Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η διπλή έκθεση του ορκωτού στη Silk Oil και οι διαπιστώσεις για το ταμείο, τη διαχείριση καυσίμων και το going concern

Η διπλή έκθεση του ορκωτού στη Silk Oil και οι διαπιστώσεις για το ταμείο, τη διαχείριση καυσίμων και το going concern
Οι παρατηρήσεις για τις απολήψεις μετόχων αλλά και τη μη διαβεβαίωση από τη διοίκηση ότι τα στοιχεία που έλαβε ο ορκωτός είναι αξιόπιστα
Απίστευτα περιστατικά φαίνεται να συμβαίνουν γύρω από την εταιρία πετρελαιοειδών SILK OIL καθώς στο ΓΕΜΗ εμφανίζονται δύο εκθέσεις ορκωτού ελεγκτή με τη διαδικασία της ορθής επανάληψης.
Στην τελευταία έκθεση του ορκωτού λογιστή που ανέβηκε χθες το απόγευμα στο ΓΕΜΗ υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με την προηγούμενη γεγονός που γεννά ερωτηματικά.
Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπό όψιν ότι η προηγουμένη έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 25/11/ διαβιβάστηκε και σε δανείστρια τράπεζα η οποία κατά πληροφορίες είναι η Eurobank.
Της ορθής επανάληψης είχε προηγηθεί αποστολή εξωδίκων από τον ορκωτό προς την SILK OIL αλλά και το ΓΕΜΗ Δωδεκανήσου.
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες περιλαμβάνονται πολύ σοβαρές παρατηρήσεις που εγείρουν ερώτημα αν ο ορκωτός θα μπορούσε να διατυπώσει και αρνητική γνώμη ή άρνησης γνώμης.
Παρατηρήσεις σοκ
Ειδικότερα αναφέρει πως στον ισολογισμό περιλαμβάνονται εμπορικές και λοιπές απαιτήσεις 11,5 εκ ευρώ εκ των οποίων τα 5 εκ ευρώ είναι επίδικα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 6,5 εκ ευρώ δεν έχουν διεκδικηθεί ενώ δεν έχει γίνει και καμία πρόβλεψη.
Όπως δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη και για τα επίδικα. Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί δεν έχουν διεκδικηθεί τέτοια ποσά τα οποία πιθανόν να έχουν παραγραφεί.
Βέβαια τέτοιου είδους φαινόμενα δεν είναι σπάνια σε εταιρίες στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως σύνηθες να μην μπορούν να επιβεβαιωθούν τα μετρητά που βρίσκονται στο ταμείο της εταιρίας. Και στην προκειμένη περίπτωση ο ορκωτός δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει 93 χιλιάδες ευρώ ή με άλλα λόγια έλειπαν από το ταμείο 93 χιλιάδες ευρώ.
Στις παρατηρήσεις του ορκωτού περιλαμβάνονται επίσης η μη διενέργεια πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού 1,2 εκ ευρώ αλλά και το γεγονός ότι η εταιρία είναι ανέλεγκτη φορολογικά για όλες τις χρήσεις που μπορεί να ελεγχθούν από την φορολογική διοίκηση δηλαδή από το 2014.
Ωστόσο αυτό που προκαλεί σοκ είναι οι αναφορές του ορκωτού επί άλλων νομικών και κανονιστικών θεμάτων.
Και αυτό διότι αναφέρει:
Δεν υπάρχει σύστημα αξιόπιστου εσωτερικού ελέγχου αναφορικά με την αγορά την παραλαβή και την αποθήκευση των καυσίμων.
Στο λογαριασμό απαιτήσεις περιλαμβάνεται ποσό 2,65 εκ ευρώ που δόθηκε σε μέλη του ΔΣ!!! Δηλαδή κατά παράβαση του νόμου τα μέλη του ΔΣ σήκωσαν από το ταμείο 2,65 εκ ευρώ
Μολονότι ζητήθηκε αρμοδίως η εταιρία δεν μας χορήγησε την βεβαίωση «Επιστολή Παραστάσεων της Διοίκησης» η οποία πρόκειται για μια βεβαίωση που δίδεται υποχρεωτικά στους ορκωτούς και ουσιαστικά τους διασφαλίσει από τυχόν απόκρυψη ή αλλοίωση στοιχείων από τους διοικούντες.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ο ορκωτός καταλήγει και στο συμπέρασμα ύπαρξης ουσιώδους αβεβαιότητας για τη συνέχιση δραστηριότητας της εταιρίας καθώς η καθαρή της θέση είναι αρνητική και το κεφάλαιο κίνησης δεν επαρκεί για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Επισημαίνεται ότι από τις πρώτες οικονομικές καταστάσεις (25/11/2020) που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ και στις οποίες η αρίθμηση των παρατηρήσεων δεν είναι σωστή λείπουν πρώτον το έλλειμα στο ταμείο, δεύτερον οι απολήψεις των μετόχων ύψους 2,65 εκ ευρώ και η μη χορήγηση της επιστολής παραστάσεων διοίκησης.
Και καθίσταται προφανές ότι αποτελούν ιδιαίτερα ουσιώδη στοιχεία που μεταβάλλουν την εικόνα της SILK OIL απέναντι στις τράπεζες και τους προμηθευτές της που είναι εισηγμένες εταιρίες.
Βέβαια η μη χορήγηση επιστολής παραστάσεων διοίκησης αποτελεί από μόνο του αιτία έκφρασης άρνησης γνώμης πράγμα που δεν έγινε ούτε στην τελευταία έκθεση.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης