Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το 2020 σε 8 γραφήματα - Κορωνοϊός, ανεργία, Trump και νεκροί στο επίκεντρο

Το 2020 σε 8 γραφήματα - Κορωνοϊός, ανεργία, Trump και νεκροί στο επίκεντρο
Αυτό που διαμοιράστηκε περισσότερο, ήταν το πως εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός
Η πανδημία του κορωνοϊού αύξησε δραματικά τη χρήση δεδομένων και γραφημάτων.
Στην πραγματικότητα, τα γραφήματα αποτελούν τακτικό μέρος των ειδήσεων εδώ και δεκαετίες - αλλά κυρίως σε υποστηρικτικό ρόλο.
Φέτος, κάτι διαφορετικό συνέβη, σύμφωνα με τους Financial Times: τα διαγράμματα ήταν η ιστορία.
Τα δεδομένα και τα γραφικά αποτέλεσαν τη βάση για πολλές από τις πιο σημαντικές ιστορίες της χρονιάς, από την εξάπλωση του Covid-19 έως την αύξηση των υπερβολικών θανάτων και τα εκατομμύρια που έχασαν τη δουλειά τους.
Γι' αυτό το λόγο, η ομάδα των FT, συνόψισε τα γραφήματα που έδειξαν πόσο άλλαξε ο κόσμος το 2020.

Κατανοώντας τον κορωνοϊό

Είναι δύσκολο να διαλέξεις ένα γράφημα που συνοψίζει τη χρονιά.
Ωστόσο, αυτό που διαμοιράστηκε περισσότερο, ήταν το πως εξαπλώνεται και μεταλλάσσεται ο κορωνοϊός:
Graphics showing how scientists can track down genetic mutations in the coronavirus
Ο οικονομικός αντίκτυπος

Με την εξάπλωση της πανδημίας όμως, οι επιστήμονες έπρεπε να σχηματοποιήσουν και τον μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας, ειδικά όταν οι περισσότερες οικονομίες εισήλθαν σε σκληρά lockdown.
Μία από τις κυριότερες επιπτώσεις ήταν η αύξηση της ανεργίας.
Chart showing hoe US unemployment claims surged to unprecedented levels in 2020. Pre-pandemic, the biggest historical weekly claim was 695,000 in October 1982. In the week of March 30 2020, the figure was 6.867 million
Ένα δεύτερο πλήγμα για τους νέους εργαζόμενους

Μεταξύ αυτών που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι νεότεροι εργαζόμενοι - millennials και Gen Z - πολλοί από τους οποίους είχαν για δεύτερη φορά σε λίγο πάνω από μια δεκαετία βιώσει μια οικονομική κρίση.
Στις ΗΠΑ, περισσότερο από το ένα τέταρτο των κάτω των 25 ετών έχασαν τις δουλειές τους εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Chart showing how millions of young Americans have lost jobs in the pandemic
Υποτιμώντας τον Trump

Για δεύτερη φορά σε δύο προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι δημοσκοπήσεις και οι προβλέψεις δέχτηκαν σκληρή κριτική αφού υποτιμούσαν την υποστήριξη του Donald Trump.
Το 2016, δημοσκοπήσεις έδειξαν λανθασμένα ότι η Hillary Clinton κέρδισε τον Λευκό Οίκο.
Φέτος, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν το αποτέλεσμα σωστά - νίκη για τον Joe Biden, ωστόσο υποτίμησαν για άλλη μια φορά το ποσοστό του Trump, ιδιαίτερα στο Μίσιγκαν, την Πενσυλβανία και το Ουισκόνσιν.
Chart showing how polling in battleground states of the 2020 US presidential election consistently underestimated Trump’s support
Πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε παγκοσμίως

Δρακόντια lockdown, περιορισμοί στην κίνηση και προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του Covid-19 οδήγησαν σε μια απρόβλεπτη παρενέργεια: καθαρότερους ουρανούς.
Τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, ένας ρύπος που συνδέεται με τα αυτοκίνητα, μειώθηκαν δραματικά παγκοσμίως.
Με τις αεροπορικές εταιρείες να καθηλώνουν τους στόλους τους και να κλείνουν οι βιομηχανίες οι αλλαγές ήταν τρομακτικές.
A series of maps showing how lockdowns of 2020 improved air quality. The maps show reduced nitrogen dioxide pollution across many major cities of the world compared with a year earlier
Επικοινωνώντας στην εποχή του Covid

Όταν εκατομμύρια έκαναν μια σχεδόν ολονύκτια στροφή στην εργασία από το σπίτι, μετατρέποντας τους πάγκους της κουζίνας σε σταθμούς εργασίας, πολλοί άνθρωποι άρχισαν να επαναξιολογούν το περιβάλλον διαβίωσης.
Τα ακριβά ή μικρότερα ακίνητα σε μεγαλύτερες πόλεις ήταν ακόμη προτιμότερα από την αξία για τα χρήματα ή τον χώρο που αποκτήθηκε στα προάστια ή πέραν αυτών;
Η απάντηση ήρθε αρκετά γρήγορα.
Καθώς το πρώτο lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο αιρώταν σταδιακά, η ζήτηση αυξήθηκε για ακίνητα στο βόρειο τμήμα της χώρας και τις ζώνες μεταφοράς που διασχίζουν το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Λονδίνο και τα μεγάλα αστικά κέντρα στη Σκωτία, τη Γλασκόβη και το Εδιμβούργο.
Map showing higher demand for commuter belt properties in the UK, contrasting with lower demand in London, particularly in the west of London
Ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας

Οι «υπερβολικοί θάνατοι» έγιναν ένας τρομερά γνωστός όρος καθώς ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με το Covid αυξήθηκε τόσο γρήγορα που οι χώρες δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τον αριθμό των σωμάτων στα νεκροτομεία τους.
Μόνο τον Απρίλιο, υπήρχαν 150.000 περισσότεροι θάνατοι από ό, τι συνήθως στις ΗΠΑ, την Ιταλία, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία.
Αφού υποχώρησαν αυτές οι θλιβερές εικόνες της άνοιξης, υπήρχε η αίσθηση ότι το χειρότερο θα μπορούσε να έχει τελειώσει.
Τα στοιχεία θνησιμότητας επέστρεψαν στο φυσιολογικό το καλοκαίρι και, στη συνέχεια, η φθινοπωρινή ιογενής ανάκαμψη στην Ευρώπη φάνηκε να είναι λιγότερο θανατηφόρα από το πρώτο κύμα.
Όμως αυτή η αισιοδοξία έχει αντιστραφεί.
Οι θάνατοι έχουν αυξηθεί ξανά σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης καθώς ξεκινάει ο χειμώνας, συμπεριλαμβανομένων των σημείων που μόλις επηρεάστηκαν την άνοιξη.
Chart showing the Covid death toll looks set to continue climbing into 2021
Η απειλή για τη Δημοκρατία

Παρόλο που είναι μοναδικό με πολλούς τρόπους, πολλές από τις τάσεις που είδαμε φέτος ήταν αναγνωρίσιμες εδώ και αρκετό καιρό.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά είναι η αυξανόμενη δυσπιστία στην κυβέρνηση και τη δημοκρατική διαδικασία.
Η δυσαρέσκεια στη Δημοκρατία έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των 25 ετών στις προηγμένες οικονομίες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2020 από το Κέντρο για το Μέλλον της Δημοκρατίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Οι ερευνητές βασίστηκαν τα ευρήματά τους στις απόψεις 4 εκατομμυρίων ανθρώπων σε χιλιάδες έρευνες - όχι ένα αμελητέο μέγεθος δείγματος.
Chart showing how in English speaking democracies, there has been rising dissatisfaction with democracy since the global financial crisis, unlike in Asian democracies where dissatisfaction has been generally falling (with the exception of Japan)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης