Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός, ένας χρόνος μετά: Όσα δεν γνωρίζουμε – ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το 1ο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης – Στους 1,8 εκατ. οι νεκροί

Κορωνοϊός, ένας χρόνος μετά: Όσα δεν γνωρίζουμε – ΗΠΑ: Εντοπίστηκε το 1ο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης – Στους 1,8 εκατ. οι νεκροί
Πάνω από 81 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα - Για να αποτραπεί το γ' κύμα επιδημίας στη Μ. Βρετανία, απαιτούνται 2 εκατ. εμβολιασμοί την εβδομάδα
Σε λίγες ώρες θα κλείσει ένας χρόνος από την 31η Δεκεμβρίου του 2019, που η Κίνα ενημέρωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για μια σειρά μυστηριωδών κρουσμάτων πνευμονίας, τα οποία έως τότε δεν είχαν κάποια επίσημη ονομασία.
Μέσα σε δύο εβδομάδες οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν προσδιορίσει την αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού, τον γενετικό κώδικα του.
Έκτοτε ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη αφήνοντας πίσω του περίπου 1,8 εκατομμύρια νεκρούς και περισσότερα από 81 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, χτυπώντας ανελέητα την παγκόσμια οικονομία και υγεία και επιβάλλοντας πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα στις συναθροίσεις και μετακινήσεις των ανθρώπων.
Υπό αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, η επιστημονική κοινότητα κατάφερε μέσα σε 11 μήνες που αποτελούν χρόνο - ρεκόρ να αναπτύξει τα πρώτα εμβόλια, τα οποία ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου έχουν αρχίσει να χορηγούνται σε ανθρώπους ανά τον κόσμο.
Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει συντελεστεί μέσα σε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της επιδημίας, υπάρχουν ακόμα πολλά που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν σχετικά με τον κορωνοϊό.

Τι δεν ξέρουμε ακόμα

Αν και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα εμβόλια αποτελούν αρχή του τέλους της πανδημίας, είναι πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να επισημαίνουν πως θα χρειαστούν δεκαετίες για τους ιολόγους και τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας μέχρι να κατανοήσουν τα πάντα σχετικά με τον κορωνοϊό.
Το πρώτο βασικό ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι το που και πώς δημιουργήθηκε ο ιός.
Πρόκειται για ένα ερώτημα που έχει τροφοδοτήσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καθώς η αρχική ερμηνεία ότι ο ιός σχετιζόταν με την αγορά της Wuhan όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, έχει χάσει σε ισχύ καθώς έρευνα αναφέρει πως το ένα τρίτο των πρώτων ασθενών δεν είχε άμεση σχέση με αυτήν την αγορά.
Άλλωστε υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν πως ο ιός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη από τον Δεκέμβριο του 2019, αρκετούς μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά πιστευόταν.
Το δεύτερο που δεν ξέρουμε είναι πότε ο ιός πέρασε στους ανθρώπους και εάν υπήρξε και άλλο ζώο – ενδιάμεσος, ερώτημα που ίσως δεν απαντηθεί ποτέ.
Μια τρίτη παράμετρος για την οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, είναι γιατί ο ιός επηρεάζει κάποιους ανθρώπους περισσότερο από άλλους, γιατί κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν περισσότερο και για μήνες από συμπτώματα του κορωνοϊού καθώς και γιατί οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν πιο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες.
Ένα τέταρτο μεγάλο αναπάντητο ερώτημα, είναι πόσο καιρό διαρκεί η ανοσία κάποιου ανθρώπου που έχει μολυνθεί και έχει αναρρώσει από τον ιό ενώ το ίδιο ερώτημα υπάρχει και για την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια.
Και ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως και το πώς ακριβώς μεταδίδεται ο ιός, αν δηλαδή γίνεται μέσω των σταγονιδίων ύστερα από βήχα, φτάρνισμα ή και μέσω αερολυμάτων κάτι που σημαίνει ότι τα σταγονίδια παραμένουν αρκετή ώρα στον αέρα και διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, το μεγάλο ερώτημα των επιστημόνων, είναι το πότε θα τελειώσει αυτή η πανδημία καθώς εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 81.767.775 και οι νεκροί σε 1.784.379
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 19.468.771 και σε νεκρούς με 337.210
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 191.570 και τρίτη σε κρούσματα με 7.504.833
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 148.153 και τέταρτο το Μεξικό με 122.855
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Ιταλία με 72.370 νεκρούς και στην έκτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 71.217 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 3.047.335, πέμπτη η Γαλλία με 2.619.616 και έκτο το Ηνωμένο Βασίλειο με 2.336.688
- Έβδομη η Τουρκία με 2.162.775 κρούσματα και όγδοη η Ιταλία με 2.056.277
- Ένατη η Ισπανία με 1.879.413 και δέκατη η Γερμανία με 1.672.643
Image
Von der Leyen (ΕΕ): Ανακοίνωσε την αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer/Biontech

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι 27 χώρες-μέλη θα έχουν επομένως 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, πρόσθεσε η Ursula Von der Leyen.
Όπως έγραψε στην ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν: «αποφασίσαμε να αγοράσουμε 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, που ήδη χρησιμοποιείται για τον εμβολιασμό των πολιτών σε όλη την ΕΕ.
Ως εκ τούτου θα έχουμε 300 εκατ. δόσεις αυτού του εμβολίου, που έχει αξιολογηθεί ως ασφαλές και αποδοτικό.
Περισσότερα εμβόλια θα ακολουθήσουν».

ΗΠΑ: Εντοπίστηκε κρούσμα μολυσμένο από τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό της Μεγάλης Βρετανίας
 
Εντοπίστηκε την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού, σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο.
Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό εργαστήριο επιβεβαίωσε και ενημέρωσε το CDC για την υπόθεση.
Πρόκειται για άντρα 20 ετών, που τελεί σε απομόνωση.
Η προκαταρκτική ανάλυση του μεταλλαγμένου στελέχους, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποδηλώνει ότι ο μεταλλαγμένος κορωνοϊό μπορεί να ευθύνεται για την πρόσφατη αύξηση των περιπτώσεων στη Βρετανία.
Το νέο στέλεχος, που αναφέρεται ως SARS-CoV-2 VUI 202012/01 στην επιστημονική κοινότητα, θα μπορούσε να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Βoris Johnson.
Το CDC είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι το νέο στέλεχος θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως η ανακάλυψη του στελέχους στη Βρετανία προκάλεσε το κλείσιμο των συνόρων σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία, καθώς και σε χώρες εκτός της γηραιάς ηπείρου.
Από την άλλη, η κυβέρνηση Trump δεν σκοπεύει να επιβάλει ελέγχους Covid-19 για επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια των ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.

ΗΠΑ: Γεμίζουν τα νοσοκομεία με ασθενείς covid – Μαύρος ο Δεκέμβριος, στους 335.000 οι νεκροί

Εκτός ελέγχου παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου οι νεκροί προσεγγίζουν τους 335.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 19,3 εκατομμύρια.
Και ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς όπως άλλωστε δείχνουν και οι εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο «έσπασαν» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες από 121.000.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καλιφόρνια, η οποία έχει εξελιχθεί στη νέα μεγάλη εστία της επιδημίας σε αυτή το β’ κύμα της επιδημίας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολο τους.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες στις νότιες περιοχές της Πολιτείας, αναφέροντας πως χθες 29/12 θα ανακοινωθούν και επίσημα οι νέοι περιορισμοί για τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως εκατομμύρια πολιτών στην Καλιφόρνια είναι υποχρεωμένα να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν ταξίδια και μετακινήσεις, με εξαίρεση μόνο την πρόσβαση σε τρόφιμα, σε φάρμακα και σε σωματική άσκηση.
Πέρα πάντως από την Καλιφόρνια, ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο πιο θανατηφόρος μήνας από την έναρξη της πανδημίας για τις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 63.000 Αμερικάνοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 26 ημέρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια όλου του Νοεμβρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 36.964 θάνατοι.
Παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα και ότι αναμένεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές.
Image
Ρωσία: Δραματική αναθεώρηση προς τα πάνω των νεκρών από κορωνοϊό – Τουλάχιστον 186.000

Σε δραματική αναθεώρηση του αριθμού των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού προχώρησε η Ρωσία, η οποία παραδέχεται πως τουλάχιστον 186.000 Ρώσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό.
Σημειώνεται πως ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος του επίσημου αριθμού των θυμάτων, ο οποίος κυμαίνεται στους 55.000.
Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Παράλληλα αναφέρει ότι «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο «οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός».
Συνεπώς, και όπως είπε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδια για θέματα υγείας, λίγο περισσότεροι από 186.000 θάνατοι αποδίδονται στον κορωνοϊό.
Ο αριθμός αυτός φέρνει τη Ρωσία στην Τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.
Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.
Σημειώνεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου Sputnik V άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Μαζικοί εμβολιασμοί εν μέσω περιορισμών στην Ευρώπη – Δεν αποκλείει τρίτο εθνικό lockdown η Γαλλία

Εν μέσω επιφυλάξεων των πολιτών για τα εμβόλια αλλά και περιοριστικών μέτρων λόγω της ραγδαίας διασποράς του ιού, πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη, οι οποίοι άρχισαν την Κυριακή 27/12 στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ, αν και είχαν ήδη προηγηθεί από το Σάββατο 26/12 Γερμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει συμβόλαια με σειρά φαρμακευτικών εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Pfizer και BioNTech, Moderna και AstraZeneca, για περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις και έχει θέσει στόχο να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικες το 2021.
Ωστόσο, οι έρευνες καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα διστακτικότητας στον εμβολιασμό σε χώρες από τη Γαλλία έως την Πολωνία, με πολλούς να χρησιμοποιούν ως αιτιολογία ότι, τα εμβόλια χρειάζονται δεκαετίες για να παρασκευαστούν και όχι μόνο μερικούς μήνες.
Η στάση αυτή των πολιτών προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις κυβερνήσεις καθώς θεωρείται αδύνατο να εξαλειφθεί η πανδημία, αν δεν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Έως τότε μόνη λύση είναι τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown, τα οποία όμως με τη σειρά τους πλήττουν την οικονομία και την κοινωνία.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Γαλλία δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός τρίτου εθνικού lockdown εφόσον τα κρούσματα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται μετά τις γιορτές.
Σημειώνεται πως στη Γαλλία τέθηκε από τις 15/12 σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί ενώ διατηρούνται έως τις 7/1 μια σειρά από περιοριστικά μέτρα που αφορούν θέατρα, μουσεία, κινηματογράφους και άλλους χώρους πολιτισμού.
Ήδη Γερμανία και Ολλανδία είναι σε καθολικό, αυστηρό lockdown από τις 16/12 και που θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, ενώ η Ιταλία από προχθές 28/12 πέρασε ξανά σε «πορτοκαλί» ζώνη όπου και θα παραμείνει έως και τις 30/12, κάτι που σημαίνει πως θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.
Image
Μ. Βρετανία: Για να αποφευχθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας, πρέπει να εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες την εβδομάδα

Για να αποφευχθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, θα πρέπει να εμβολιάζονται 2 εκατομμύρια άτομα την εβδομάδα αναφέρει μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών στο Λονδίνο.
«Το πιο αυστηρό σενάριο που θέλει την Αγγλία σε επίπεδο συναγερμού 4, με τα σχολεία κλειστά τον Ιανουάριο και με 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς την εβδομάδα, είναι το μόνο σενάριο που μπορεί να μειώσει την πίεση στις ΜΕΘ κάτω από τα επίπεδα που είδαμε κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος.
Ελλείψει ουσιαστικής διάθεσης εμβολίων, τα κρούσματα, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, οι θάνατοι ενδεχομένως να ξεπεράσουν το 2021 αυτά που κατεγράφησαν το 2020» αναφέρει η επιστημονική μελέτη, η οποία υποστηρίζει πως εάν γίνονται 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί την εβδομάδα, εκτιμάται πως αυτό θα έχει πολύ πιο σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η πρόσφατη ανακάλυψη της μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, που σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση αυξάνει κατά 70% τη μεταδοτικότητά του, είχε ως συνέπεια να εφαρμοστούν ιδιαίτερα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο Λονδίνο και στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας και να μην χαλαρώσουν τα μέτρα για την περίοδο των Χριστουγέννων, όπως προγραμματιζόταν.
Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι η Μ. Βρετανία πολύ σύντομα θα εγκρίνει και το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ εκτιμάται ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech περίπου 600.000 Βρετανοί.

Ραγδαία αποκλιμάκωση στην Ινδία – Το τελευταίο 24ωρο τα λιγότερα κρούσματα από τον Ιούνιο

Ραγδαία αποκλιμάκωση της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφει η Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε μόλις 16.432 κρούσματα, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 16.432 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των κρουσμάτων να υπολογίζεται σε 10.224.303.
Ο απολογισμός αυτός είναι ο χαμηλότερος που ανακοινώνεται από την 24η Ιουνίου.
Ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων υποχώρησε κάτω από το επίπεδο των 20.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες, την περασμένη Κυριακή 27/12.
Παράλληλα, 252 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν με το σύνολο των θυμάτων να υπολογίζεται σε 148.153.
Ωστόσο, και παρά τα αισιόδοξα αυτά μηνύματα, ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός έξι κρουσμάτων του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται έως και 70% πιο μολυσματικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι έξι ταξιδιώτες, που επέστρεψαν στη χώρα της Ασίας τις τελευταίες εβδομάδες από τη Βρετανία, έχουν τεθεί σε απομόνωση, όπως και οι «στενές επαφές τους».
Τα «ενεργά» κρούσματα μειώθηκαν στα 268.581, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 280.000 για πρώτη φορά έπειτα από μήνες.

Πρεμιέρα εμβολιασμών κατά της covid χθες 29/12 στην Αργεντινή με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik

Πρεμιέρα εμβολιασμών κατά της covid χθες Τρίτη 29/12 στην Αργεντινή.
Οι αρχές έχουν ήδη εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ενώ η Αργεντινή έχει ήδη προμηθευτεί λίγο περισσότερες από 300.000 δόσεις του εμβολίου, το οποίο και αυτό χορηγείται σε δύο δόσεις σε διάστημα 21 ημερών, με την αποτελεσματικότητα του να ξεπερνά το 91%.
Όπως έχει γίνει γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 315.000 αιτήσεις από πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν.
Εξακόσια κέντρα εμβολιασμού θα λειτουργήσουν στο Μπουένος Άιρες, ενώ στην πρώτη φάση της εκστρατείας ανοσοποίησης, θα εμβολιαστούν μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικοί και αστυνομικοί, οι άνω των 60 ετών και πολίτες από 18 ως 59 ετών με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.216 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 1.590.513.
Παράλληλα, άλλοι 218 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 42.868 νεκρούς.
Την ίδια στιγμή, στο κόκκινο παραμένουν Βραζιλία και Μεξικό.
Στη Βραζιλία, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.548 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 431 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 191.570 νεκρούς επί συνόλου τουλάχιστον 7,5 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Στο Μεξικό, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.996 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα άλλοι 429 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 122.855 επί συνόλου 1.389.430 μολύνσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης