Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανησυχεί για παράταση της πανδημίας η κυβέρνηση – Βραδύτατοι οι ρυθμοί εμβολιασμού, ενδείξεις για 3ο κύμα Covid μετά τις γιορτές

Ανησυχεί για παράταση της πανδημίας η κυβέρνηση – Βραδύτατοι οι ρυθμοί εμβολιασμού, ενδείξεις για 3ο κύμα Covid μετά τις γιορτές
O γενικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο 2021 οδεύει σε αναθεώρηση
Με δεδομένο ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί του πληθυσμού θα αργήσουν να πραγματοποιηθούν (20/1/2021) και με μία κατά κοινή ομολογία καθυστέρηση εμβολιασμών των υγειονομικών ανά τη χώρα, ο γενικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι τον Ιούνιο 2021 οδεύει σε αναθεώρηση.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 9.750 εμβόλια που λάβαμε ως χώρα στις 26/12 μέχρι και στις 29 Δεκεμβρίου 2020, δεν είχαν καταναλωθεί πάνω από 4.000 εμβόλια.
Στο νοσοκομείο Σωτηρία κάποιοι υγειονομικοί δεν προσήλθαν στην ώρα τους για να εμβολιαστούν.
Αυτοί οι ρυθμοί έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενες δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τα 1080 κέντρα εμβολιασμών και το 2 εκατ. εμβολιασμούς κάθε μήνα και εκ των πραγμάτων κάνουν πολύ δύσκολο το ζήτημα των ροών εμβολιασμών σε όλη την επικράτεια.

Το πρόβλημα του σκεπτικισμού του κόσμου

Αν αναλογιστεί, μάλιστα, κανείς ότι υπάρχει ένας μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με τον εμβολιασμό από πολύ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, το εγχείρημα κρίνεται ακόμα δυσκολότερο.
Η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει μία εξαίρεση στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό, βάζοντας τα πρωτοκλασάτα στελέχη να εμβολιαστούν για συμβολικούς λόγους, ωστόσο έπεσαν θύματα ακραίας αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ για επικοινωνιακό σόου. 
Και εν τω μεταξύ, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές ανακοινώσεις τα κρούσματα ανέβηκαν στο διπλάσιο των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο ενώ και τα λύματα δείχνουν ότι στην Αττική και την Θεσσαλονίκη ο ιός είναι ενεργός και ανάμεσά μας.

Αύξηση κρουσμάτων μετά τις εορτές

Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις διεθνών λοιμωξιολόγων όπως ο Φαούτσι ή και εγχώριων όπως ο Σύψας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων να αυξηθούν τόσο τα κρούσματα ώστε να βιώσουμε το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Σε αυτό το σημείο, να υπενθυμίσουμε ότι μία κανονική ροή των εμβολιασμών προϋποθέτει να μην υπάρχει έξαρση του ιού καθώς ο εμβολιασμός κρίνεται εν μέρει αναποτελεσματικός. Και αυτό δεν θα είναι το μόνο αρνητικό σημείο.
Στον πληθυσμό, όπως φαίνεται και από τις εικόνες σε κεντρικά σημεία όλων των πόλεων, βλέπουμε μία σχετική κόπωση με τα περιοριστικά μέτρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πλέον, καταλαβαίνουν τις δυσκολίες τη μη συνεργασίας του πληθυσμού με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Κόπωση κοινωνίας και αγοράς – Φόβοι για παράταση lockdown

Στην Δυτική Αττική, μέρα παρά μέρα, έχουμε επεισόδια για το παρατεταμένο lockdown που θα ισχύσει μέχρι τις 6/1/2021.
Στην αγορά, ο τζίρος είναι μικρός και μετά το click away το Υπουργείο Ανάπτυξης σκέφτεται και νέους τρόπους να βοηθήσει το λιανεμπόριο, όπως το click in shop.
Μία έξαρση κρουσμάτων θα δοκιμάσει και πάλι την υπομονή τους καθώς το lockdown θα παραταθεί και πέρα από τις 7 του Ιανουαρίου.
Ενώ, σε αναμονή θα παραμείνουν και τα σχολεία που επηρεάζουν χιλιάδες γονείς εργαζόμενους.
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι θα ξεκινήσουν στις 8/1/2021 αλλά τώρα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα στοιχεία των κρουσμάτων μετά τις εορτές.

Τρόμος μήπως χαθεί η τουριστική χρονιά 2021

Αυτό, όμως, που τρομάζει το οικονομικό επιτελείο είναι η παράταση της πανδημίας είτε από αποτυχία του εμβολιασμού μεγάλης μερίδας του κόσμου είτε από την έξαρση των κρουσμάτων και μετά τον Ιούνιο δηλαδή να επεκταθεί και τους επόμενους μήνες.
Αυτό θα επηρεάσει την προοπτική της τουριστικής χρονιάς για το 2021 που παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να πιαστεί ο στόχος της ανάπτυξης που έχει θέσει ο Προϋπολογισμός.

Άκαιρος ο ανασχηματισμός σε αυτή τη φάση

Και μέσα σε όλα αυτά, το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φαίνεται, ανοίγει θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης με κάποιους να μιλούν για ανακοίνωση αλλαγών ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο 2021.
Το ζήτημα είναι ότι και πάλι το θέμα του ανασχηματισμού ανοίγει σε μία περίοδο που η κυβέρνηση έχει μεγάλα και ανοικτά μέτωπα και οι ρυθμοί της κανονικότητας δεν έχουν επέλθει.
Παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων, το εγχείρημα του εμβολιασμού ξεκινάει με δυσκολίες, η αγορά ζητάει άνοιγμα αγοράς και η κοινωνία έχει υποστεί μία μεγάλη κόπωση.
Παρόλο που συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε χρόνο πολιτικά και κοινωνικά ουδέτερο, δηλαδή, όχι άμεσα μέσα σε ένα δύσκολο Ιανουάριο. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, ομολογούσαν ότι σε μία τέτοια κατάσταση ποτέ δεν θα υπάρχει ουδέτερος χρόνος και δεν θα υπάρξει μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα έχει ανοίξει και εφόσον δεν κλείνει, υπάρχει η παραδοχή ότι χρειάζονται και επίκεινται αλλαγές.
Σε αυτή τη φάση, τα υπουργικά μολύβια έχουν σταματήσει και περιμένουν τον καπνό του Μαξίμου…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης