Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ - Στο -0,22% ο S&P 500

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στο πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ  - Στο -0,22% ο S&P 500
Εμβόλια και νέο πακέτο στήριξης στηρίζουν την αισιοδοξία για ανάκαμψη το 2021
Υποχώρησαν οι δείκτες της Wall Street, καθώς το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης προσέκρουσε, για άλλη μία φορά, στην αντίσταση της αμερικανικής Γερουσίας, που έβαλε φρένο στις προσδοκίες για αύξηση των άμεσων μεταβιβαστικών πληρωμών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά από τα 600 δολ. στα 2.000 δολ. σε εβδομαδιαία βάση.
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαπραγματεύτηκε στις 30.335 μονάδες (-0,22%).
Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,22%, στις 3.727 μονάδες.
Στις 12.850 μονάδες έκλεισε ο τεχνολογικός Nasdaq (-0,38%).
Ο VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - αυξήθηκε στις 23,63 μονάδες.
Ο όγκος συναλλαγών είναι περιορισμένος εν όψει της Πρωτοχρονιάς.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing σημειώνει άνοδο 1,2%, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση τoυ 737 Max μετά από σχεδόν δύο χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, μετά την υπογραφή του από τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας Donald Trump, ο οποίος είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως την αύξηση των επιδομάτων προς τους Αμερικανούς πολίτες, το νομοσχέδιο με τα αυξημένα επιδόματα πέρασε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο προσέκρουσε στη Γερουσία.
Οι Ρεπουμπλικανοί εμμένουν στην αρνητική θέση τους για τα μέτρα ελάφρυνσης των αμερικανικών νοικοκυριών, διότι θεωρούν πως θα υπάρξει αναγκαστικά αύξησης των φορολογικών συντελεστών.
Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, ανακοίνωσε ότι έχει παρατείνει την ημερομηνία λήξης για το Πρόγραμμα Δανεισμού Main Street κατά οκτώ ημέρες για να διαχειριστεί μια σειρά αιτήσεων που υποβλήθηκαν αφού η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι τερματίζει την πιστωτική διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης.
Η παράταση, την οποία η Fed είπε ότι εγκρίθηκε από τον Mnuchin, θα δώσει στην κεντρική τράπεζα τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία και χρηματοδότηση δανείων που υποβλήθηκαν στην πύλη δανειστών στις ή πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.

Στο μέτωπο της πανδημίας ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου, καθώς οι νεκροί προσεγγίζουν τους 335.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 19,3 εκατομμύρια.
Και ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν ήδη εμβολιαστεί, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς όπως άλλωστε δείχνουν και οι εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία, οι οποίες το τελευταίο 24ωρο «έσπασαν» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, καθώς αναφέρθηκαν περισσότερες από 121.000.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καλιφόρνια, η οποία έχει εξελιχθεί στη νέα μεγάλη εστία της επιδημίας σε αυτή το β’ κύμα της επιδημίας, όπου οι κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολο τους.
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Gavin Newsom υποστήριξε ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η παράταση των περιοριστικών μέτρων για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες στις νότιες περιοχές της Πολιτείας, αναφέροντας πως σήμερα 29/12 θα ανακοινωθούν και επίσημα οι νέοι περιορισμοί για τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως εκατομμύρια πολιτών στην Καλιφόρνια είναι υποχρεωμένα να παραμένουν σπίτι και να αποφεύγουν ταξίδια και μετακινήσεις, με εξαίρεση μόνο την πρόσβαση σε τρόφιμα, σε φάρμακα και σε σωματική άσκηση.
Πέρα πάντως από την Καλιφόρνια, ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ο πιο θανατηφόρος μήνας από την έναρξη της πανδημίας για τις ΗΠΑ, καθώς περισσότεροι από 63.000 Αμερικάνοι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 26 ημέρες.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια όλου του Νοεμβρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 36.964 θάνατοι.
Παρά την αισιοδοξία που καλλιεργεί η έναρξη των εμβολιασμών, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα και ότι αναμένεται μια νέα έξαρση κρουσμάτων μετά τις γιορτές.

Παράταση έως 8/1 στο πρόγραμμα Main Street της Fed, λόγω υψηλής ζήτησης

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, ανακοίνωσε ότι έχει παρατείνει την ημερομηνία λήξης για το Πρόγραμμα Δανεισμού Main Street κατά οκτώ ημέρες για να διαχειριστεί μια σειρά αιτήσεων που υποβλήθηκαν αφού η κυβέρνηση Trump δήλωσε ότι τερματίζει την πιστωτική διευκόλυνση έκτακτης ανάγκης.
Το πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που χρειάζονται πίστωση για να ξεπεράσουν την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 8 Ιανουαρίου 2021 αντί να κλείσει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, όπως ανακοίνωσε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin το Νοέμβριο.
Η παράταση, την οποία η Fed είπε ότι εγκρίθηκε από τον Mnuchin, θα δώσει στην κεντρική τράπεζα τον απαιτούμενο χρόνο για την επεξεργασία και χρηματοδότηση δανείων που υποβλήθηκαν στην πύλη δανειστών στις ή πριν από τις 14 Δεκεμβρίου.
Το πρόγραμμα αποδείχθηκε ένα από τα πιο δύσκολα για την Fed ανάμεσα στα προγράμματα έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε για να υποστηρίξει την οικονομία και τις πιστωτικές αγορές νωρίτερα αυτό το έτος.
Καθιέρωσε την Fed ως πιστωτή στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεων σε αντίθεση με τον παραδοσιακό της ρόλο ως backstop στις χρηματοπιστωτικές αγορές και δανειστής της τελευταίας ανάγκης σε τράπεζες και εταιρείες της Wall Street.
Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της συμμετοχής που ήταν σχεδόν ανύπαρκτη στους πρώτους μήνες, η Fed τροποποίησε το πρόγραμμα αρκετές φορές, μειώνοντας το ελάχιστο μέγεθος δανείου στα 100.000 δολάρια και ανοίγοντας την πόρτα σε μη κερδοσκοπικές ομάδες.
Το πρόγραμμα - αρχικά ανακοινώθηκε ως διευκόλυνση 600 δισ. δολαρίων - δημιούργησε μόλις 5 δισ. δολάρια δάνεια τους πρώτους πέντε μήνες του.
Αλλά από την ανακοίνωση του τερματισμού της από τον Mnuchin, οι όγκοι έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Fed.
Από τις 23 Δεκεμβρίου, υπήρχαν δάνεια 14,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διευκόλυνση.
Η αύξηση της ζήτησης συνέπεσε με την επιβράδυνση της οικονομίας μετά από μια αρχική ανάκαμψη από τα τέλη της άνοιξης έως το καλοκαίρι.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις αγορές της Ευρώπης μετά τα ρεκόρ της Δευτέρας σε DAX και Wall Street, καθώς οδεύουμε στο τέλος της χρονιάς.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υπεραπέδωσε έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών δεικτών, καθώς επέστρεψε από την αργία της Boxing Day.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ κατέγραψε ήπιες απώλειες στο -0,21%και στις 13.761 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,5%, στις 6.601 μονάδες.
Στις 5.611 μονάδες διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι με κέρδη +0,42%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB βρέθηκε στο -0,13% και στις 22.259 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,24%, στις 8.174 μονάδες.
Στο ταμπλό πρωταγωνιστούν οι μετοχές του κλάδου ταξιδιών και αναψυχής, με την TUI στο +8% και της Lufthansa στο +5%.
Στον αντίποδα, πτώση καταγράφουν οι τίτλοι των βρετανικών τραπεζών, με την Lloyds στο -2,9% και την Βarclays στο -2%.

Άλμα στις αγορές της Ασίας - O Nikkei με άνοδο 2,7% σε υψηλά 30 ετών

Οι προσδοκίες για επέκταση του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και η συμφωνία για το Brexit, προσφέρουν ώθηση στις αγορές της Ασίας, με τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο, να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών.
Χθες οι δείκτες σε Wall Street και DAX ενισχύθηκαν σε ιστορικά υψηλά.
Ο Asia Dow σημείωνε άνοδο 1,5% στις 3.768 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,66% στις 27.568 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 1991.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 0,9% στις 26.553 μονάδες.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχωρούσε 0,5% στις 3.379 μονάδες, λόγω profit taking μετά το πρόσφατο ράλι.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,55% στις 47.615 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης