυβερνητικά στελέχη που πήγαν να εμβολιαστούν δεν ήταν στη λίστα

Σε νέες καταγγελίες περί αναβολής του εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων στο νοσοκομείο Σωτηρία προχώρησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Όπως υποστήριξε δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας στα νοσοκομεία σε σχέση με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού και κυβερνητικά στελέχη εκτός λίστας εμβολιάζονται πρώτα.
«Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να μετατρέπεται σε κυβερνητική προπαγάνδα.
Πλήθος κυβερνητικών στελεχών πηγαίνουν σε όλα τα νοσοκομεία και εμβολιάζονται» είπε ο κ. Γιαννάκος και πρόσθεσε: «Χθες 17 κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, άλλοι της ΕΥΠ, πήγαν στο Σωτηρία για να εμβολιαστούν.
Οι περισσότεροι ήταν εκτός λίστας.
Ακυρώθηκαν τα ραντεβού των υγειονομικών που ήταν να εμβολιαστούν και πήγαν στα σπίτια τους.
Ο διοικητής του νοσοκομείου τους είπε "δεν μπορώ να αρνηθώ να τους εμβολιάσω..."».

Οι αντιδράσεις και το...Politico

To θέμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από υγειονομικούς όσο και από την αντιπολίτευση, με το Politico να αναφέρεται σχετικά σε χθεσινό του δημοσίευμα.
«Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην Ελλάδα, καθώς δεκάδες ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλαβαν πρώτοι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, πριν από τους περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».
Αυτό ανέφερε το Politico, τονίζοντας ότι στο κυβερνητικό σχέδιο εμβολιασμού, το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό είναι «το προσωπικό που είναι κρίσιμο για τις κυβερνητικές λειτουργίες», μαζί με γιατρούς, νοσοκόμες και εκείνους που ζουν σε γηροκομεία.
Η κυβέρνηση δημοσίευσε έναν αρχικό κατάλογο 45 αξιωματούχων που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν την ομάδα, όπως υπουργοί, γενικοί γραμματείς, επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας και ηγέτες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ των 471 ατόμων που έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech από την Κυριακή όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, πολλοί από τους οποίους είναι σχετικά νέοι, στα 50 τους.
Την Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι ο κατάλογος προτεραιότητας θα περιλαμβάνει τελικά 126 κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα ενταχθούν το πλάνο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.
«Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, θα λάβουμε 429.000 δόσεις και περίπου 215.000 από τους συμπολίτες μας θα εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτσας.
«Μεταξύ αυτών είναι 126 άτομα στην πρώτη γραμμή, απολύτως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης».

Αντιδράσεις από το υγειονομικό προσωπικό

Η μέχρι τώρα πορεία των εμβολιασμών προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις από γιατρούς και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Ο Δρ. Παναγιώτης Παπανικολάου, γραμματέας της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος), επέκρινε πώς στο νοσοκομείο Σωτηρία - το οποίο έπρεπε να είναι το εμβληματικό νοσοκομείο της χώρας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού - αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί για δεκάδες εργαζόμενους.
"Στη θέση τους εμβολιάστηκαν οι υπουργοί. Ντροπή", έγραψε ο Παπανικολάου στο Twitter.

Η περίπτωση του Σωτηρία

Ο διευθυντής του νοσοκομείου "Σωτηρία", Σωκράτης Μητσιάδης δήλωσε ότι 56 από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας εμβολιάστηκαν την Τρίτη από τους 61 που ήταν προγραμματισμένοι.
«Λόγω ενός λάθους στον προγραμματισμό, αυτοί οι πέντε θα εμβολιαστούν αύριο και η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά», δήλωσε ο Μιτσιάδης.

Κριτική από τον Τσίπρα

Έντονη κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσω Facebook δηλωσε ότι «οι υπουργοί και οι γενικοί γραμματείς παρατάχτηκαν για μια selfie με το εμβόλιο, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν αρκετά ακόμη για γιατρούς και νοσοκόμες στην πρώτη γραμμή του μετώπου και ενώ οι πολίτες πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού για να εμβολιαστούν.
Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η απόφαση να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς τους αξιωματούχους ελήφθη με απόλυτη διαφάνεια και ότι θα δημοσιευτεί ένας νέος κατάλογος με όλους τους υπαλλήλους που θα εμβολιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι προμήθειες των εμβολίων

Η Ελλάδα έλαβε περίπου 9.750 εμβόλια το Σάββατο και ο εμβολιασμός άρχισε την Κυριακή.
Μέχρι στιγμής μόνο ένα άτομο έχει αναπτύξει μια μικρή αλλεργική αντίδραση, σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Όλοι οι αρχηγοί του κόμματος της αντιπολίτευσης είτε έχουν ήδη λάβει ή θα λάβουν τις επόμενες ημέρες το εμβόλιο σε μια προσπάθεια να δείξουν την υποστήριξή τους σε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εμβολιασμό.
Μόνο ο Κυριάκος Βελόπουλος, αρχηγός του μικρότερου κόμματος Ελληνική Λύση, αρνήθηκε να το λάβει, λέγοντας ότι δεν θέλει να γίνει «ινδικό χοιρίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης