Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντός της εβδομάδας η οριστικοποίηση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Κίνας: Τι προβλέπει για τις επενδύσεις

Εντός της εβδομάδας η οριστικοποίηση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Κίνας: Τι προβλέπει για τις επενδύσεις
Η εμπορική συμφωνία αναμένεται να «ανοίξει» τον βιομηχανικό κλάδο της Κίνας σε ευρωπαϊκές επενδύσεις, αλλά και τις κατασκευές, τις αεροπορικές μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες σε εταιρείες της Ε.Ε.
Πολύ κοντά στην επίτευξη της αναμενόμενης επενδυτικής συμφωνίας βρίσκονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2020 ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις να τελεσφορήσουν σύντομα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και του Reuters.
Η συμφωνία, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί εντός της εβδομάδας, αναμένεται να προσφέρει στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. καλύτερη πρόσβαση στην κινεζική αγορά και να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν το 2014 αλλά μία σειρά από ζητήματα εμπόδιζαν την επίτευξη της συμφωνίας.
Σύμφωνα ωστόσο με αξιωματούχους η αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον – Πεκίνου μπορεί να συμβάλει σε μετατόπιση των κινεζικών θέσεων.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το BBC, η συμφωνία αναμένεται να «ανοίξει» τον βιομηχανικό κλάδο της Κίνας, αλλά και τις κατασκευές, τις αεροπορικές μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες σε εταιρείες της Ε.Ε..
Ένα από τα ακανθώδη ζητήματα ήταν οι απαιτήσεις της Κίνας για πρόσβαση στην αγορά ενέργειας της EE.
Η συμφωνία αναμένεται να δώσει στο Πεκίνο πρόσβαση σε ένα μικρό τμήμα του ευρωπαϊκού τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αμοιβαία βάση, ενώ θα προβλέπει επίσης την άρση εμποδίων για επενδύσεις στην Κίνα.
Μόλις επιτευχθεί η επικείμενη συμφωνία, θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια διαδικασία που δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης