Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών - Εντολή να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στον πτωχευτικό κώδικα

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με τις διοικήσεις των τραπεζών - Εντολή να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στον πτωχευτικό κώδικα
Το ξεκάθαρο μήνυμα των θεσμών και η υπόσχεση των τραπεζιτών
Χωρίς καμία μεταβολή θα τηρηθούν χωρίς παρεγκλίσεις  οι ημερομηνίες εφαρμογής του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα.
Αυτό ήταν το  μήνυμα που εξεπεμψε χθες σε έκτακτη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς του διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αυτό ακριβώς το αντικείμενο.
Στη σύσκεψη μετείχαν και οι άλλοι αρμόδιοι με το θέμα φορείς.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους τραπεζίτες να στηρίξουν με κάθε τρόπο το χρονοδιάγραμμα "βάζοντας πλάτη" στην εφαρμογή της "Δεύτερης Ευκαιρίας" και οι ίδιοι υποσχέθηκαν πως θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η τήρηση των ημερομηνιών αποχτά ιδιαίτερη σημασία καθώς οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει προς την ελληνική κυβέρνηση  ότι καμία άλλη καθυστέρηση δεν πρέπει να υπάρξει στο συγκεκριμένο αυτό θέμα με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αν ο Πτωχευτικός Κώδικας βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.
Kάποιες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια καθυστέρηση μπορεί ενδεχομένως και να αναβάλει την εκταμίευση των προκαταβολών από το κοινοτικό Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο έχει κατατμηθεί σε δύο δόσεις:

- H εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα για τις επιχειρήσεις που θα λάβει χώρα την 1η Μαρτίου.
Η εφαρμογή απαιτεί την έκδοση 15 περίπου κοινών υπουργικών αποφάσεων ΚΥΑ που θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τότε από τα συναρμόδια υπουργεία, γραμματείες, Τράπεζα της Ελλάδος.
Η εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις επιχειρήσεις φαίνεται να αποτελεί βήμα βατό για τράπεζες και κυβέρνηση καθώς προϋπάρχει η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού η οποία είχε λειτουργήσει κατά το πρόσφατο παρελθόν.
- Αλλες τόσες ΚΥΑ απαιτείται να έχουν εκδοθεί ως την 1η Ιουνίου οπότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ο Κώδικας τόσο στους ιδιώτες όσο και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Εδώ είναι που πρέπει οι χρόνοι να τρέξουν και να δημιουργηθεί το πλαίσιοκαι η πλατφρόρμα για την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε αυτές τις κατηγορίες όπου δεν προύπήρχε ανάλογη διαδικασία.
Εδώ είναι που χρειάζεται και η συνεργασία των τραπεζών.
Σε αυτό το σημείο εστιάζει και το πρόβλημα που εξέφρασαν σε προγενέστερους χρόνους οι τράπεζες καθώς μέχρι τα τώρα δεν υπήρχε τυποποιημένη διαδικασία για τους ιδιώτες.
Ωστόσο μέχρι τις 11 Ιανουρίου που θα εμφανιστούν οι θεσμοί, θεωρείται επιβεβλημένη η παρουσίαση σχετικής προόδου στο θέμα αλλά και η επαναδέσμευση της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρχουν παγεγκλίσεις χρονικές ή άλλες.

Το αντιστάθμισμα προς τις τράπεζες

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν ως σημαντική βοήθεια το πρόγραμμα Γέφυρα Ι για τους ιδιώτες και το αντίστοιχο Γέφυρα ΙΙ για τις επιχειρήσεις. Αυτό το δεύτερο πρόγραμμα η κυβέρνηση αναμένεται να το φέρει προς μια κατ' αρχήν έγκριση στους θεσμούς όταν αυτοί θα αφιχθούν τον Ιανουάριο όπου ξεκινάει και πάλι η διαδικασία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Τα δύο αυτά προγράμματα επιδοτούν δόσεις δανείων και με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται να γίνουν NPEs δάνεια που θα μπορούσαν να εμφανίσουν καθυστερήσεις  στην αποπληρωμή μετά την έξοδό τους από τα μορατόρια .
Οι θεσμοί θα δώσουν έμφαση σημαντική και σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς οι οποίοι βρίσκονται σε στάση στο πλαίσιο μη λειτουργίας των δικαστηρίων.
Συγχρόνως θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα τα οποία αφορούν στο Νόμο Κατσέλη και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την  ανανέωση των στοιχείων όσων υπερήμερων δανειοληπτών έχουν καταθέσει αίτηση και έχει οριστεί δικάσιμος.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης