Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές χωρίς να έχουν παραλάβει συγγράμματα;

ΣΥΡΙΖΑ σε Κεραμέως: Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές χωρίς να έχουν παραλάβει συγγράμματα;
Ερώτηση 36 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Τις διαρκείς καθυστερήσεις της κυβέρνησης στη διανομή των ακαδημαϊκών συγγραμμάτων επισημαίνουν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.
Απευθυνόμενοι στη Νίκη Κεραμέως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για πρωτοφανή φαινόμενα σε βάρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των φοιτητών, οι οποίοι ενδέχεται να εξεταστούν χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα.
Τονίζουν επίσης πως ενώ τα ΑΕΙ λειτουργούν αποκλειστικά με τηλεκπαίδευση και οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι κλειστές, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να στερήσει τα συγγράμματα από τους φοιτητές κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης την 11η Ιανουαρίου του 2021.
Δηλαδή, την ημέρα που ξεκινά η εξεταστική περίοδος σε πολλά πανεπιστήμια.

Γυρίζει χρόνια πίσω το ρολόι

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπουργείο Παιδείας αναγκάζει τους φοιτητές να ανταπεξέλθουν με τις προσωπικές τους σημειώσεις ή να αγοράσουν τα συγγράμματα, γυρίζοντας πολλά χρόνια πίσω το ρολόι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν και κατά το προηγούμενο εξάμηνο, όταν η κυβέρνηση μετακύλισε το βάρος της παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι ανέλαβαν το κόστος χωρίς να αποζημιωθούν.
Τέλος, οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία και εσκεμμένη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων προς όφελος των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ καλούν την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως να επιλύσει το πρόβλημα δίχως άλλες καθυστερήσεις.

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

«Ερώτηση Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα : Πώς θα εξεταστούν οι φοιτητές των Πανεπιστημίων της χώρας χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους τα προβλεπόμενα ακαδημαϊκά συγγράμματα;

Διανύοντας τον τελευταίο μήνα πριν την εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας βρίσκονται μπροστά στο ενδεχόμενο να δώσουν εξετάσεις χωρίς να έχουν παραλάβει τα προβλεπόμενα συγγράμματα.
Τα επιστημονικά συγγράμματα αποτελούν, όμως, αυτονόητα μια εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, ώστε να αποτελεί σημαντικό ρήγμα στην ομαλή εξέλιξή της η μη διάθεσή τους. Επιπλέον αποτελεί και σημαντικό πλήγμα για το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, αφού υποβαθμίζεται έτσι η ποιότητα σπουδών και περιστέλλεται σημαντικά η μετάδοση της ακαδημαϊκής γνώσης, που αποτελεί και τον ιδρυτικό σκοπό των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ενδεικτικές της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές είναι οι επιστολές της Πρωτοβουλίας Νέων και των Φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και δηλώσεις φοιτητών σε διάφορα επαρχιακά μέσα ενημέρωσης.
Οι φοιτητές αναφέρουν πως εξαρχής υπήρξε καθυστέρηση όσον αφορά στη διαδικασία παράδοσης των συγγραμμάτων αφού ως καταληκτική ημερομηνία δήλωσης ορίστηκε η 22α Νοεμβρίου, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία παράδοσης ορίστηκε η 11η Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία ξεκινάει η εξεταστική περίοδος σε αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ανάγκη άμεσης παράδοσης των συγγραμμάτων

Ως εκ τούτου, οι φοιτητές κάνουν λόγο για την ανάγκη άμεσης παράδοσης των συγγραμμάτων, καθώς αυτή αποτελεί τη μόνη δυνατότητα του μέσου σπουδαστή να επιτύχει στις εξετάσεις, λόγω της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξαιτίας του covid – 19, γεγονός που δυσκόλεψε ιδιαίτερα την παρακολούθηση των μαθημάτων και την πρόσβαση στη διδακτέα ύλη.
Χωρίς συγγράμματα είναι αναγκασμένοι, δηλαδή, οι φοιτητές να προετοιμαστούν μόνο από τις σημειώσεις που μπορεί να έχουν διαθέσιμες για κάθε μάθημα ή ακόμη να αγοράσουν τα συγγράμματα.
Κάνουν λόγο εν συνεχεία οι φοιτητές για μία κατάσταση που δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά είχε επαναληφθεί και στο εαρινό εξάμηνο, γεγονός που έπρεπε να καθιστά πλέον ευχερέστερη την αντιμετώπισή του.
Όμως, ούτε και κατά το εαρινό εξάμηνο δόθηκε λύση από την Κυβέρνηση και το βάρος της παράδοσης σήκωσαν οι εκδοτικοί οίκοι αναλαμβάνοντας το κόστος της αποστολής των συγγραμμάτων στους μαθητές, χωρίς να αποζημιωθούν για αυτό τελικά.
Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, που είναι η δημόσια και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, περιλαμβάνουσα και την χορήγηση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.
Η μη έγκαιρη χορήγησή τους αποτελεί αδιαμφισβήτητα προσβολή αυτού του με συνταγματική διάσταση δικαιώματος, υποβαθμίζοντας την διαδικασία παραγωγής επιστημονικής γνώσης, επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστη την ελληνική οικογένεια που αντιμετωπίζει την δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία και οδηγώντας τους νέους που έχουν την οικονομική δυνατότητα στο δρόμο της επιλογής ενός πανεπιστημίου του εξωτερικού.

Αδιαφορεί

Για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται να αδιαφορεί για την νεολαία της χώρας μας, καθώς η αρμόδια Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στις επιστολές των φοιτητών και να δρομολογήσει τη λύση ενός σημαντικού προβλήματος άμεσα.
Εξάλλου μια πρωτοβουλία ευθύνης από εκατοντάδες φοιτητές δεν συνάδει με το κυβερνητικό αφήγημα για τους απείθαρχους και ανεύθυνους νέους.

ΕΠΕΙΔΗ το χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές συμπίπτει ως προς την καταληκτική ημερομηνία παράδοσης με την έναρξη της εξεταστικής περιόδου σε πολλά τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΕΠΕΙΔΗ είναι sine qua non προϋπόθεση της ορθής προετοιμασίας του φοιτητή ως προς την συμμετοχή του στην ακαδημαϊκή διαδικασία και την εξεταστική περίοδο η διάθεση των προβλεπόμενων επιστημονικών συγγραμμάτων.

ΕΠΕΙΔΗ βρίσκεται στον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος που απορρέει από το αρ 16 του Συντάγματος η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων στους φοιτητές προς διασφάλιση της απρόσκοπτης και ολοκληρωμένης συμμετοχής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΕΠΕΙΔΗ η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε και στο εαρινό εξάμηνο χωρίς να διευθετηθεί και τότε από το Υπουργείο Παιδείας, μετακυλίοντας το κόστος της διανομής κατά τρόπο απαράδεκτο στους εκδοτικούς οίκους, χωρίς τη μέχρι σήμερα αποζημίωση αυτών.

ΕΠΕΙΔΗ ήδη έχει καθυστερήσει πολύ η διανομή των συγγραμμάτων, ενώ και η αναστολή λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων καθιστά ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των φοιτητών στην διδακτέα ύλη

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί η υπουργός ώστε χωρίς άλλη καθυστέρηση να γίνει η παράδοση των συγγραμμάτων στους φοιτητές;
2. Έχει μετακυλήσει ξανά η Υπουργός το βάρος της παράδοσης στους εκδοτικούς οίκους, που ήδη φορτώθηκαν ένα τεράστιο κόστος κατά την παράδοση των συγγραμμάτων κατά το προηγούμενο (εαρινό) εξάμηνο;».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης